Błonnik w diecie

Udostępnij

Błonnik odgrywa ważną rolę w odchudzaniu, ponieważ nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym i jednocześnie nie podlega wchłanianiu. Występuje w warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych a także roślinach strączkowych.

Jest wartościowy szczególnie dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z dietą i mają problem z jedzeniem mniejszych ilości codziennych posiłków. Błonnik obniża bowiem stężenie cukru we krwi a także zmniejsza tempo wchłaniania i trawienia węglowodanów dzięki czemu w dłuższym okresie czasu czujemy sytość i nie mamy napadów tzw. wilczego głodu. Pamiętajmy także, że dieta bogata w błonnik wymusza picie większej ilości wody, co jeszcze w dodatkowy sposób hamuje nasz apetyt.

Wpływ błonnika na schorzenia

Spożycie błonnika pomaga w walce z zaparciami, chroni także przed wystąpieniem chorób układu trawiennego, układu krążenia czy zapalenia wyrostka robaczkowego. Pozytywnie wpływa również u osób chorych na cukrzycę, ponieważ obniża wydzielanie insuliny.

Dodatkowo błonnik sprzyja wytwarzaniu witaminy B2 a także zmniejsza przyswajanie substancji niekorzystnych dla naszego organizmu (w tym cholesterolu).

Warzywa i owoce bogate w błonnik

Do warzyw zawierających największą ilość błonnika należą w głównej mierze rośliny strączkowe tj. różne odmiany fasoli (wartości od 3,0 do 6,4), soja (4,2 – 6,0) oraz groch (8,3)

Najmniej zawierają go natomiast warzywa z dużą ilością wody np.:

Podane jednostki podane są w g na 100 gram produktu.

  • ogórek (0,7)
  • cukinia (1,2 surowa, 1,4 ugotowana)
  • papryka (w zależności od koloru wartości wahają się w przedziale od 0,9 do 2,0)
  • pomidory (1,1 - wyjątkiem są pomidory suche, które zawierają aż 12,3)
  • Owoce z największą zawartością błonnika są to m.in.:

    • porzeczki (7,9)
    • maliny (6,8)
    • agrest (4,7)

    Najmniej zawiera go natomiast:

    • arbuz (0,5)
    • melon (0.6)
    • granat (0,6)
    • winogrona (1,0)
    • grejpfrut (1,1)

    Wyjątkiem są tu owoce suszone, dlatego warto wzbogacić swoją dietę o suszone morele, figi, daktyle, brzoskwinie czy jabłka bądź gruszki. Ich wartości oscylują w okolicach 10g błonnika/100g

    Jak wprowadzić błonnik do codziennej diety?

    Pamiętaj, że dużą ilość błonnika dostarczają również wszystkie odmiany otrębów oraz płatki owsiane – dlatego warto wprowadzić do swoich śniadań np. owsianki, lub koktajle z dodatkiem siemienia lnianego lub innych ziaren. Na kolacje możesz przygotować zupę krem np. z zielonego groszku, białej fasoli lub buraka. Przekonaj się także do sałatek, które możesz szybko i łatwo przyrządzić jako drugie śniadanie do pracy. Powodzenia!

Ocena: 4, na podstawie: 2 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Nasze posiłki w sklepach 1 minute

ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO I OSIĄGAJ SWOJE CELE

Czytaj dalej

Najczęściej popełniane błędy...

Nawyki żywieniowe kształtujemy od najmłodszych lat, wykorzystując je w dorosłym życiu. Część z nich przyswajamy obserwując zachowanie rodziców.

Czytaj dalej

Czym zastąpić cukier?

Cukier to obok soli prawdziwa „biała śmierć”. Przyczyna się do zwiększenia masy ciała, ale również powstawania próchnicy czy nadmiernego pobudzenia organizmu. Warto wspomnieć...

Czytaj dalej