Błonnik w diecie

Udostępnij

Błonnik odgrywa ważną rolę w odchudzaniu, ponieważ nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym i jednocześnie nie podlega wchłanianiu. Występuje w warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych a także roślinach strączkowych.

Jest wartościowy szczególnie dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z dietą i mają problem z jedzeniem mniejszych ilości codziennych posiłków. Błonnik obniża bowiem stężenie cukru we krwi a także zmniejsza tempo wchłaniania i trawienia węglowodanów dzięki czemu w dłuższym okresie czasu czujemy sytość i nie mamy napadów tzw. wilczego głodu. Pamiętajmy także, że dieta bogata w błonnik wymusza picie większej ilości wody, co jeszcze w dodatkowy sposób hamuje nasz apetyt.

Wpływ błonnika na schorzenia

Spożycie błonnika pomaga w walce z zaparciami, chroni także przed wystąpieniem chorób układu trawiennego, układu krążenia czy zapalenia wyrostka robaczkowego. Pozytywnie wpływa również u osób chorych na cukrzycę, ponieważ obniża wydzielanie insuliny.

Dodatkowo błonnik sprzyja wytwarzaniu witaminy B2 a także zmniejsza przyswajanie substancji niekorzystnych dla naszego organizmu (w tym cholesterolu).

Warzywa i owoce bogate w błonnik

Do warzyw zawierających największą ilość błonnika należą w głównej mierze rośliny strączkowe tj. różne odmiany fasoli (wartości od 3,0 do 6,4), soja (4,2 – 6,0) oraz groch (8,3)

Najmniej zawierają go natomiast warzywa z dużą ilością wody np.:

Podane jednostki podane są w g na 100 gram produktu.

  • ogórek (0,7)
  • cukinia (1,2 surowa, 1,4 ugotowana)
  • papryka (w zależności od koloru wartości wahają się w przedziale od 0,9 do 2,0)
  • pomidory (1,1 - wyjątkiem są pomidory suche, które zawierają aż 12,3)
  • Owoce z największą zawartością błonnika są to m.in.:

    • porzeczki (7,9)
    • maliny (6,8)
    • agrest (4,7)

    Najmniej zawiera go natomiast:

    • arbuz (0,5)
    • melon (0.6)
    • granat (0,6)
    • winogrona (1,0)
    • grejpfrut (1,1)

    Wyjątkiem są tu owoce suszone, dlatego warto wzbogacić swoją dietę o suszone morele, figi, daktyle, brzoskwinie czy jabłka bądź gruszki. Ich wartości oscylują w okolicach 10g błonnika/100g

    Jak wprowadzić błonnik do codziennej diety?

    Pamiętaj, że dużą ilość błonnika dostarczają również wszystkie odmiany otrębów oraz płatki owsiane – dlatego warto wprowadzić do swoich śniadań np. owsianki, lub koktajle z dodatkiem siemienia lnianego lub innych ziaren. Na kolacje możesz przygotować zupę krem np. z zielonego groszku, białej fasoli lub buraka. Przekonaj się także do sałatek, które możesz szybko i łatwo przyrządzić jako drugie śniadanie do pracy. Powodzenia!

Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Czym jest Hashimoto?

Zapalenie tarczycy Hashimoto - przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego – choroba o podłożu immunologicznym często współistniejąca z innymi schorzeniami...

Czytaj dalej

Dieta redukcyjna,–czyli kilka...

Dieta niskoenergetyczna dedykowana jest szczególnie osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością. Jest ona oparta o zmniejszenie ilości spożywanych kalorii w wartości ok.500-1000...

Czytaj dalej

Właściwe odżywianie kluczem do...

Zdrowie człowieka determinowane jest przez różnorodne czynniki. Na wiele z nich nie ma niestety bezpośredniego wpływu. Styl życia w największym stopniu bezpośrednio determinuje...

Czytaj dalej