Superfoods

Udostępnij

Charakteryzuje je wysoka zawartość składników odżywczych białka, witamin, składników mineralnych czy błonnika. Włączenie ich do jadłospisu może ograniczać ryzyko występowania niektórych schorzeń jak np. nadciśnienia tętniczego, nadwagi, nowotworów oraz działać korzystnie na naszą przemianę materii.

Komosa ryżowa- jest bogatym źródłem białka oraz aminokwasów-w tym lizyny. Znajdziemy w niej również związki mineralne tj. żelazo, magnez, wapń, fosfor, miedź, witaminy: E oraz z grupy B oraz tłuszcze omega 3. Działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie.

Cynamon- jest źródłem witamin: C, z grupy B, kwasu foliowego, witaminy A, E oraz K. Zawiera: wapń, żelazo, potas, sód, cynk, magnez oraz fosfor. Ponadto obniża stężenie cholesterolu oraz cukru we krwi, działa przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie.

Siemię lniane –jest to bogate źródło błonnika pokarmowego, kwasy omega 3. Obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto len jest bogaty między innymi w ligniny, w tym ligninę SDG, której przypisuje się pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną u kobiet.

Kurkuma – zawiera aktywny składnik kurkuminę, która ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz działa przeciwbólowo. Pozytywnie wpływa na reumatoidalne zapalenie stawów. Kurkuma zawiera polifenole, które działają antynowotworowo.

Ocena: 4, na podstawie: 4 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Czym zastąpić cukier?

Cukier to obok soli prawdziwa „biała śmierć”. Przyczyna się do zwiększenia masy ciała, ale również powstawania próchnicy czy nadmiernego pobudzenia organizmu. Warto wspomnieć...

Czytaj dalej

Picie wody – dlaczego tak ważne...

Organizm człowieka w około 60% składa się z wody. W samym mózgu jest jej 80%, a 86% wody zawarte jest w krwi. Wszystkie wewnętrzne organy potrzebują jej do prawidłowego...

Czytaj dalej

Nie taki gluten straszny, jak go...

Dieta bezglutenowa – jej popularność stale wzrasta, a eliminacja glutenu nie zawsze podyktowana jest czynnikami zdrowotnymi. Powszechnie uważa się, że dieta bezglutenowa ma pozytywny...

Czytaj dalej