Superfoods

Udostępnij

Charakteryzuje je wysoka zawartość składników odżywczych białka, witamin, składników mineralnych czy błonnika. Włączenie ich do jadłospisu może ograniczać ryzyko występowania niektórych schorzeń jak np. nadciśnienia tętniczego, nadwagi, nowotworów oraz działać korzystnie na naszą przemianę materii.

Komosa ryżowa- jest bogatym źródłem białka oraz aminokwasów-w tym lizyny. Znajdziemy w niej również związki mineralne tj. żelazo, magnez, wapń, fosfor, miedź, witaminy: E oraz z grupy B oraz tłuszcze omega 3. Działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie.

Cynamon- jest źródłem witamin: C, z grupy B, kwasu foliowego, witaminy A, E oraz K. Zawiera: wapń, żelazo, potas, sód, cynk, magnez oraz fosfor. Ponadto obniża stężenie cholesterolu oraz cukru we krwi, działa przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie.

Siemię lniane –jest to bogate źródło błonnika pokarmowego, kwasy omega 3. Obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto len jest bogaty między innymi w ligniny, w tym ligninę SDG, której przypisuje się pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną u kobiet.

Kurkuma – zawiera aktywny składnik kurkuminę, która ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz działa przeciwbólowo. Pozytywnie wpływa na reumatoidalne zapalenie stawów. Kurkuma zawiera polifenole, które działają antynowotworowo.

Ocena: 5, na podstawie: 3 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Jedzenie co 3 godziny - zasady

Pośpiech…to niestety zmora XXI wieku. Aby wykonać wszystkie zadania, które zaplanowaliśmy sobie w danym dniu, często rezygnujemy z czegoś dla nas „małoistotnego”...

Czytaj dalej

Superfoods

Charakteryzuje je wysoka zawartość składników odżywczych białka, witamin, składników mineralnych czy błonnika. Włączenie ich do jadłospisu może ograniczać ryzyko występowania...

Czytaj dalej

Nasze posiłki w sklepach 1 minute

ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO I OSIĄGAJ SWOJE CELE

Czytaj dalej