Superfoods

Udostępnij

Charakteryzuje je wysoka zawartość składników odżywczych białka, witamin, składników mineralnych czy błonnika. Włączenie ich do jadłospisu może ograniczać ryzyko występowania niektórych schorzeń jak np. nadciśnienia tętniczego, nadwagi, nowotworów oraz działać korzystnie na naszą przemianę materii.

Komosa ryżowa- jest bogatym źródłem białka oraz aminokwasów-w tym lizyny. Znajdziemy w niej również związki mineralne tj. żelazo, magnez, wapń, fosfor, miedź, witaminy: E oraz z grupy B oraz tłuszcze omega 3. Działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie.

Cynamon- jest źródłem witamin: C, z grupy B, kwasu foliowego, witaminy A, E oraz K. Zawiera: wapń, żelazo, potas, sód, cynk, magnez oraz fosfor. Ponadto obniża stężenie cholesterolu oraz cukru we krwi, działa przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie.

Siemię lniane –jest to bogate źródło błonnika pokarmowego, kwasy omega 3. Obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto len jest bogaty między innymi w ligniny, w tym ligninę SDG, której przypisuje się pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną u kobiet.

Kurkuma – zawiera aktywny składnik kurkuminę, która ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz działa przeciwbólowo. Pozytywnie wpływa na reumatoidalne zapalenie stawów. Kurkuma zawiera polifenole, które działają antynowotworowo.

Ocena: 4, na podstawie: 4 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Właściwe odżywianie kluczem do...

Zdrowie człowieka determinowane jest przez różnorodne czynniki. Na wiele z nich nie ma niestety bezpośredniego wpływu. Styl życia w największym stopniu bezpośrednio determinuje...

Czytaj dalej

Właściwości herbat

Herbata jest drugim po wodzie, napojem na świecie, po który sięgamy najczęściej. Wiele osób pije ją codziennie, nie poprzestając na jednej filiżance. Dostępne są rodzaje herbat,...

Czytaj dalej

Fruktoza: jakie są jej źródła i...

Mówi się, że stanowi dobry słodzik dla cukrzyków i osób odchudzających się. Inni zaś, podkreślają, że jej nadmiar jest bardzo szkodliwy i ma negatywne właściwości zdrowotne!...

Czytaj dalej