Superfoods

Udostępnij

Charakteryzuje je wysoka zawartość składników odżywczych białka, witamin, składników mineralnych czy błonnika. Włączenie ich do jadłospisu może ograniczać ryzyko występowania niektórych schorzeń jak np. nadciśnienia tętniczego, nadwagi, nowotworów oraz działać korzystnie na naszą przemianę materii.

Komosa ryżowa- jest bogatym źródłem białka oraz aminokwasów-w tym lizyny. Znajdziemy w niej również związki mineralne tj. żelazo, magnez, wapń, fosfor, miedź, witaminy: E oraz z grupy B oraz tłuszcze omega 3. Działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie.

Cynamon- jest źródłem witamin: C, z grupy B, kwasu foliowego, witaminy A, E oraz K. Zawiera: wapń, żelazo, potas, sód, cynk, magnez oraz fosfor. Ponadto obniża stężenie cholesterolu oraz cukru we krwi, działa przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie.

Siemię lniane –jest to bogate źródło błonnika pokarmowego, kwasy omega 3. Obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto len jest bogaty między innymi w ligniny, w tym ligninę SDG, której przypisuje się pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną u kobiet.

Kurkuma – zawiera aktywny składnik kurkuminę, która ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz działa przeciwbólowo. Pozytywnie wpływa na reumatoidalne zapalenie stawów. Kurkuma zawiera polifenole, które działają antynowotworowo.

Ocena: 4, na podstawie: 4 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Co jeść przed treningiem

Zdarza się, że osoby które regularnie trenują nie widzą u siebie oczekiwanych zmian. Okazuje się, że litry potu wylewane na siłowni, kilometry pokonane na bieżni, czy codziennie...

Czytaj dalej

Przyprawy i zioła - wygoda i...

Doskonale wiemy, że kluczem do zdrowej i szczupłej sylwetki jest przede wszystkim nasz sposób odżywiania. Wszelkie przyprawy, które dodajemy w celu uzyskania odpowiedniego smaku,...

Czytaj dalej

Jajka w diecie

Jajka są nieodłącznym elementem w naszej codziennej diecie. Przez długi czas znajdowały się na liście produktów, których spożycie należy ograniczać z powodu wysokiej zawartości...

Czytaj dalej