Co zamiast mięsa? Dieta wegetariańska bez tajemnic!

Udostępnij

Dieta wegetariańska – zyskujący na popularności trend czy korzystna dla naszego zdrowia zmiana nawyków żywieniowych? W tym wpisie pragniemy przyjrzeć się bliżej diecie, która zakłada wyeliminowanie z jadłospisu mięsa, sprawdzić, czy dieta wegetariańska niesie ze sobą korzyści dla naszego zdrowia oraz dowiedzieć się, na co zwrócić uwagę przygotowując się do zmiany nawyków żywieniowych. Zapraszamy do lektury!

Dieta wegetariańska – jaki wpływ na nasz organizm ma dieta bezmięsna?

Dieta wegetariańska wykluczająca z jadłospisu mięso niesie za sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia. Zachwalają ją nie tylko entuzjaści tego modelu żywienia, ale również specjaliści z dziedziny medycyny. Prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska może wspomagać profilaktykę wielu chorób takich jak m.in. otyłość, zaparcia, próchnica zębów, cukrzyca typu II, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, a nawet hipercholesterolemia i nowotwory.

Stosując dietę wegetariańską, sięgamy przede wszystkim po świeże warzywa i owoce, nienasycone tłuszcze oraz zboża. Zwiększanie ilości spożywanych warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów w naszej diecie jednocześnie dostarczając organizmowi większą ilość przeciwutleniaczy, witamin i minerałów jest najlepszą profilaktyką chorób cywilizacyjnych i nowotworowych. Należy jednak pamiętać, że nasze ciało potrzebuje także odpowiedniej ilości białka, dlatego komponując swój jadłospis, należy zadbać o urozmaicone i pełnowartościowe posiłki.

Eliminacja mięsa z diety – natychmiast czy stopniowo?

Wszelkie zmiany związane z naszą dietą należy wprowadzać stopniowo, aby organizm miał czas na zaadoptowanie się do nowych warunków. Dzięki temu zmniejszamy ryzyko wystąpienia często towarzyszących przy nagłych zmianach nawyków żywieniowych skutków ubocznych takich jak np. uciążliwe wzdęcia czy zaparcia. Bardzo istotne jest, aby w razie jakichkolwiek wątpliwości co do eliminacji niektórych produktów z diety skonsultować się ze specjalistą, dietetykiem, a nawet lekarzem, aby się upewnić, że nasz plan żywienia jest odpowiedni i nie ucierpi na nim nasze zdrowie.

Jakie produkty mogą zastąpić mięso w naszej diecie?

Czym zastąpić mięso w diecie? Nieustannie pojawiające się nowości na rynku spożywczym dają nam możliwość urozmaicenia diety wegetariańskiej, a bezmięsne potrawy mogą być nie tylko zdrowe, ale też smaczne. Obecnie w sklepach można znaleźć wiele łatwo dostępnych zamienników mięsa. Wśród najbardziej popularnych produktów zastępczych wymienić można:

  • Tofu, seitan, tempech oraz TVP

Tofu oraz tempech należą do produktów, których głównym składnikiem są ziarna soi. TVP (textured or texturized vegetable protein), znane jako teksturowane białko roślinne również jest produktem otrzymywanym z soi, a dokładniej z odtłuszczonej mąki sojowej będącej produktem powstałym po ekstrakcji oleju sojowego. TVP powszechnie dostępne jest pod postacią popularnych kotletów sojowych. Seitan to produkt otrzymywany z glutenu pszennego, czyli z mąki. Tofu doskonale sprawdza się w roli zamiennika mięsa drobiowego zarówno pod postacią chrupiących nuggetsów, jak i tradycyjnych kotletów. Tempeh idealnie zastępuje mięso rybie z uwagi na zbliżoną teksturę. Świetnie sprawdza się również w roli mielonej wołowiny, dzięki czemu można z niego przygotować klopsiki lub tacos. TVP nie cieszy się zbyt dobrą opinią wśród smakoszy – narzekają oni na brak smaku i „gumowatą” lub „gąbczastą” konsystencję

  • Grzyby

Ten dodatek świetnie wzbogaci kuchnię wegetariańską. Ich bogaty, ziemisty smak i mięsista struktura powodują, że znakomicie sprawdzą się jako zamiennik mięsa w takich daniach jak polenta czy strogonoff. Szczególnie polecanym gatunkiem są boczniaki, z których można przyrządzić kotlety do burgerów czy flaczki.

  • Rośliny strączkowe

Warzywa strączkowe powinny stanowić podstawę diety każdego wegetarianina. Dostarczają organizmowi białka, są pożywne i można je przyrządzić na wiele sposobów. Z fasoli i roślin strączkowych można przygotować gęste i sycące zupy, gulasze i chili. Co więcej, warzywa strączkowe można wykorzystać do burgerów lub włoskich sosów, a także pasztetów.

  • Chlebowiec

Chlebowiec znany jako jackfruit to tropikalny owoc, który w swojej niedojrzałej formie świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa w kuchni wegetariańskiej. Jego dojrzałość ma ogromne znaczenie – młody owoc chlebowca ma neutralny smak, dobrze pochłania przyprawy, a swoją teksturą przypomina mięso. Po zamarynowaniu w przyprawach wystarczy wrzucić go na gorącą patelnię i mocno przysmażyć. Z jasnym sosem sojowym i nieaktywnymi płatkami drożdżowymi można z niego zrobić danie do złudzenia przypominające potrawkę z kurczaka. W towarzystwie ciemnego sosu sojowego, odrobiny wędzonej papryki i koncentratu pomidorowego chlebowiec zamieni się w „wieprzowinę” – można go wykorzystać jako zamiennik w daniach przyrządzanych z tym rodzajem mięsa.

Jakie zagrożenia niesie ze sobą nieumiejętne i nagłe wyeliminowanie produktów mięsnych z naszej diety?

„Od dziś jestem wegetarianinem” – takie stwierdzenie to stanowczo za mało, by wegetarianizm przyniósł więcej pożytku niż szkody. Dieta wegetariańska mając działać pozytywnie na nasz organizm, powinna zostać odpowiednio zbilansowana – chcąc ten postulat zrealizować, należy ją starannie zaplanować tak, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Nieprawidłowe odżywianie podczas stosowania diety wegetariańskiej jest często przyczyną wielu niedoborów, co w konsekwencji może prowadzić do poważnych chorób. Jakie są największe wady i zagrożenia związane z nieumiejętnym, nieprzemyślanym i nagłym przejściem na dietę wegetariańską?

  • Zbyt niska podaż energii - jest to niebezpieczne szczególnie dla osób prowadzących bardzo aktywny tryb życia, w tym sportowców
  • Niedobór witamin: B12 i D - szczególnie niebezpieczne w przypadku diet restrykcyjnych takich jak dieta wegańska, frutarianizm czy inne odmiany popularnych monodiet
  • Mała dostępność naturalnych składników mineralnych - niedobory żelaza, wapnia oraz cynku
  • Niska wartość biologiczna spożywanego białka

Najczęściej występujące zaburzenia zdrowotne spowodowane niewłaściwym odżywianiem podczas diety wegetariańskiej:

  • opóźniony rozwój psychomotoryczny
  • niedożywienie białkowe
  • niedokrwistość megaloblastyczna związana z niedoborem witaminy B12 i kwasu foliowego
  • krzywica
  • osteomalacja – niska mineralizacja kości
  • zaburzenia układu pokarmowego – uciążliwe biegunki
  • zaburzenia miesiączkowania u dziewczynek w wieku rozwojowym
  • spodziectwo – wada rozwojowa cewki moczowej u chłopców

Podsumowując, dieta wegetariańska jak każda z diet specjalnych wymaga wcześniejszego potwierdzenia o braku przeciwwskazań do jej zastosowania oraz przygotowania odpowiedniego bilansu, aby niosła za sobą jedynie pozytywne skutki.

Jeśli zatem potrzebujesz wsparcia specjalisty bądź chciałabyś/chciałbyś powierzyć przygotowywanie swoich posiłków firmie cateringowej, skontaktuj się z naszym dietetykiem w celu dobrania wariantu diety, który będzie odpowiedni dla Ciebie i Twojego zdrowia.

Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Wygoda i zmiana nawyków...

W „DIECIE PUDEŁKOWEJ” nie chodzi tylko o chudnięcie Już 20 000 osób, szczególnie w dużych miastach, korzysta z tej formy żywienia. Spośród jej wielu zalet np.: skutecznego...

Czytaj dalej

Jajka w diecie

Jajka są nieodłącznym elementem w naszej codziennej diecie. Przez długi czas znajdowały się na liście produktów, których spożycie należy ograniczać z powodu wysokiej zawartości...

Czytaj dalej

Jak zmobilizować się do...

„Od jutra zaczynam regularnie ćwiczyć” – to jedno z naszych głównych postanowień. Jednak gdy przychodzi do jego realizacji, okazuje się, że wprowadzenie tego założenia w...

Czytaj dalej