Czy smażenie jest zdrowe?

Udostępnij

Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod przygotowywania posiłków. W kuchni dietetycznej jest to proces termiczny o najmniejszym zastosowaniu. Smażone potrawy, chociaż niezbyt zdrowe, kuszą smakiem oraz aromatem.

Czy smażenie jest zdrowe?

W trakcie procesu smażenia wzrasta kaloryczność przygotowywanej potrawy – zmniejsza się ilość wody, a zwiększa poziom tłuszczu w smażonym produkcie. Z niskokalorycznego dania możemy otrzymać wysokoenergetyczny posiłek nawet o kilkukrotnie większej kaloryczności.

Spożywania smażonych produktów powinny unikać przede wszystkim osoby, które:

  • Zmagają się z zaburzeniami lipidowymi (np. wysoki poziom cholesterolu we krwi)
  • Zmagają się z otyłością
  • Mają choroby układu krążenia
  • Cierpią na dolegliwości ze strony układu pokarmowego i muszą stosować dietę lekkostrawną

Smażenie – na jakim tłuszczu?

Jeśli już decydujemy się na smażoną potrawę, jaki tłuszcz powinniśmy wybrać? Rodzaj dobranego tłuszczu jest związany ze sposobem smażenia. Zwykle temperatura smażenia wynosi 120-180 stopni. Przy 120 stopniach mamy do czynienia z lekkim podsmażaniem. Smażenie na głębokim tłuszczu to najczęściej temperatury między 160-190 stopni.

Ważne! Nie powinno się smażyć na olejach tłoczonych na zimno, nierafinowanych, bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Zaleca się wybieranie tłuszczów rafinowanych, które są bardziej stabilne w przypadku obróbki termicznej oraz dzięki rafinacji znacznie zwiększa się ich punkt dymienia np. oliwa z oliwek, czy olej rzepakowy (rafinowany).

Alternatywy dla smażenia – gotowanie i duszenie

Gotowanie

Gotowanie to proces, podczas którego nie powstają szkodliwe związki rozkładu składników znajdujących się w żywności. Podczas gotowania zachodzi natomiast proces ścinania się białek i rozklejania skrobi, co zwiększa przyswajalność składników odżywczych przez układ pokarmowy. Trzeba jednak pamiętać, że podczas gotowania w wodze dochodzi do wypłukiwania witamin, dlatego, aby zminimalizować straty, należy gotować w małej ilości wody i wrzucać produkt do wrzątku, a nie wcześniej. Taki rodzaj obróbki termicznej zaleca się w szczególności do przygotowania warzyw. Gotowanie w małej ilości wody przez krótki czas na dużym ogniu umożliwia zachowanie najważniejszych witamin i świeżości produktu.

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze uznawane jest za najzdrowszą technikę przygotowywania posiłków – pozwala zachować maksymalną ilość składników odżywczych i mineralnych w produktach. Przygotowane w ten sposób posiłki zachowują więcej witamin i soli mineralnych oraz swój naturalny kolor.

Duszenie

Duszenie potraw jest techniką łączącą smażenie i gotowanie. Nadaje się do przyrządzania różnego rodzaju mięs oraz warzyw. Podczas duszenia warto dodać do potrawy odrobinę soli i cukru, aby zapobiec przenikaniu składników odżywczych do wody.

Smażenie

Podczas smażenia używamy wysokich temperatur, przez co produkty tracą dużo składników odżywczych. Smażone dania są też ciężkostrawne i tuczące. Dobrą alternatywą jest smażenie bez dodatku tłuszczu.

Podsumowując, smażenie nie należy do najzdrowszych metod obróbki termicznej. Jeśli jednak wybieramy taką metodę przygotowywania posiłków, warto dobrać odpowiedni rodzaj tłuszczu lub zaopatrzyć się w patelnię umożliwiającą smażenie beztłuszczowe. Należy również zwrócić uwagę na to, w jaki sposób przechowujemy oleje – temperatura, dostęp tlenu i światła, a także rodzaj opakowania mają wpływ na zachodzące w nich przemiany. Tłuszcze należy przechowywać w odpowiednio ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Catering dietetyczny wege – jak...

Dieta wegetariańska cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Wynika to z kilku powodów. Po pierwsze, większość ludzi rezygnuje z mięsa ze względów ideologicznych. Sprzeciwiają...

Czytaj dalej

Właściwe odżywianie kluczem do...

Zdrowie człowieka determinowane jest przez różnorodne czynniki. Na wiele z nich nie ma niestety bezpośredniego wpływu. Styl życia w największym stopniu bezpośrednio determinuje...

Czytaj dalej

Dieta redukcyjna,–czyli kilka...

Dieta niskoenergetyczna dedykowana jest szczególnie osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością. Jest ona oparta o zmniejszenie ilości spożywanych kalorii w wartości ok.500-1000...

Czytaj dalej