Unoszący się w powietrzu zapach grilla to pewny znak, że nadchodzi lato. Piękna pogoda i ciepłe wieczory skłaniają nas, aby ten czas spędzić na zewnątrz. Chętniej też wyjeżdżamy poza miasto. Chwile letniego relaksu często kojarzą się nam z grillowaniem. To doskonałe rozwiązanie, aby razem z najbliższymi przyrządzić posiłek na świeżym powietrzu i cieszyć się wspaniałą atmosferą. Wspólne grillowanie to idealne połączenie przyjemnego z pożytecznym. Grillowane potrawy wcale nie muszą być ciężkostrawne i niezdrowe, wręcz przeciwnie - dania są nie tylko smaczne, ale przede także zdrowe! Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, by móc cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem:
- używaj jedynie przeznaczonego do grillowania węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych (drewno drzew iglastych zawiera duże ilości żywicy, która podczas spalania uwalnia szkodliwe substancje),
- należy unikać stosowania wszelkich rozpałek. Jeżeli jednak planujemy ją użyć, zróbmy to jedynie na początku, gdy na ruszcie nie będzie żadnych produktów,
- ruszt powinien być zawsze dokładnie wyczyszczony,
- podczas grillowania używaj aluminiowych tacek grillowych, dzięki którym szkodliwe substancje zawarte w dymie osadzą się na tacce a nie na grillowanych produktach,
- produkty przed grillowaniem należy dokładnie rozmrozić,
- wybierz dobre źródło białka – ryby, owoce morza, drób, chudą wołowinę, tofu,
- urozmaicaj swoje dania – pamiętaj, aby odpowiednio skomponować swój posiłek. Oprócz produktu białkowego nie powinno zabraknąć w nim warzyw (np. szparagi, awokado, papryka, cukinia, bakłażan, grzyby, cebula, ziemniaki, marchewka, buraki, kalafior, brokuł, karczochy, pomidory oraz dynia),
- poza grillowanymi warzywami na stole nie może zabraknąć surówek przygotowanych ze świeżych warzyw,
- przygotuj marynatę do mięsa – odpowiednio wcześniej zamarynowane w ziołach produkty nabierają wyjątkowego smaku, a także pozwala to obniżyć ilość spożywanej soli w diecie,
- samodzielnie przygotuj sosy – na bazie, musztardy, pomidorów, awokado, mango, buraków, marchewki, jogurtu z dodatkiem ulubionych ziół (pamiętajmy że niektóre przyprawy wzmagają trawienie),
- na deser przygotuj owoce z grilla - naturalne cukry karmelizują się w wysokiej temperaturze, dając owocom dodatkową słodycz i smak. Spróbuj grillowane plastry jabłka, gruszki, ananasów, połówki bananów, figi, brzoskwiń lub arbuza,
- kontroluj czas grillowania – nie przedłużaj czasu grillowania produktów, aby ograniczyć powstawanie niekorzystnych substancji (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych),
- należy również pamiętać o dodatku produktu węglowodanowego – mogą to być grillowane ziemniaki lub przygotowane w tradycyjny sposób kasze, ryż czy pełnoziarnisty makaron. Wybierajmy pieczywo pełnoziarniste,
- pamiętajmy, aby zachować umiar w ilości spożywanych przez nas produktach.

Szaszłyki z krewetkami
2017-05-05Składniki (3 porcje):
- 300g krewetek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżka świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 1/2 cukinii
- pomidorki koktajlowe (ok 3-4 na 1 szaszłyk)
Sposób przygotowania:
Śródziemnomorski kurczak z grilla
2017-05-05Składniki (4 porcje):
- 2 piersi kurczaka bez skórki (około 400g)
- 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kminku
- szczypta soli
- Sos cytrynowo jogurtowy z ogórkiem:
- 1 ogórek
- 1 duży pomidor
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki skórki cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 80g niskotłuszczowego jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mleka 2%
Sposób przygotowania:
Można podawać z grillowanymi ziemniakami.
Pikantny grillowany łosoś
2017-05-05Składniki (4 porcje):
- 400g łososia
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki przetartych papryczek chili lub sosu sriracha
- Świeżo siekany szczypiorek
Sposób przygotowania:
Podawać z grillowanymi szparagami lub karczochami i batatami.
Sos na bazie pieczonych buraków
2017-05-05Składniki (4 porcje):
- 250g buraków
- 70 g jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania: