Dania z grilla

Udostępnij

Unoszący się w powietrzu zapach grilla to pewny znak, że nadchodzi lato. Piękna pogoda i ciepłe wieczory skłaniają nas, aby ten czas spędzić na zewnątrz. Chętniej też wyjeżdżamy poza miasto. Chwile letniego relaksu często kojarzą się nam z grillowaniem. To doskonałe rozwiązanie, aby razem z najbliższymi przyrządzić posiłek na świeżym powietrzu i cieszyć się wspaniałą atmosferą. Wspólne grillowanie to idealne połączenie przyjemnego z pożytecznym. Grillowane potrawy wcale nie muszą być ciężkostrawne i niezdrowe, wręcz przeciwnie - dania są nie tylko smaczne, ale przede także zdrowe! Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, by móc cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem:

  • używaj jedynie przeznaczonego do grillowania węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych (drewno drzew iglastych zawiera duże ilości żywicy, która podczas spalania uwalnia szkodliwe substancje),
  • należy unikać stosowania wszelkich rozpałek. Jeżeli jednak planujemy ją użyć, zróbmy to jedynie na początku, gdy na ruszcie nie będzie żadnych produktów,
  • ruszt powinien być zawsze dokładnie wyczyszczony,
  • podczas grillowania używaj aluminiowych tacek grillowych, dzięki którym szkodliwe substancje zawarte w dymie osadzą się na tacce a nie na grillowanych produktach,
  • produkty przed grillowaniem należy dokładnie rozmrozić,
  • wybierz dobre źródło białka – ryby, owoce morza, drób, chudą wołowinę, tofu,
  • urozmaicaj swoje dania – pamiętaj, aby odpowiednio skomponować swój posiłek. Oprócz produktu białkowego nie powinno zabraknąć w nim warzyw (np. szparagi, awokado, papryka, cukinia, bakłażan, grzyby, cebula, ziemniaki, marchewka, buraki, kalafior, brokuł, karczochy, pomidory oraz dynia),
  • poza grillowanymi warzywami na stole nie może zabraknąć surówek przygotowanych ze świeżych warzyw,
  • przygotuj marynatę do mięsa – odpowiednio wcześniej zamarynowane w ziołach produkty nabierają wyjątkowego smaku, a także pozwala to obniżyć ilość spożywanej soli w diecie,
  • samodzielnie przygotuj sosy – na bazie, musztardy, pomidorów, awokado, mango, buraków, marchewki, jogurtu z dodatkiem ulubionych ziół (pamiętajmy że niektóre przyprawy wzmagają trawienie),
  • na deser przygotuj owoce z grilla - naturalne cukry karmelizują się w wysokiej temperaturze, dając owocom dodatkową słodycz i smak. Spróbuj grillowane plastry jabłka, gruszki, ananasów, połówki bananów, figi, brzoskwiń lub arbuza,
  • kontroluj czas grillowania – nie przedłużaj czasu grillowania produktów, aby ograniczyć powstawanie niekorzystnych substancji (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych),
  • należy również pamiętać o dodatku produktu węglowodanowego – mogą to być grillowane ziemniaki lub przygotowane w tradycyjny sposób kasze, ryż czy pełnoziarnisty makaron. Wybierajmy pieczywo pełnoziarniste,
  • pamiętajmy, aby zachować umiar w ilości spożywanych przez nas produktach.

Szaszłyki z krewetkami

Składniki (3 porcje):

  • 300g krewetek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżka świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 1/2 cukinii
  • pomidorki koktajlowe (ok 3-4 na 1 szaszłyk)

Sposób przygotowania:

Jeżeli używamy mrożonych krewetek, przed grillowaniem należy je rozmrozić i dokładnie oczyścić pozostawiając ogonki. Wytrzeć papierowym ręcznikiem. Krewetki zamarynować w przyprawach wymieszanych z oliwą i sokiem z cytryny. Na patyczki na przemian nadziewać krewetkę pomidorki oraz cukinię, całość posypać solą i pieprzem. Grillować około 5 - 8 minut (raz obracając) lub do momentu, gdy krewetki będą nieprzezroczyste.

Śródziemnomorski kurczak z grilla

Składniki (4 porcje):

  • 2 piersi kurczaka bez skórki (około 400g)
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kminku
  • szczypta soli
  • Sos cytrynowo jogurtowy z ogórkiem:
  • 1 ogórek
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki skórki cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 80g niskotłuszczowego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mleka 2%

Sposób przygotowania:

Połówki piersi kurczaka zamarynować w oliwie oraz przyprawach. Grillować około 12 - 15 minut, aż się zarumienią, raz obracając. W małej miseczce połączyć cytrynę z ogórkiem, pomidorem, cebulą oraz pozostałymi składnikami.
Można podawać z grillowanymi ziemniakami.

Pikantny grillowany łosoś

Składniki (4 porcje):

  • 400g łososia
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki przetartych papryczek chili lub sosu sriracha
  • Świeżo siekany szczypiorek

Sposób przygotowania:

Łososia zamarynować dzień wcześniej w połowie sosu przygotowanego na bazie cytryny, miodu oraz papryczek. Łososia grilluj ok. 5 minut z każdej strony, cały czas smarując pozostałą marynatą. Gotowego łososia posypać szczypiorkiem.
Podawać z grillowanymi szparagami lub karczochami i batatami.

Sos na bazie pieczonych buraków

Składniki (4 porcje):

  • 250g buraków
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Buraki dokładnie umyć, posypać sola i pieprzem, owinąć folią aluminiową. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 40-90 minut zależnie od wielkości. Upieczone buraki zblendować z jogurtem, dodać świeżo siekany szczypiorek.
Ocena: 4, na podstawie: 26 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Dania z grilla

Unoszący się w powietrzu zapach grilla to pewny znak, że nadchodzi lato. Piękna pogoda i ciepłe wieczory skłaniają nas, aby ten czas spędzić na zewnątrz. Chętniej też...

Czytaj dalej

Dietetyczny deser? To możliwe!

Dbanie o sylwetkę wymaga ciągłych wyrzeczeń i silnej woli.Czy dieta musi wiązać się z wykluczeniem z naszego jadłospisu deserów? Dla wielu z Was słowa „dieta” oraz „deser”...

Czytaj dalej

Przepisy na dietetyczne dania z...

Zdrowe dania nie muszą być skomplikowane. Wystarczy odrobina wyobraźni i z prostych składników można stworzyć ciekawe propozycje na dietetyczne posiłki do pracy. Przedstawiamy Wam...

Czytaj dalej