Dania z grilla

Udostępnij

Unoszący się w powietrzu zapach grilla to pewny znak, że nadchodzi lato. Piękna pogoda i ciepłe wieczory skłaniają nas, aby ten czas spędzić na zewnątrz. Chętniej też wyjeżdżamy poza miasto. Chwile letniego relaksu często kojarzą się nam z grillowaniem. To doskonałe rozwiązanie, aby razem z najbliższymi przyrządzić posiłek na świeżym powietrzu i cieszyć się wspaniałą atmosferą. Wspólne grillowanie to idealne połączenie przyjemnego z pożytecznym. Grillowane potrawy wcale nie muszą być ciężkostrawne i niezdrowe, wręcz przeciwnie - dania są nie tylko smaczne, ale przede także zdrowe! Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, by móc cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem:

  • używaj jedynie przeznaczonego do grillowania węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych (drewno drzew iglastych zawiera duże ilości żywicy, która podczas spalania uwalnia szkodliwe substancje),
  • należy unikać stosowania wszelkich rozpałek. Jeżeli jednak planujemy ją użyć, zróbmy to jedynie na początku, gdy na ruszcie nie będzie żadnych produktów,
  • ruszt powinien być zawsze dokładnie wyczyszczony,
  • podczas grillowania używaj aluminiowych tacek grillowych, dzięki którym szkodliwe substancje zawarte w dymie osadzą się na tacce a nie na grillowanych produktach,
  • produkty przed grillowaniem należy dokładnie rozmrozić,
  • wybierz dobre źródło białka – ryby, owoce morza, drób, chudą wołowinę, tofu,
  • urozmaicaj swoje dania – pamiętaj, aby odpowiednio skomponować swój posiłek. Oprócz produktu białkowego nie powinno zabraknąć w nim warzyw (np. szparagi, awokado, papryka, cukinia, bakłażan, grzyby, cebula, ziemniaki, marchewka, buraki, kalafior, brokuł, karczochy, pomidory oraz dynia),
  • poza grillowanymi warzywami na stole nie może zabraknąć surówek przygotowanych ze świeżych warzyw,
  • przygotuj marynatę do mięsa – odpowiednio wcześniej zamarynowane w ziołach produkty nabierają wyjątkowego smaku, a także pozwala to obniżyć ilość spożywanej soli w diecie,
  • samodzielnie przygotuj sosy – na bazie, musztardy, pomidorów, awokado, mango, buraków, marchewki, jogurtu z dodatkiem ulubionych ziół (pamiętajmy że niektóre przyprawy wzmagają trawienie),
  • na deser przygotuj owoce z grilla - naturalne cukry karmelizują się w wysokiej temperaturze, dając owocom dodatkową słodycz i smak. Spróbuj grillowane plastry jabłka, gruszki, ananasów, połówki bananów, figi, brzoskwiń lub arbuza,
  • kontroluj czas grillowania – nie przedłużaj czasu grillowania produktów, aby ograniczyć powstawanie niekorzystnych substancji (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych),
  • należy również pamiętać o dodatku produktu węglowodanowego – mogą to być grillowane ziemniaki lub przygotowane w tradycyjny sposób kasze, ryż czy pełnoziarnisty makaron. Wybierajmy pieczywo pełnoziarniste,
  • pamiętajmy, aby zachować umiar w ilości spożywanych przez nas produktach.

Szaszłyki z krewetkami

Składniki (3 porcje):

  • 300g krewetek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżka świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 1/2 cukinii
  • pomidorki koktajlowe (ok 3-4 na 1 szaszłyk)

Sposób przygotowania:

Jeżeli używamy mrożonych krewetek, przed grillowaniem należy je rozmrozić i dokładnie oczyścić pozostawiając ogonki. Wytrzeć papierowym ręcznikiem. Krewetki zamarynować w przyprawach wymieszanych z oliwą i sokiem z cytryny. Na patyczki na przemian nadziewać krewetkę pomidorki oraz cukinię, całość posypać solą i pieprzem. Grillować około 5 - 8 minut (raz obracając) lub do momentu, gdy krewetki będą nieprzezroczyste.

Śródziemnomorski kurczak z grilla

Składniki (4 porcje):

  • 2 piersi kurczaka bez skórki (około 400g)
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kminku
  • szczypta soli
  • Sos cytrynowo jogurtowy z ogórkiem:
  • 1 ogórek
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki skórki cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 80g niskotłuszczowego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mleka 2%

Sposób przygotowania:

Połówki piersi kurczaka zamarynować w oliwie oraz przyprawach. Grillować około 12 - 15 minut, aż się zarumienią, raz obracając. W małej miseczce połączyć cytrynę z ogórkiem, pomidorem, cebulą oraz pozostałymi składnikami.
Można podawać z grillowanymi ziemniakami.

Pikantny grillowany łosoś

Składniki (4 porcje):

  • 400g łososia
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki przetartych papryczek chili lub sosu sriracha
  • Świeżo siekany szczypiorek

Sposób przygotowania:

Łososia zamarynować dzień wcześniej w połowie sosu przygotowanego na bazie cytryny, miodu oraz papryczek. Łososia grilluj ok. 5 minut z każdej strony, cały czas smarując pozostałą marynatą. Gotowego łososia posypać szczypiorkiem.
Podawać z grillowanymi szparagami lub karczochami i batatami.

Sos na bazie pieczonych buraków

Składniki (4 porcje):

  • 250g buraków
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Buraki dokładnie umyć, posypać sola i pieprzem, owinąć folią aluminiową. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 40-90 minut zależnie od wielkości. Upieczone buraki zblendować z jogurtem, dodać świeżo siekany szczypiorek.
Ocena: 4, na podstawie: 26 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Zamienniki cukru

Często nie wyobrażamy sobie naszych domowych wypieków bez dodatku cukru. Spożywanie dużych ilości cukru zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób układu...

Czytaj dalej

Ciasteczka korzenne

Przepis na pyszne ciasteczka korzenne

Czytaj dalej

Przepisy na dietetyczne dania z...

Zdrowe dania nie muszą być skomplikowane. Wystarczy odrobina wyobraźni i z prostych składników można stworzyć ciekawe propozycje na dietetyczne posiłki do pracy. Przedstawiamy Wam...

Czytaj dalej