Dieta ketogeniczna – czy warto spróbować?

Udostępnij

To jedna z najpopularniejszych obecnie diet, która budzi wiele kontrowersji wśród wszystkich modeli odżywiania. Jej zwolennicy przekonują, że przynosi rewelacyjne efekty – z jednej strony pozwala szybko schudnąć, a drugiej poprawia nastrój i samopoczucie. Przeciwnicy ostrzegają – może doprowadzić do poważnych konsekwencji dla naszego organizmu.

Dieta ketogeniczna – na czym polega?

Mówiąc najprościej dieta ketogeniczna to dieta tłuszczowa. Oczywiście to uproszczenie, ale dość dobrze oddające jak wygląda ten model żywieniowy. Mówiąc bardziej precyzyjnie jest to dieta wysokotłuszczowa, która zakłada drastyczne ograniczenie węglowodanów. Dietę ketogeniczną stosuje się w dwóch modelach – 3:1 i 4:1. Chodzi w tym przypadku o proporcje tłuszczu względem białka i węglowodanów. Posiłki muszą być tak komponowane, aby na 3 bądź 4 g tłuszczu przypadał 1 g białka i węglowodanów.

Jak działa dieta ketogeniczna?

Głównym jej celem jest zwiększenie w organizmie syntezy tzw. ciał ketonowych, w konsekwencji wprowadzając organizm w stan ketozy. W standardowym modelu odżywiania, podstawowe paliwo dla organizmu stanowi glukoza - czyli cukier, który dostarczamy spożywając węglowodany złożone (np. kasze, makaron, ryż, ziemniaki) i proste (owoce, miód, słodycze). Dieta ketogeniczna w sposób znaczący ogranicza te produkty. W stanie ketozy, nasz organizm zaczyna czerpać energię głównie z ketonów, powodując tym samym wzmożone spalanie zapasów tkanki tłuszczowej, efektem czego możemy zarówno obniżyć swoją masę ciała, jak i wyrzeźbić swoją sylwetkę. Mówiąc prościej, w stanie ketozy to ketony zamiast glukozy są źródłem energii dla komórek.Poniżej wyszczególnione są proporcje najważniejszych składników pokarmowych: białek, tłuszczy i węglowodanów, które znacząco ulegają zmianie w diecie ketogennej względem ogólnoprzyjętych norm żywienia.

Polskie normy żywienia:

  • Białko: 10-15% całodobowego zapotrzebowania kalorycznego
  • Tłuszcz: 20-35% całodobowego zapotrzebowania kalorycznego
  • Węglowodany: 50-70% całodobowego zapotrzebowania kalorycznego

Dieta ketogeniczna

  • Białko: 15-25% całodobowego zapotrzebowania kalorycznego
  • Tłuszcz: 70-80% całodobowego zapotrzebowania kalorycznego
  • Węglowodany: do 10% całodobowego zapotrzebowania kalorycznego

Przeciwwskazania oraz skutki uboczne

Zgodnie z wymogami każda dieta specjalna powinna rozpoczynać się pod kontrolą dietetyka, a w niektórych przypadkach także lekarza. Dieta ketogenna jest dietą niskowęglowodanową i wysokotłuszczową, która naśladuje poniekąd stan tzw. głodówki, dlatego też przed jej rozpoczęciem niezbędna jest fachowa konsultacja. Kto stanowczo powinien unikać tego sposobu odżywiania ? Wszyscy Ci, którzy są obciążeni chorobami związanymi z nieprawidłowym funkcjonowaniem takich narządów, jak: wątroba oraz nerki.

Dieta bogatotłuszczowa może spowodować podwyższone stężenie cholesterolu oraz prowadzić do przedwczesnej miażdżycy naczyń. Należy więc systematycznie monitorować lipidogram. Najczęściej występującym problemem może być nietolerancja diety bogatotłuszczowej, która objawia się poprzez występujące: bóle brzucha, refluks (zgaga), wymioty, wzdęcia oraz zaparcia (stanowią one istotny problem u ok. ¼ pacjentów). Są to jednak problemy przejściowe i przy odpowiednim postępowaniu można je zniwelować. Kolejnymi, poważnymi efektami ubocznymi stosowani tego rodzaju diety mogą być: zaburzenia elektrolitowe, hipoglikemia, liczne obrzęki, uszkodzenia nerek i wątroby (zwłaszcza na skutek interakcji z lekami przeciwpadaczkowymi), a nawet do uszkodzenia serca, czyli kardiomiopatii. Ponadto stosunkowo często występuje kamica nerkowa, co wymaga profilaktycznego, obfitego nawadniania pacjentów i wykonywania kontrolnych badań ultrasonograficznych.

Oprócz widocznych i niejednokrotnie szybkich efektów odchudzających dieta ketogeniczna ma też nieść za sobą poprawę samopoczucia. Rzeczywiście po kilku dniach jej stosowania można wejść w stan euforyczny. Warto również zaznaczyć, iż dieta ketogenna, podczas długotrwałego jej stosowania, może doprowadzić do niedoboru mikroelementów (pierwiastków śladowych) oraz witamin.. Zwolennicy ketozy podkreślają, że dieta powstrzymuje uczucie głodu, z drugiej strony pojawiają się głosy, że utrata wagi wiąże się z dużą utratą płynów w organizmie. Mogą pojawić się też: utrata apetytu, senność, zaparcia itd. Wszystko jednak jest uwarunkowane stylem życia i możliwościami organizmu – na każdego z nas dieta ketogeniczna może oddziaływać inaczej.

Przygotowanie planu odżywania

Najważniejszym elementem w przygotowaniu jadłospisu jest uwzględnienie produktów bogatych w tłuszcz. Dieta ketogeniczna dopuszcza jedzenie 3-4 posiłków dziennie. To nieco zaskakujące, ale i celowe, ponieważ ze względu na dużą ilość tłuszczu w połączeniu z białkiem, pozostajemy syci na dłuższy czas. Niestety większość produktów trzeba dokładnie ważyć.

Prosukty tłuszczowe stanowiące bazę diety ketogennej:

  • drób ze skórką,
  • tłuste mięso czerwone,
  • olej lniany,
  • oliwa z oliwek,
  • siemię lniane,
  • nasiona chia,
  • awokado,
  • sezam,
  • orzechy,
  • boczek,
  • smalec,
  • masło,
  • śmietana,
  • tłuste sery,
  • majonez,
  • golonka i inne.

Dietę należy uzupełniać o warzywa charakteryzujące się wysoką zawartością wody np. brokuły, szpinak, pomidory, papryka, ogórek, rzodkiewki i niektóre owoce (maliny, jeżyny, truskawki, borówki amerykańskie). Wykluczone są takie ich rodzaje, jak: ziemniaki, fasola, bataty, cieciorka, bób. W trakcie diety należy również wyeliminować wszelkie źródła alkoholu.Stosowanie diety ketogenicznej jest dosyć kosztowne. Jadłospis jest ciężki do zbilansowania, a na dodatek wymaga skrupulatnego liczenia oraz ważenia każdego produktu.

Jeśli rozważasz zastosowanie diety keto, jako metody na odchudzanie skorzystaj z pomocy doświadczonego dietetyka, bądź zdecyduj się na gotową dietę pudełkową, która da Ci gwarancję odpowiedniego bilansu posiłków.

Wynika stąd jednoznacznie, że dieta ta musi być stosowana pod kontrolą zarówno: dietetyka, jak i lekarza, z regularnym sprawdzaniem stanu zdrowia i wykonywaniem badań biochemicznych. W razie wystąpienia objawów niedoborów konieczna jest suplementacja brakującymi pierwiastkami.

Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

FIT piknik - czyli majówka w...

Majówka to okres sprzyjający spontanicznym wyjazdom oraz spotkaniom z przyjaciółmi, na których ciężko jest nam oprzeć się kalorycznym pokusom. Jak przygotować się na wiosenne...

Czytaj dalej

Zdrowe i smaczne przekąski – BEZ...

Większość z nas dąży do osiągnięcia zgrabnej sylwetki, jednak często, nawet podczas przestrzegania zdrowej i zbilansowanej diety, ciężko wystrzec się nam podjadania.

Czytaj dalej

Jak zmobilizować się do...

„Od jutra zaczynam regularnie ćwiczyć” – to jedno z naszych głównych postanowień. Jednak gdy przychodzi do jego realizacji, okazuje się, że wprowadzenie tego założenia w...

Czytaj dalej