Dieta na płodność. Po jakie produkty warto sięgać w swojej codziennej diecie?

Udostępnij

Niepłodność jest obecnie poważnym problemem zdrowotnym kobiet, które mimo okresu reprodukcyjnego, mają kłopot z zajściem w ciążę. Na stan zdrowia, mają wpływ podstawowe czynniki, takie jak: styl życia, aktywność fizyczna oraz sposób odżywiania. Istotą jest również prawidłowo zbilansowana dieta, bogata w niezbędne składniki odżywcze - witaminy oraz składniki mineralne, dzięki którym układ rozrodczy funkcjonuje w prawidłowy sposób. Pojawia się również coraz większa ilość dowodów wpływu prawidłowej masy ciała na funkcje reprodukcyjne kobiet.

Jak zwiększyć płodność? Na które składniki w codziennej diecie powinniśmy zwrócić uwagę w sposób szczególny ? Zapraszamy do lektury.

Rola składników odżywczych, witamin oraz minerałów

Na płodność ma wpływ nie tylko odpowiedni dobór składników odżywczych w diecie, lecz również ich wzajemny stosunek. Dotychczas przeprowadzono wiele badań (m.in. przez: The Nurses’ Health Study II, Chavaroo czy Mumford i wsp.), które potwierdzają, iż podaż odpowiednich ilości wybranych składników, może skutkować znaczną poprawą płodności, nie tylko wśród kobiet.

Wyniki sugerują między innymi, iż w procesie zmniejszenia niepłodności niezwykle ważne jest, zastąpienie białka zwierzęcego-roślinnym. Podobne efekty odnotowano w przypadku zastąpienia części podaży węglowodanów-białkiem pochodzenia roślinnego. Odpowiedni dobór kwasów tłuszczowych jest niemalże tak samo istotny w utrzymaniu zdrowia reprodukcyjnego wśród kobiet. Szczególną uwagę należy zwrócić na spożywania kwasów tłuszczowych „trans”`, które występują głównie w wyrobach cukierniczych, twardych margarynach, ciastkach oraz fast foodach, gdyż mogą one przyczynić się do wzrostu ryzyka wystąpienia niepłodności. Podkreśla się również, iż tłuszcze mają wpływ na stężenie hormonów płciowych. W kolejnych wynikach badań autorstwa Mumforda i wsp. odnotowano, iż spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 , pochodzenia morskiego, powodowało znaczący wzrost stężenia progesteronu, zaś kwas dokozapentaenowy obniżał ryzyko braku owulacji.

Jak ogólnie wiadomo-jakość oraz ilość węglowodanów w diecie, wpływa na metabolizm glukozy w naszym organizmie, co może mieć wpływ na wrażliwość tkanek na insulinę. Spożywanie w wysokich ilościach węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym (np. biały ryż czy ziemniaki) może wskazywać na ryzyko pogłębienia zjawiska bezpłodności u kobiet.

Witaminy przed ciążą - zwróć na nie szczególną uwagę !

W procesie płodności, szczególną rolę przypisuje się antyoksydantom, które charakteryzują się zdolnością do eliminacji wolnych rodników. Kwas askorbinowy (witamina C) jest niezbędnym elementem budulcowym kolagenu. Rola ta jest bardzo ważna w procesie wzrostu pęcherzyka Graafa, owulacji oraz fazy lutealnej. Bogatym źródłem witaminy C są głównie produkty roślinne –surowe warzywa oraz owoce (natka pietruszki, czerwona papryka, owoce jagodowe oraz cytrusy). Z kolei w witaminę E obfitują takie składniki, jak: oliwa z oliwek, pistacje, pestki słonecznika, dyni czy też migdały. Warto wspomnieć również o witaminie B6,która jest odpowiedzialna za utrzymanie optymalnego stężenia progesteronu, zaś w parze z kwasem foliowym obniża również poziom homocysteiny (hiperhomocysteinemia obniża poziom reprodukcji). Źródłami witaminy B6 w diecie są: pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso drobiowe, ryby, jaja, banany, warzywa skrobiowe oraz liściaste. Kwas foliowy, który jest kluczowym elementem ochronnym przed wystąpieniem wad cewy nerwowej, znajdziemy między innymi w: zielonych warzywach, owocach oraz nasionach.

Aktywność fizyczna przede wszystkim.

Badania przeprowadzone wśród kobiet ze stwierdzonym PCOS (zespół policystycznych jajników) sugerują, iż zwiększenie aktywności fizycznej może przyczynić się do redukcji masy ciała a tym samym przywrócenia regularności cyklu menstruacyjnego. Dodatkowo wskazano również na zależność zwiększonej aktywności fizycznej z niższym ryzykiem niepłodności owulacyjnej. Szczególna uwagę należy zwrócić na zbyt intensywne ćwiczenia, które mogą mieć negatywny wpływ na równowagę energetyczną organizmu, a w konsekwencji rzutować na układ rozrodczy. Dotychczasowe obserwacje sugerują na to, iż aktywność fizyczna może w sposób korzystny oddziaływać nie tylko na zdrowie, ale i zdolności reprodukcyjne oraz zmniejszać ryzyko niepłodności, związanej z zaburzeniami owulacji, jednak sam rodzaj i częstotliwość aktywności, powinna być dostosowana do aktualnego stanu zdrowia każdego z nas.

Podsumowując, zasady diety na płodność, obejmują:

  • Planowanie optymalnej kaloryczności dziennego spożycia, w oparciu o zapotrzebowanie, bez nadmiaru oraz zbyt niskiej podaży energii;
  • W przypadku występowania nadwagi/otyłości-racjonalną redukcję masy ciała;
  • Spożywanie, co najmniej 4-5 posiłków, w regularnych odstępach czasowych;
  • Uwzględnianie dodatku świeżych owoców oraz warzyw, jako dodatek do każdego posiłku, ze zdecydowaną przewagą tych drugich;
  • Wykluczenie z codziennej diety produktów będących źródłem kwasów tłuszczowych typu trans, oraz cukrów prostych, zawartych głównie, w żywności typu: fast-food, margarynach twardych oraz gotowych wyrobach cukierniczych.piekarniczych.
Ocena: 5, na podstawie: 3 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Dieta Pure & Fresh - dieta...

Krzysztof Głowacki, polski pięściarz, obronił tytuł mistrza świata WBO (World Boxing Organization) w wadze junior ciężkiej! To już kolejna wygrana walka Krzysztofa, do której...

Czytaj dalej

FIT piknik - czyli majówka w...

Majówka to okres sprzyjający spontanicznym wyjazdom oraz spotkaniom z przyjaciółmi, na których ciężko jest nam oprzeć się kalorycznym pokusom. Jak przygotować się na wiosenne...

Czytaj dalej

Dieta redukcyjna,–czyli kilka...

Dieta niskoenergetyczna dedykowana jest szczególnie osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością. Jest ona oparta o zmniejszenie ilości spożywanych kalorii w wartości ok.500-1000...

Czytaj dalej