Dieta redukcyjna,–czyli kilka wskazówek o odchudzaniu

Udostępnij

Dieta niskoenergetyczna dedykowana jest szczególnie osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością. Jest ona oparta o zmniejszenie ilości spożywanych kalorii w wartości ok.500-1000 kcal dziennie.

Warto zwrócić uwagę na fakt, iż najlepsze efekty odnotowuje się podczas długoterminowego zastosowania tego rodzaju diety, dzięki czemu spadek masy ciała jest stabilny i regularny. Przyjmuje się, że 1g tkanki tłuszczowej to ok. 7kcal. Oznacza to, więc, że jeśli chcemy zgubić 1kg tygodniowo powinniśmy zmniejszyć podaż kcal o 1000 na dzień. Jednak dokładną ilość redukowanej dziennie podaży ustala się indywidualnie i jest to związane z dodatkowymi aspektami, takimi jak aktualny poziom aktywności fizycznej oraz inne czynniki związane z dotychczasowo prowadzonym trybem życia.

Dzienną dawkę wykorzystywanej energii, powinno dzielić się na pięć posiłków według wartości procentowej:

Jakie produkty wybierać podczas stosowania diecie niskoenergetycznej?

Jest to jedno z najczęstszych pytań zadawanych przez osoby, które rozpoczynają swoją przygodę z odchudzaniem. Warto pamiętać, że obniżając dzienna podaż energetyczną, należy zadbać o dużą różnorodność składników odżywczych, których źródłem powinny być:

Chude mięso

W tym przypadku najlepiej sprawdzi się drób, w szczególności mięso z piersi indyka lub kurczaka.

Nasiona i zboża

Płatki owsiane czy siemię lniane to idealny dodatek do codziennych dań np. omletów. Zapewniają dłuższe uczucie sytości i poprawiają walory smakowe posiłków. Nasiona chia, płatki jaglane czy gryczane stanowią równie ciekawy i odżywczy dodatek codziennych przekąsek oraz śniadań.

Jajka

Są doskonałym źródłem białka, a zawarta w niej luteina jest czynnikiem, który pozytywnie wpływa na nasz wzrok.

Ryby

Stanowią bardzo dobre źródło kwasów omega-3, a także innych zdrowych tłuszczy, które pełnią istotną rolę w codziennej diecie.

Nabiał

Wybieraj te o niskiej zawartości tłuszczu tj. twaróg i mleko o niższej zawartości tłuszczu. Twarożek idealnie sprawdza się, jako baza do śniadań oraz kolacji, wystarczy dodać do niego ulubione składniki np. rzodkiewkę i szczypiorek. Gotowe!

Warzywa i owoce

Możesz je jeść bez ograniczeń! Jeśli czujesz uczucie głodu warto sięgać po zdrowe przekąski np.: plasterki marchewki, pokrojoną paprykę czy pomidorki koktajlowe. W przypadku owoców – wybieraj te o niskim indeksie glikemicznym np. grejpfruty, jabłka czy śliwki.

Dieta redukcyjna, – o czym warto pamiętać?

Jeśli zdecydujesz się na dietę niskoenergetyczną, unikaj smażenia na tłuszczu. Zamiast tego wybieraj takie metody obróbki cieplnej, jak: duszenie gotowanie na parze, pieczenie lub smażenie bez dodatku tłuszczu.

Wprowadź do swojego życia, codzienną, nawet małą dawkę aktywności fizycznej (przy tak niskiej kaloryczności posiłków, sporty wymagające dużego wysiłku są niewskazane). Zamiast windy, wybieraj wchodzenie po schodach. Podróżując do pracy wysiądź jeden przystanek wcześniej i spaceruj. Regularna aktywność fizyczna poprawia nie tylko trawienie, ale i pozytywnie wpływa na nastrój. Dzięki temu dieta może stać się większą przyjemnością.

Powodzenia!

Ocena: 5, na podstawie: 3 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Czym jest Hashimoto?

Zapalenie tarczycy Hashimoto - przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego – choroba o podłożu immunologicznym często współistniejąca z innymi schorzeniami...

Czytaj dalej

Superfoods

Charakteryzuje je wysoka zawartość składników odżywczych białka, witamin, składników mineralnych czy błonnika. Włączenie ich do jadłospisu może ograniczać ryzyko występowania...

Czytaj dalej

Wygoda i zmiana nawyków...

Doskonale wiemy, że kluczem do zdrowej i szczupłej sylwetki jest przede wszystkim nasz sposób odżywiania. Wszelkie przyprawy, które dodajemy w celu uzyskania odpowiedniego smaku,...

Czytaj dalej