Dieta pudełkowa – jak podgrzewać?

Udostępnij

Dieta pudełkowa – jak ją podgrzewać, by posiłki zachowały swoje walory smakowe i zdrowotne? Dania oferowane przez firmy cateringowe najczęściej pakowane są w jednorazowe pojemniki zgrzane folią. Opakowania mogą być wykonane z różnych materiałów nadających się do recyklingu oraz takich, które są w pełni biodegradowalne.

Niezależnie od rodzaju tworzywa, z jakiego są wykonane, znajdujące się w nich posiłki mogą być poddawane obróbce termicznej bez konieczności przekładania ich do innego naczynia. Oddziaływanie wysokich temperatur na pudełka nie ma negatywnego wpływu na znajdującą się w nich żywność. Wiele dostarczanych potraw powinniśmy spożywać na ciepło. Jaki rodzaj obróbki termicznej będzie odpowiedni? Czy podgrzewanie diety pudełkowej w mikrofalówce to dobry pomysł?

Dieta pudełkowa – podgrzewanie w mikrofalówce

Używanie kuchenki mikrofalowej to jedna z najwygodniejszych i najpopularniejszych form podgrzewania posiłków. Posiłki podgrzewa się w urządzeniu przez kilka minut, wykonując wcześniej nacięcia w folii ochronnej. Czas podgrzewania zależy od mocy i ustawień kuchenki mikrofalowej oraz osobistych preferencji. Podgrzewanie diety pudełkowej z nacięciem folii zapobiega wysychaniu składników dania i pozwala wydobyć głębię smaku. Niektóre potrawy składają się z kilku różnych elementów, z których nie wszystkie powinny być spożywane na ciepło. Do dań dołączane są sosjerki z dressingami, które dużo lepiej smakują na zimno. W takim przypadku należy zdjąć całą folię z pudełka, a następnie wyjąć elementy, które nie nadają się do podgrzania.

Ten sposób ma niestety pewne wady – niesie ze sobą większe ryzyko przesuszenia poszczególnych części dania. Aby temu zapobiec, należy dobrać odpowiednią temperaturę podgrzewania potrawy – taką informację możesz znaleźć na każdym daniu oferowanym przez catering Pure and Fresh.

Dieta pudełkowa – jak podgrzewać? Na co zwrócić uwagę?

Wiemy już jak podgrzewać dietę pudełkową. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób nie powinno się tego robić. Przede wszystkim pamiętajmy, aby nie wkładać do kuchenki mikrofalowej zamkniętych pojemników. Zawsze przed podgrzaniem należy zdjąć lub przedziurawić wierzchnią folię. Podczas podgrzewania szczelnie zamkniętej potrawy, w wyniku nagłego wzrostu ciśnienia wewnątrz opakowania (spowodowanego uwalnianiem się pary wodnej) może dojść do rozerwania wierzchniej folii. Nasz posiłek może eksplodować wewnątrz kuchenki mikrofalowej.

Alternatywą dla sposobu, jakim jest podgrzewanie diety pudełkowej w mikrofalówce, może być tradycyjna obróbka termiczna dań przeznaczonych do spożycia na ciepło w piekarniku, na patelni lub w garnku. Wybrana metoda zależy od czasu i możliwości danej osoby. W domu chętniej wybierzemy piekarnik lub patelnię, a w pracy kuchenkę mikrofalową.

Dieta pudełkowa – jak podgrzewać? Zalety i wady podgrzewania w mikrofalówce

Podgrzewanie diety pudełkowej w mikrofalówce – zalety:

  • Czas – niezaprzeczalnie dużą zaletą podgrzewania diety pudełkowej w mikrofalówce jest oszczędność czasu. Nasza potrawa szybko osiągnie pożądaną temperaturę, nie wywołując dużych strat składników odżywczych
  • Wygoda – podgrzewanie diety pudełkowej w mikrofalówce nie wymaga od nas konieczności używania dodatkowych przedmiotów, takich jak patelnia czy garnek. Aby cieszyć się ciepłym posiłkiem, wystarczy zdjąć lub nakłuć folię.
  • Dostępność – kuchenkę mikrofalową znajdziemy w większości domów i miejsc pracy.

Podgrzewanie diety pudełkowej w mikrofalówce – wady:

  • Podgrzewanie diety pudełkowej w mikrofalówce sprawdza się w przypadku obróbki termicznej produktów o wysokiej zawartości wody. Suche dania mogą wymagać zwilżenia i dłuższego czasu nagrzewania.
  • Zmiana tekstury – nasze potrawy mogą stracić swoją chrupkość, co ma wpływ na doznania smakowe. Dotyczy to przede wszystkim pieczonych warzyw, kotletów i pieczywa.
  • Nomierne podgrzewanie diety pudełkowej – aby temu zapobiec, należy zwrócić uwagę na to, by podstawka we wnętrzu urządzenia miała możliwość wykonywania pełnego obrotu. Jeżeli danie jest duże lub płynne, należy od czasu do czasu je dobrze zamieszać.

Dieta pudełkowa – jak podgrzewać? Zalecenia na opakowaniach

Wybierając dietę pudełkową, należy kierować się nie tylko ceną i smakiem, ale przede wszystkim jakością dań i dostępnością wszystkich niezbędnych dla nas informacji. Powinniśmy dokładnie znać skład odżywczy i kaloryczność każdego otrzymywanego posiłku oraz zawartość węglowodanów, białka i tłuszczów. Catering dietetyczny Pure&Fresh na każdym daniu umieszcza te informacje oraz sugerowaną formę spożycia posiłku (na zimno lub na ciepło) wraz z temperaturą, w jakiej zalecane jest podgrzewanie diety pudełkowej, by dania zachowały najważniejsze walory smakowe i zdrowotne.

Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Jaką kaloryczność wybrać?

Decydując się na dietę często stajemy przed pytaniem Jaką kaloryczność wybrać? Ustalając kaloryczność, oprócz planów i celu, jakie przed sobą stawiamy, należy mieć również...

Czytaj dalej

Dieta 5 posiłków dziennie co trzy...

Regularne spożywanie posiłków odgrywa kluczową rolę w prawidłowym modelu odżywiania i jest fundamentalnym elementem działania naszego organizmu, a w szczególności metabolizmu.

Czytaj dalej

Superfoods

Charakteryzuje je wysoka zawartość składników odżywczych białka, witamin, składników mineralnych czy błonnika. Włączenie ich do jadłospisu może ograniczać ryzyko występowania...

Czytaj dalej