Dieta wege - przepisy na cały dzień

Udostępnij

Dieta wegetariańska nie musi być trudna w przygotowaniu i monotonna. Poniżej przedstawiamy kilka dietetycznych propozycji wege posiłków na cały dzień. Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

ŚNIADANIE:

Owsianka kokosowa z owocami

2 porcje

Składniki:

  • 120 ml niesłodzonego mleka kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 gruszka
  • 1 garść jeżyn
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 50 g płatków owsianych
  • 20 g otrębów owsianych  
  • 50 g komosy ryżowej

Płatki, chia i komosę ugotować w wodzie z mlekiem kokosowym, dodać miód. Dodaj nasiona wanilii oraz na czas gotowania pozostałą laskę. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, aż mieszanina się zagęści i będzie kremowa, stale mieszając. Pod koniec gotowania dodaj pokrojona w kostkę gruszkę. Grubo krojone orzechy podpraż na suchej patelni. Po usunięciu laski wanilii podawać z jeżynami oraz otrębami.

DRUGIE ŚNIADANIE:

Pasta z zielonego groszku

2 porcje

Składniki:

  • 300 g zielonego groszku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • ½ cytryny
  • pieprz
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • garść szpinaku
  • 1 Kalarepa

Groszek zagotować w osolonej wodzie, ostudzić i zmielić z jogurtem greckim i sokiem z cytryny – doprawić koperkiem oraz pieprzem. Spożywać z sałatką ze szpinaku i kalarepy.

OBIAD:

Chrupiące tofu z warzywami

2 porcje

Składniki:

  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 3 łyżki sezamu
  • 175 g tofu
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 4 cebule dymki
  • 2 świeże czerwone papryczki chili
  • ½ główki brokułu
  • ½ czerwonej papryki
  • Sok z ½ limonki
  • 100g kukurydzy mrożonej
  • łyżka sosu sojowego
  • Sól, pieprz

Wok rozgrzać na dużym ogniu. Dodać orzechy nerkowca, a następnie nasiona sezamu – zarumienić na złoty kolor i przesypać do miseczki. Tofu pokroić w kostkę, obtoczyć w mące kukurydzianej z dodatkiem soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć tofu, odsączyć na papierowym ręczniku. Na patelni karmelizować w miodzie orzechy i nasiona. Obrać i pokroić czosnek, imbir, cebulę, chili, dodać brokuły, paprykę oraz kukurydzę – przesmażyć ok 5 min, dodać sok z limonki oraz sos sojowy.

PODWIECZOREK:

SŁODKI DESER

Kulki z daktyli

24 sztuki

Składniki:

  • 70 g pestek dyni
  • 20 g ekspandowanej quinoa
  • 50 g całych migdałów
  • 80 g daktyli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 czubata kakao w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżki miodu

Drobno zmielić 40 g nasion dyni oraz pozostawić do obtoczenia gotowych kulek. Następnie na większe kawałki zmielić pozostałą część nasion, migdały oraz namoczone wcześniej daktyle. Całość wymieszać razem z quinoa, dodać kurkumę, cynamon, kakao, wanilię oraz miód (w razie potrzeby całość ponownie zmielić – do połączenia się masy) . Mokrymi rękoma formować małe kulki obtaczając je w pyle z pestek dyni.

LUB

DANIE WYTRAWNE

Sajgonki warzywne

2 porcje

Składniki:

  • 200g grzybów (najlepiej świeżych shitake)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki mieszanki pięć przypraw (anyż, goździki, cynamon, pieprz syczuański i mielone nasiona kopru włoskiego)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • ½ łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 sztuk papieru ryżowego
  • 2 dymki
  • ½ ogórka
  • 6 liści sałaty
  • 4 łyżki sosu hoisin
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypiorek
  • sól

Na rozgrzanej patelni podsmażyć grzyby z cebulą, dodać sos sojowy, mieszankę przypraw, ocet ryżowy, olej sezamowy i cukier. Namoczony papier ryżowy posmarować odrobiną sosu hoisin, następnie położyć sałatę, ogórka pokrojonego w cienkie słupki, grzyby z cebulą – zawinąć w formie sajgonek. Podawać z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem.

KOLACJA:

Tagine z soczewicy z kalafiorem i oliwkami

4 porcje

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 400 g krojonych pomidorów
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 12 oliwek
  • 4 duże marchewki
  • 1 mały kalafior
  • 400 g zielonej soczewicy
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 100 g kaszy bulgur

Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i czosnek i krótko podsmażyć. Dodać przyprawy, skórkę cytrynową, a następnie krojone, przecier pomidorowy oraz oliwki. Dodać marchewkę pokrojoną w cienkie słupki oraz kalafior. Gotować pod przykryciem przez 15 minut (aż warzywa będą miękkie), pod koniec gotowania dodać soczewicę. Wymieszać z ugotowaną kaszą bulgur, podawać ze świeżą kolendrą.

Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Dietetyczny deser? To możliwe!

Dbanie o sylwetkę wymaga ciągłych wyrzeczeń i silnej woli.Czy dieta musi wiązać się z wykluczeniem z naszego jadłospisu deserów? Dla wielu z Was słowa „dieta” oraz „deser”...

Czytaj dalej

Dieta wege - przepisy na cały...

Dieta wegetariańska nie musi być trudna w przygotowaniu i monotonna. Poniżej przedstawiamy kilka dietetycznych propozycji wege posiłków na cały dzień. Na pewno znajdziesz coś dla...

Czytaj dalej

Przepisy na dietetyczne dania z...

Zdrowe dania nie muszą być skomplikowane. Wystarczy odrobina wyobraźni i z prostych składników można stworzyć ciekawe propozycje na dietetyczne posiłki do pracy. Przedstawiamy Wam...

Czytaj dalej