Dzień kobiet

Udostępnij

Jak co roku 8 marca świętujemy Dzień Kobiet. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was przepisy na pyszną i zmysłową kolację pełną afrodyzjaków, aby ten dzień stał się w pełni wyjątkowy. Afrodyzjakom już od najdawniejszych czasów przypisuje się magiczną moc.Warto więc wykorzystać je do skomponowania romantycznej kolacji. Za naturalne afrodyzjaki uważana się część przypraw takich, jak: wanilia, cynamon, goździki, chili, lubczyk oraz figi, truskawki, orzechy włoskie, czekolada, owoce morza, jak również szampan.

Czekolada

Czekolada wpływa na wytwarzanie hormonów szczęścia: serotoniny, adrenaliny oraz noradrenaliny. Działa na zmysł smaku i powonienia. Afrodyzjakiem jest głównie dzięki zawartości substancji psychoaktywnych - pobudzającej kofeinie, teobrominie i fenyloetyloaminie. Przypisuje się jej także właściwości antydepresyjne.

Chilli

Ostry smak przyprawy wpływa na wytwarzanie endorfin, dodających energii.

Owoce morza

Owoce morza, uznawane są za najlepsze afrodyzjaki. Bogate są w cynk, selen, witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. eliksir młodości i płodności). Składniki te wspomagają pracę przysadki mózgowej, która reguluje pracę gruczołów wydzielających hormony płciowe.

Cynamon

Swój aromat zawdzięcza olejkom eterycznym, które poprawiają krążenie krwi i działają pobudzająco.

Orzechy włoskie

Już w starożytności były one uznawane za symbol płodności. W swym składzie zawierają magnez, witaminy z grupy E oraz z grupy B, dzięki czemu dodają energii i wigoru.

Zupa z czerwonej papryki i chilli

Składniki:

  • 1/2 kg czerwonej papryki
  • papryczka chilli
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • włoszczyzna
  • 1 l bulionu warzywnego
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Paprykę oraz chili oczyścić i pokroić w plastry, cebule pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Na bazie włoszczyzny ugotować bulion, dodać wszystkie składniki oraz koncentrat pomidorowy. Gdy papryka zmięknie dokładnie zblendować i udekorować bazylią.

Owoce morza z szampanem

Składniki:

  • 300 g owoców morza
  • 2 marchewki
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki szampana
  • sól i pieprz
  • sos rybny

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć i pokroić w słupki. Owoce morza umyć. Na oliwie z oliwy podsmażyć posiekany czosnek, dodać owoce morza. Warzywa chwilę przesmażyć i doprawić do smaku. Następnie dolać szampana i chwile poddusić aż szampan lekko odparuje.

Suflet czekoladowy

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady 90%
  • 70g oleju kokosowego
  • 50g cukru pudru trzcinowego/kokosowego
  • 40g mąki orkiszowej typ 2000
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać olej kokosowy, a następnie rozpuścić je w kąpieli wodnej. Do ubitych jajek dodawać partiami mąkę, delikatnie wymieszać trzepaczką, po czym dodać rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladę. Małe foremki wysmarować olejek kokosowym i wypełnić przygotowaną masą. Piec przez ok. 7 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) lub 210-220 stopni (bez termoobiegu), aż suflety urosną i delikatnie się zrumienią.
Ocena: 4, na podstawie: 31 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

III edycja Metamorfoz

Kolejna, III edycja Metamorfoz w ramach Zdrowych Wibracji zakończona sukcesem! Prawie 120 kg zrzuconych kilogramów!

Czytaj dalej

Dzień kobiet

Jak co roku 8 marca świętujemy Dzień Kobiet. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was przepisy na pyszną i zmysłową kolację pełną afrodyzjaków, aby ten dzień stał się w pełni...

Czytaj dalej

Pure and Fresh partnerem Zdrowych...

Poczuj zdrowe wibracje razem z nami.

Czytaj dalej