Dzień kobiet

Udostępnij

Jak co roku 8 marca świętujemy Dzień Kobiet. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was przepisy na pyszną i zmysłową kolację pełną afrodyzjaków, aby ten dzień stał się w pełni wyjątkowy. Afrodyzjakom już od najdawniejszych czasów przypisuje się magiczną moc.Warto więc wykorzystać je do skomponowania romantycznej kolacji. Za naturalne afrodyzjaki uważana się część przypraw takich, jak: wanilia, cynamon, goździki, chili, lubczyk oraz figi, truskawki, orzechy włoskie, czekolada, owoce morza, jak również szampan.

Czekolada

Czekolada wpływa na wytwarzanie hormonów szczęścia: serotoniny, adrenaliny oraz noradrenaliny. Działa na zmysł smaku i powonienia. Afrodyzjakiem jest głównie dzięki zawartości substancji psychoaktywnych - pobudzającej kofeinie, teobrominie i fenyloetyloaminie. Przypisuje się jej także właściwości antydepresyjne.

Chilli

Ostry smak przyprawy wpływa na wytwarzanie endorfin, dodających energii.

Owoce morza

Owoce morza, uznawane są za najlepsze afrodyzjaki. Bogate są w cynk, selen, witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. eliksir młodości i płodności). Składniki te wspomagają pracę przysadki mózgowej, która reguluje pracę gruczołów wydzielających hormony płciowe.

Cynamon

Swój aromat zawdzięcza olejkom eterycznym, które poprawiają krążenie krwi i działają pobudzająco.

Orzechy włoskie

Już w starożytności były one uznawane za symbol płodności. W swym składzie zawierają magnez, witaminy z grupy E oraz z grupy B, dzięki czemu dodają energii i wigoru.

Zupa z czerwonej papryki i chilli

Składniki:

  • 1/2 kg czerwonej papryki
  • papryczka chilli
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • włoszczyzna
  • 1 l bulionu warzywnego
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Paprykę oraz chili oczyścić i pokroić w plastry, cebule pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Na bazie włoszczyzny ugotować bulion, dodać wszystkie składniki oraz koncentrat pomidorowy. Gdy papryka zmięknie dokładnie zblendować i udekorować bazylią.

Owoce morza z szampanem

Składniki:

  • 300 g owoców morza
  • 2 marchewki
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki szampana
  • sól i pieprz
  • sos rybny

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć i pokroić w słupki. Owoce morza umyć. Na oliwie z oliwy podsmażyć posiekany czosnek, dodać owoce morza. Warzywa chwilę przesmażyć i doprawić do smaku. Następnie dolać szampana i chwile poddusić aż szampan lekko odparuje.

Suflet czekoladowy

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady 90%
  • 70g oleju kokosowego
  • 50g cukru pudru trzcinowego/kokosowego
  • 40g mąki orkiszowej typ 2000
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać olej kokosowy, a następnie rozpuścić je w kąpieli wodnej. Do ubitych jajek dodawać partiami mąkę, delikatnie wymieszać trzepaczką, po czym dodać rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladę. Małe foremki wysmarować olejek kokosowym i wypełnić przygotowaną masą. Piec przez ok. 7 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) lub 210-220 stopni (bez termoobiegu), aż suflety urosną i delikatnie się zrumienią.
Ocena: 4, na podstawie: 31 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

FEN Summer Camp – czyli nauka...

W dniach 20 -28 sierpnia w Jakubowie koło Mrągowa, odbywa się pierwszy obóz treningowy dla młodych adeptów sztuk walki organizowany przez federację Fight Exclusive Night.

Czytaj dalej

Sesja zdjęciowa Pure&Fresh i...

Razem ze sportową marką "Cardiobunny" odbyła się sesja zdjęciowa naszego cateringu dietetycznego.

Czytaj dalej

Jaki catering dietetyczny wybrać?

Catering dietetyczny to coraz popularniejsze rozwiązanie wśród osób, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe lub zwyczajnie nie mają czasu aby samodzielnie przygotować...

Czytaj dalej