Jak co roku 8 marca świętujemy Dzień Kobiet. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was przepisy na pyszną i zmysłową kolację pełną afrodyzjaków, aby ten dzień stał się w pełni wyjątkowy. Afrodyzjakom już od najdawniejszych czasów przypisuje się magiczną moc.Warto więc wykorzystać je do skomponowania romantycznej kolacji. Za naturalne afrodyzjaki uważana się część przypraw takich, jak: wanilia, cynamon, goździki, chili, lubczyk oraz figi, truskawki, orzechy włoskie, czekolada, owoce morza, jak również szampan.
Czekolada
Czekolada wpływa na wytwarzanie hormonów szczęścia: serotoniny, adrenaliny oraz noradrenaliny. Działa na zmysł smaku i powonienia. Afrodyzjakiem jest głównie dzięki zawartości substancji psychoaktywnych - pobudzającej kofeinie, teobrominie i fenyloetyloaminie. Przypisuje się jej także właściwości antydepresyjne.
Chilli
Ostry smak przyprawy wpływa na wytwarzanie endorfin, dodających energii.
Owoce morza
Owoce morza, uznawane są za najlepsze afrodyzjaki. Bogate są w cynk, selen, witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. eliksir młodości i płodności). Składniki te wspomagają pracę przysadki mózgowej, która reguluje pracę gruczołów wydzielających hormony płciowe.
Cynamon
Swój aromat zawdzięcza olejkom eterycznym, które poprawiają krążenie krwi i działają pobudzająco.
Orzechy włoskie
Już w starożytności były one uznawane za symbol płodności. W swym składzie zawierają magnez, witaminy z grupy E oraz z grupy B, dzięki czemu dodają energii i wigoru.
Zupa z czerwonej papryki i chilli
2017-03-08Składniki:
- 1/2 kg czerwonej papryki
- papryczka chilli
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 100g koncentratu pomidorowego
- włoszczyzna
- 1 l bulionu warzywnego
- bazylia
Sposób przygotowania:
Owoce morza z szampanem
2017-03-08Składniki:
- 300 g owoców morza
- 2 marchewki
- por
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ szklanki szampana
- sól i pieprz
- sos rybny
Sposób przygotowania:
Suflet czekoladowy
2017-03-08Składniki:
- tabliczka gorzkiej czekolady 90%
- 70g oleju kokosowego
- 50g cukru pudru trzcinowego/kokosowego
- 40g mąki orkiszowej typ 2000
- 2 jajka
Sposób przygotowania: