Fruktoza: jakie są jej źródła i czy jest zdrowym zamiennikiem cukru?

Udostępnij

Mówi się, że stanowi dobry słodzik dla cukrzyków i osób odchudzających się. Inni zaś, podkreślają, że jej nadmiar jest bardzo szkodliwy i ma negatywne właściwości zdrowotne! Jak jest naprawdę…?

Czym właściwie jest fruktoza?

Jest to inaczej cukier owocowy. Związek ten należy do cukrów prostych, naturalnie występujących m.in: w miodzie i owocach. Stanowi około 15 do 30% wszystkich cukrów spożywanych wraz z dietą.

Fruktoza jest składnikiem sacharozy (dwucukier – glukoza + fruktoza), czyli tradycyjnego cukru, który znajdziemy w większości domów w cukiernicy. Jest ona dwa razy słodsza od glukozy (innego węglowodany prostego występującego w owocach).

Poza powyższymi przykładami, źródłem fruktozy w diecie jest również syrop glukozowo-fruktozowy (syrop kukurydziany), który powszechnie stosowany jest do słodzenia:

  • napojów
  • słodyczy
  • ciastek
  • pieczywa
Fruktoza

Fruktoza w owocach

W naturze, źródłem fruktozy są przede wszystkim owoce, w których występuje ona najczęściej w połączeniu z glukozą. Owoce dzielą się na te, w których dominuje glukoza i te, w których przeważa fruktoza.

Do tej drugie grupy należą:

  • jabłka
  • gruszki
  • melon
  • mango
  • papaja
  • pigwa
  • arbuz
  • wiśnie
  • winogrona
  • karambola
Fruktoza

Duże ilości fruktozy znajdziesz także w suszonych owocach, sokach owocowych oraz koncentratach owocowych.

Szkodliwość cukru owocowego

Narządem, który jako jedyny potrafi metabolizować fruktozę jest wątroba.

Cukier owocowy ulega w niej przemianie do glukozy, glikogenu (cukier zapasowy gromadzony w mięśniach), kwasu mlekowego oraz wolnych kwasów tłuszczowych.

Kwasy tłuszczowe powstające w wyniku metabolizmu fruktozy mogą sprzyjać, takim schorzeniu jak stłuszczenie wątroby, ale i zwiększać ryzyko chorób układu krążenia. Poza tym uznaje się, że nadmierne spożycie cukru owocowego może zwiększać ryzyko:

  • insulinooporności i cukrzycy typu II
  • otyłości przez zwiększanie odporności na leptynę (hormon produkowany przez tkankę tłuszczową, którego rolą jest hamowanie apetytu)
  • nadmiernego stężenia kwasu moczowego, który może prowadzić do uszkodzenia stawów
  • niektórych nowotworów
  • demencji i choroby Alzheimera

Czy warto stosować fruktozę jako zamiennik cukru?

Fruktoza stosowana jest jako zamiennik cukru dla diabetyków, ponieważ jest ona metabolizowana przez wątrobę, co z kolei znacznie słabiej wpływa na stężenie glukozy we krwi. Ponadto jej indeks glikemiczny wynosi tylko: 20 (co wskazuje na niską wartość indeksu glikemicznego, podczas, gdy ten sam wskaźnik dla cukru białego wynosi: 100.

0-55 NISKI POZIOM INDEKSU GLIKEMICZNEGO
56-69 ŚREDNI POZIOM INDEKSU GLIKEMICZNEGO
70-100 WYSOKI POZIOM INDEKSU GLIKEMICZNEGO

Niestety nadmiar fruktozy okazuje się bardzo szkodliwy. Z tego powodu jako zamienniki cukru znacznie częściej poleca się ksylitol, erytrytol i stewię.

Fruktoza
Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Dieta sportowa – czy jest w...

O tym, że odżywianie ma bardzo ważne znaczenie dla sportowca nie trzeba nikogo przekonywać. Bardzo łatwo zaprzepaścić godziny treningu źle zbilansowanym posiłkiem. Dlatego tak...

Czytaj dalej

Właściwości herbat

Herbata jest drugim po wodzie, napojem na świecie, po który sięgamy najczęściej. Wiele osób pije ją codziennie, nie poprzestając na jednej filiżance. Dostępne są rodzaje herbat,...

Czytaj dalej

Co jeść na kolacje. Czego unikać...

Kolacja na diecie – to zagadnienie zastanawia wiele osób będących na tzw. redukcji. Odpowiedź wydawałaby się bardzo prosta: należy unikać fast food, słonych przekąsek i innych...

Czytaj dalej