Jajka w diecie

Udostępnij

Jajka są nieodłącznym elementem w naszej codziennej diecie. Przez długi czas znajdowały się na liście produktów, których spożycie należy ograniczać z powodu wysokiej zawartości cholesterolu. Co właściwie kryje się w jajku?

Właściwości jajka

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. To białko wzorcowe, tzn. zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować.

Jest to bogate źródło witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych m.in. fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza.

Żółtko stanowi dobre źródło beta-karotenu i luteiny, są to składniki które chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem oraz poprawią widzenie.

Jajka w diecie

Jajka-tłuszcze, cholesterol

Jajko o średniej masie 50g zawiera ok 200mg cholesterolu. Według wytycznych American Heart Association, dzienna podaż cholesterolu nie powinna przekraczać 300mg. Warto zatem zwrócić uwagę, iż spożycie jednego jajka pokrywa aż 2/3 dziennego dopuszczalnego spożycia cholesterolu.

Dieta alergika- czym zastąpić jajka

Do wypieków:

  • Zmiksowane siemię lniane
  • Białko sojowe
  • Nasiona chia
  • Zmiksowany banan

Do sosów:

  • Możemy zagęszczać mąką orkiszową, ryżową, kukurydzianą, tapioką lub skrobią ziemniaczaną.

Znakowanie jajka:

Podczas kupowania jaj warto zwrócić uwagę na znakowanie jaj i wybierać krajowe oraz z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu.

  1. kod sposobu chowu
    • 0 - oznacza chów ekologiczny
    • 1 - oznacza chów z wolnym wybiegiem
    • 2 - oznacza chów ściółkowy
    • 3 - oznacza chów klatkowy
  2. kod pochodzenia

    kod Państwa członkowskiego rejestrującego fermę, zawiera dwie litery, np.: Polska: PL, Niemcy: DE, Belgia: BE.

  3. weterynaryjny numer identyfikacyjny – oznacza numer fermy

    Przykład oznaczenia skorupy jaja: 1-PL-12345678, oznacza, że zakupione jaja pochodzą z chowu z wolnego wybiegu, z polskiej fermy o numerze 12345678.

Jajka mają korzystny stosunek kwasów tłuszczowych. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym żółtku tylko 0,1 g to nasycone kwasy tłuszczowe, natomiast pozostałe to świetne źródło niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6.

Ile jajek można spożywać?

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) osoby zdrowe mogą spożywać nawet 10 jajek tygodniowo (wliczając w to także m.in jajko zawarte w ciastach, makaronach).

Białko można spożywać bez limitów, mając na uwadze, by nie dopuszczać do przekroczenia dziennej normy tego składnika odżywczego.

Jajka w diecie

Alergia pokarmowa

Jaja kurze to jeden z najczęstszych alergenów występujących zwłaszcza u dzieci. Za część alergizującą odpowiada głównie białko.

Alergicy powinni zwracać uwagę na produkty, w których składzie pojawią się określenia: jajka, białko, żółtko, proszek jajeczny, globulina.

Szczególną uwagę należy zwrócić na wyroby cukiernicze, sosy oraz dania gotowe.

Jajka w diecie

Czy warto spożywać jajka w codziennej diecie ?

Ilość spożywanych jaj budzi wciąż dużo kontrowersji i obaw, zwłaszcza w przypadku osób zmagających się z chorobami sercowo- naczyniowymi. Warto dodać, że reakcja organizmu na wzrost stężenia cholesterolu pokarmowego jest indywidualna.

Jajka są bardzo dobrym elementem w diecie, zwłaszcza redukcyjnej. Jedno jajko o masie ok. 50g dostarcza średnio 75kcal, zawiera tym samym ok 6,2g białka. Wpływa również na utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi, a tym samym dłuższego odczuwania sytości.

Zalecana ilość spożywanych jaj w diecie jest uzależniona od naszego aktualnego stanu zdrowia. Osoby zdrowe powinny włączyć spożywanie jaj do swojej codziennej diety, ponieważ jest to również bardzo dobre źródło składników mineralnych i pełnowartościowego białka.

Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Pudełkowe jedzenie nie tylko dla...

Powszechnie kojarzone jest przede wszystkim ze sportowcami. Ma pomóc poprawiać wyniki, kontrolować odpowiednie bilansowanie posiłków, sprawiać aby trening był rzeczywiście...

Czytaj dalej

Jaką kaloryczność wybrać?

Decydując się na dietę często stajemy przed pytaniem Jaką kaloryczność wybrać? Ustalając kaloryczność, oprócz planów i celu, jakie przed sobą stawiamy, należy mieć również...

Czytaj dalej

Dieta ketogeniczna – czy warto...

To jedna z najpopularniejszych obecnie diet, która budzi wiele kontrowersji wśród wszystkich modeli odżywiania. Jej zwolennicy przekonują, że przynosi rewelacyjne efekty – z jednej...

Czytaj dalej