Podróżowanie to nie tylko okres wakacji, co raz częściej robimy krótkie wyjazdy weekendowe czy spędzam po kilka godzin w samochodzie. Dłuższe podróże sprzyjają złym nawykom.
Obecne wszędzie wysokokaloryczne przekąski słodkie i słone dostępne na stacjach benzynowych czy fast food sprawiają, że częściej zastępujemy zdrowy posiłek pustymi kaloriami. Gdy nie przegotujemy się odpowiednio, podróż okazuje się wyzwaniem i częściej ulegamy pokusom i niejednokrotnie rezygnujemy z wypracowanego tygodniami zdrowego odżywiania.
Przy planowaniu posiłków warto komponować takie, które możemy zjeść na zimno i które szybko się nie zepsują. Dania w drogę najlepiej zapakować do plastikowych pojemników lub słoiczków i jeżeli mamy to torbę termiczną lub lodówkę turystyczną.
Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na smaczne posiłki, które możemy zabrać ze sobą w podróż.

Ciasteczka owsiane
2018-06-07- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1,5 łyżki wody
- Dodatkowo dowolne ulubione produkty: pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy, suszone owoce
Sposób przygotowania:
Podprażamy na patelni bądź w piecu płatki owsiane.
Na małym ogniu w garnku mieszamy olej, wodę i miód.
Podprażone płatki mieszamy w misce z rozpuszczonym masą z garnka. Dodajemy jajko i dowolne dodatki np. pestki słonecznika, żurawinę, rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy i dostawiamy na 15min.
Z masy lepimy niewielkie kulki i rozpłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia.
Pieczemy w piekarniku 160stopni przez 15min

Placuszki jaglane
2018-06-07Składniki na ok. 12szt
- 4 łyżki mąki jaglanej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Podawać z ulubionymi owocami

Tortilla z warzywami
2018-06-07- Tortilla pełnoziarnista
- Czerwona cebula
- Papryka
- Ogórek
- Awokado
- Sól
- Pieprz
- Sok z cytryny
- 100 g pierś z kurczak
Sposób przygotowania:
Awokado rozgniatamy widelcem , dodajemy sok z cytryny, sól , pieprz i cebulkę czerwoną poszatkowaną w drobną kostkę i mieszamy. Paprykę kroimy w paski, ogórka pozbawiamy pestek i również kroimy w paski.
Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Rozgrzewamy piekarnik do 180stopni ok. 20min.
Po upieczeniu kroimy pierś z kurczaka na plasterki.
Tortille rozkładamy smarujemy awokado, dodajemy warzywa, pierś z kurczaka i zawijamy.

Sałatka z buraczkami i soczewicą
2018-06-07- Burak
- Jarmuż
- Papryka żółta i czerwona
- Pestki dyni
- Pomidor suszony
- Sałata/Rukola
- Soczewica
- 2g Imbiru świeżego
- 5g Masła orzechowego
- 3g Oleju rzepakowego
- 1g Sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Ugotować soczewicę wg wskazówek na opakowaniu.
Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Jarmuż myjemy , rwiemy na mniejsze kawałki następnie blanszujemy. Buraka kroimy w kostkę i pieczemy w piecu aż będzie miękki. Pomidora suszonego kroimy w paseczki. Sos przygotowujemy masła orzechowego, sosu sojowego i imbiru opcjonalnie możemy dodać wody.

Hummus ze słupkami warzywnym
2018-06-07- 100g ciecierzycy suchej
- 2g czosnku
- 5g pasty Tahini
- Sok z cytryny
- 5ml oliwy z oliwek
- Szczypta kuminu
- Sól, pieprz
- Woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa z puszki
- Dowolne warzywa: papryka, seler naciowy, marchewka, ogórek
Sposób przygotowania:
Ugotować ciecierzycę wg instrukcji na opakowaniu.(Można użyć również ciecierzycy z puszki).
Ugotowaną ciecierzycę odsączamy i wsypujemy do miski. Dodajemy kilka łyżek wody z gotowania, oliwę, czosnek, pastę z Tahiti, kumin, sol, pieprz, sok z cytryny.
Blendujemy wszystkie składniki. Stopniowo możemy dodawać wodę, aby uzyskać konsystencję pasty
Dowolne warzywa kroimy w słupki. I pakujemy oddzielnie.