Jak żywić sie w podróży?

Udostępnij

Podróżowanie to nie tylko okres wakacji, co raz częściej robimy krótkie wyjazdy weekendowe czy spędzam po kilka godzin w samochodzie. Dłuższe podróże sprzyjają złym nawykom.

Obecne wszędzie wysokokaloryczne przekąski słodkie i słone dostępne na stacjach benzynowych czy fast food sprawiają, że częściej zastępujemy zdrowy posiłek pustymi kaloriami. Gdy nie przegotujemy się odpowiednio, podróż okazuje się wyzwaniem i częściej ulegamy pokusom i niejednokrotnie rezygnujemy z wypracowanego tygodniami zdrowego odżywiania.

Przy planowaniu posiłków warto komponować takie, które możemy zjeść na zimno i które szybko się nie zepsują. Dania w drogę najlepiej zapakować do plastikowych pojemników lub słoiczków i jeżeli mamy to torbę termiczną lub lodówkę turystyczną.

Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na smaczne posiłki, które możemy zabrać ze sobą w podróż.

Ciasteczka owsiane

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżki wody
  • Dodatkowo dowolne ulubione produkty: pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy, suszone owoce

Sposób przygotowania:

Podprażamy na patelni bądź w piecu płatki owsiane.
Na małym ogniu w garnku mieszamy olej, wodę i miód.
Podprażone płatki mieszamy w misce z rozpuszczonym masą z garnka. Dodajemy jajko i dowolne dodatki np. pestki słonecznika, żurawinę, rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy i dostawiamy na 15min.
Z masy lepimy niewielkie kulki i rozpłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia.
Pieczemy w piekarniku 160stopni przez 15min

Placuszki jaglane

Składniki na ok. 12szt

  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Podawać z ulubionymi owocami

Tortilla z warzywami

  • Tortilla pełnoziarnista
  • Czerwona cebula
  • Papryka
  • Ogórek
  • Awokado
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
  • 100 g pierś z kurczak

Sposób przygotowania:

Awokado rozgniatamy widelcem , dodajemy sok z cytryny, sól , pieprz i cebulkę czerwoną poszatkowaną w drobną kostkę i mieszamy. Paprykę kroimy w paski, ogórka pozbawiamy pestek i również kroimy w paski.
Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Rozgrzewamy piekarnik do 180stopni ok. 20min.
Po upieczeniu kroimy pierś z kurczaka na plasterki.
Tortille rozkładamy smarujemy awokado, dodajemy warzywa, pierś z kurczaka i zawijamy.

Sałatka z buraczkami i soczewicą

  • Burak
  • Jarmuż
  • Papryka żółta i czerwona
  • Pestki dyni
  • Pomidor suszony
  • Sałata/Rukola
  • Soczewica
  • 2g Imbiru świeżego
  • 5g Masła orzechowego
  • 3g Oleju rzepakowego
  • 1g Sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Ugotować soczewicę wg wskazówek na opakowaniu.
Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Jarmuż myjemy , rwiemy na mniejsze kawałki następnie blanszujemy. Buraka kroimy w kostkę i pieczemy w piecu aż będzie miękki. Pomidora suszonego kroimy w paseczki. Sos przygotowujemy masła orzechowego, sosu sojowego i imbiru opcjonalnie możemy dodać wody.

Hummus ze słupkami warzywnym

  • 100g ciecierzycy suchej
  • 2g czosnku
  • 5g pasty Tahini
  • Sok z cytryny
  • 5ml oliwy z oliwek
  • Szczypta kuminu
  • Sól, pieprz
  • Woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa z puszki
  • Dowolne warzywa: papryka, seler naciowy, marchewka, ogórek

Sposób przygotowania:

Ugotować ciecierzycę wg instrukcji na opakowaniu.(Można użyć również ciecierzycy z puszki).
Ugotowaną ciecierzycę odsączamy i wsypujemy do miski. Dodajemy kilka łyżek wody z gotowania, oliwę, czosnek, pastę z Tahiti, kumin, sol, pieprz, sok z cytryny.
Blendujemy wszystkie składniki. Stopniowo możemy dodawać wodę, aby uzyskać konsystencję pasty
Dowolne warzywa kroimy w słupki. I pakujemy oddzielnie.

Ocena: 5, na podstawie: 2 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Właściwości herbat

Herbata jest drugim po wodzie, napojem na świecie, po który sięgamy najczęściej. Wiele osób pije ją codziennie, nie poprzestając na jednej filiżance. Dostępne są rodzaje herbat,...

Czytaj dalej

Orzechy i nasiona w diecie

Orzechy, pomimo swojej kaloryczności, powinny być nieodłącznym elementem codziennej diety. Zawierają duże ilości białka, błonnika pokarmowego, są bogatym źródłem...

Czytaj dalej

Najczęściej popełniane błędy...

Nawyki żywieniowe kształtujemy od najmłodszych lat, wykorzystując je w dorosłym życiu. Część z nich przyswajamy obserwując zachowanie rodziców.

Czytaj dalej