Jak żywić sie w podróży?

Udostępnij

Podróżowanie to nie tylko okres wakacji, co raz częściej robimy krótkie wyjazdy weekendowe czy spędzam po kilka godzin w samochodzie. Dłuższe podróże sprzyjają złym nawykom.

Obecne wszędzie wysokokaloryczne przekąski słodkie i słone dostępne na stacjach benzynowych czy fast food sprawiają, że częściej zastępujemy zdrowy posiłek pustymi kaloriami. Gdy nie przegotujemy się odpowiednio, podróż okazuje się wyzwaniem i częściej ulegamy pokusom i niejednokrotnie rezygnujemy z wypracowanego tygodniami zdrowego odżywiania.

Przy planowaniu posiłków warto komponować takie, które możemy zjeść na zimno i które szybko się nie zepsują. Dania w drogę najlepiej zapakować do plastikowych pojemników lub słoiczków i jeżeli mamy to torbę termiczną lub lodówkę turystyczną.

Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na smaczne posiłki, które możemy zabrać ze sobą w podróż.

Ciasteczka owsiane

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżki wody
  • Dodatkowo dowolne ulubione produkty: pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy, suszone owoce

Sposób przygotowania:

Podprażamy na patelni bądź w piecu płatki owsiane.
Na małym ogniu w garnku mieszamy olej, wodę i miód.
Podprażone płatki mieszamy w misce z rozpuszczonym masą z garnka. Dodajemy jajko i dowolne dodatki np. pestki słonecznika, żurawinę, rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy i dostawiamy na 15min.
Z masy lepimy niewielkie kulki i rozpłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia.
Pieczemy w piekarniku 160stopni przez 15min

Placuszki jaglane

Składniki na ok. 12szt

  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Podawać z ulubionymi owocami

Tortilla z warzywami

  • Tortilla pełnoziarnista
  • Czerwona cebula
  • Papryka
  • Ogórek
  • Awokado
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
  • 100 g pierś z kurczak

Sposób przygotowania:

Awokado rozgniatamy widelcem , dodajemy sok z cytryny, sól , pieprz i cebulkę czerwoną poszatkowaną w drobną kostkę i mieszamy. Paprykę kroimy w paski, ogórka pozbawiamy pestek i również kroimy w paski.
Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Rozgrzewamy piekarnik do 180stopni ok. 20min.
Po upieczeniu kroimy pierś z kurczaka na plasterki.
Tortille rozkładamy smarujemy awokado, dodajemy warzywa, pierś z kurczaka i zawijamy.

Sałatka z buraczkami i soczewicą

  • Burak
  • Jarmuż
  • Papryka żółta i czerwona
  • Pestki dyni
  • Pomidor suszony
  • Sałata/Rukola
  • Soczewica
  • 2g Imbiru świeżego
  • 5g Masła orzechowego
  • 3g Oleju rzepakowego
  • 1g Sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Ugotować soczewicę wg wskazówek na opakowaniu.
Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Jarmuż myjemy , rwiemy na mniejsze kawałki następnie blanszujemy. Buraka kroimy w kostkę i pieczemy w piecu aż będzie miękki. Pomidora suszonego kroimy w paseczki. Sos przygotowujemy masła orzechowego, sosu sojowego i imbiru opcjonalnie możemy dodać wody.

Hummus ze słupkami warzywnym

  • 100g ciecierzycy suchej
  • 2g czosnku
  • 5g pasty Tahini
  • Sok z cytryny
  • 5ml oliwy z oliwek
  • Szczypta kuminu
  • Sól, pieprz
  • Woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa z puszki
  • Dowolne warzywa: papryka, seler naciowy, marchewka, ogórek

Sposób przygotowania:

Ugotować ciecierzycę wg instrukcji na opakowaniu.(Można użyć również ciecierzycy z puszki).
Ugotowaną ciecierzycę odsączamy i wsypujemy do miski. Dodajemy kilka łyżek wody z gotowania, oliwę, czosnek, pastę z Tahiti, kumin, sol, pieprz, sok z cytryny.
Blendujemy wszystkie składniki. Stopniowo możemy dodawać wodę, aby uzyskać konsystencję pasty
Dowolne warzywa kroimy w słupki. I pakujemy oddzielnie.

Ocena: 5, na podstawie: 2 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Wygoda i zmiana nawyków...

W „DIECIE PUDEŁKOWEJ” nie chodzi tylko o chudnięcie Już 20 000 osób, szczególnie w dużych miastach, korzysta z tej formy żywienia. Spośród jej wielu zalet np.: skutecznego...

Czytaj dalej

Dieta dla mamy

Ciąża do szczególny czas dla kobiet, wiele z nich zastanawia się co jeść w ciąży. Dieta w tym czasie ma duży wpływ na stan kobiety jak również na rozwój dziecka.

Czytaj dalej

Jaką kaloryczność wybrać?

Decydując się na dietę często stajemy przed pytaniem Jaką kaloryczność wybrać? Ustalając kaloryczność, oprócz planów i celu, jakie przed sobą stawiamy, należy mieć również...

Czytaj dalej