Jak żywić sie w podróży?

Udostępnij

Podróżowanie to nie tylko okres wakacji, co raz częściej robimy krótkie wyjazdy weekendowe czy spędzam po kilka godzin w samochodzie. Dłuższe podróże sprzyjają złym nawykom.

Obecne wszędzie wysokokaloryczne przekąski słodkie i słone dostępne na stacjach benzynowych czy fast food sprawiają, że częściej zastępujemy zdrowy posiłek pustymi kaloriami. Gdy nie przegotujemy się odpowiednio, podróż okazuje się wyzwaniem i częściej ulegamy pokusom i niejednokrotnie rezygnujemy z wypracowanego tygodniami zdrowego odżywiania.

Przy planowaniu posiłków warto komponować takie, które możemy zjeść na zimno i które szybko się nie zepsują. Dania w drogę najlepiej zapakować do plastikowych pojemników lub słoiczków i jeżeli mamy to torbę termiczną lub lodówkę turystyczną.

Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na smaczne posiłki, które możemy zabrać ze sobą w podróż.

Ciasteczka owsiane

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżki wody
  • Dodatkowo dowolne ulubione produkty: pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy, suszone owoce

Sposób przygotowania:

Podprażamy na patelni bądź w piecu płatki owsiane.
Na małym ogniu w garnku mieszamy olej, wodę i miód.
Podprażone płatki mieszamy w misce z rozpuszczonym masą z garnka. Dodajemy jajko i dowolne dodatki np. pestki słonecznika, żurawinę, rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy i dostawiamy na 15min.
Z masy lepimy niewielkie kulki i rozpłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia.
Pieczemy w piekarniku 160stopni przez 15min

Placuszki jaglane

Składniki na ok. 12szt

  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Podawać z ulubionymi owocami

Tortilla z warzywami

  • Tortilla pełnoziarnista
  • Czerwona cebula
  • Papryka
  • Ogórek
  • Awokado
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
  • 100 g pierś z kurczak

Sposób przygotowania:

Awokado rozgniatamy widelcem , dodajemy sok z cytryny, sól , pieprz i cebulkę czerwoną poszatkowaną w drobną kostkę i mieszamy. Paprykę kroimy w paski, ogórka pozbawiamy pestek i również kroimy w paski.
Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Rozgrzewamy piekarnik do 180stopni ok. 20min.
Po upieczeniu kroimy pierś z kurczaka na plasterki.
Tortille rozkładamy smarujemy awokado, dodajemy warzywa, pierś z kurczaka i zawijamy.

Sałatka z buraczkami i soczewicą

  • Burak
  • Jarmuż
  • Papryka żółta i czerwona
  • Pestki dyni
  • Pomidor suszony
  • Sałata/Rukola
  • Soczewica
  • 2g Imbiru świeżego
  • 5g Masła orzechowego
  • 3g Oleju rzepakowego
  • 1g Sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Ugotować soczewicę wg wskazówek na opakowaniu.
Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Jarmuż myjemy , rwiemy na mniejsze kawałki następnie blanszujemy. Buraka kroimy w kostkę i pieczemy w piecu aż będzie miękki. Pomidora suszonego kroimy w paseczki. Sos przygotowujemy masła orzechowego, sosu sojowego i imbiru opcjonalnie możemy dodać wody.

Hummus ze słupkami warzywnym

  • 100g ciecierzycy suchej
  • 2g czosnku
  • 5g pasty Tahini
  • Sok z cytryny
  • 5ml oliwy z oliwek
  • Szczypta kuminu
  • Sól, pieprz
  • Woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa z puszki
  • Dowolne warzywa: papryka, seler naciowy, marchewka, ogórek

Sposób przygotowania:

Ugotować ciecierzycę wg instrukcji na opakowaniu.(Można użyć również ciecierzycy z puszki).
Ugotowaną ciecierzycę odsączamy i wsypujemy do miski. Dodajemy kilka łyżek wody z gotowania, oliwę, czosnek, pastę z Tahiti, kumin, sol, pieprz, sok z cytryny.
Blendujemy wszystkie składniki. Stopniowo możemy dodawać wodę, aby uzyskać konsystencję pasty
Dowolne warzywa kroimy w słupki. I pakujemy oddzielnie.

Ocena: 5, na podstawie: 2 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Jak zmobilizować się do...

„Od jutra zaczynam regularnie ćwiczyć” – to jedno z naszych głównych postanowień. Jednak gdy przychodzi do jego realizacji, okazuje się, że wprowadzenie tego założenia w...

Czytaj dalej

Najczęściej popełniane błędy...

Nawyki żywieniowe kształtujemy od najmłodszych lat, wykorzystując je w dorosłym życiu. Część z nich przyswajamy obserwując zachowanie rodziców.

Czytaj dalej

Czym jest Hashimoto?

Zapalenie tarczycy Hashimoto - przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego – choroba o podłożu immunologicznym często współistniejąca z innymi schorzeniami...

Czytaj dalej