Jedzenie co 3 godziny - zasady

Udostępnij

Pośpiech…to niestety zmora XXI wieku. Aby wykonać wszystkie zadania, które zaplanowaliśmy sobie w danym dniu, często rezygnujemy z czegoś dla nas „małoistotnego” –najczęściej z posiłków.

Choć mógłby się wydawać, że to tylko pojedynczy przypadek, sytuacja ta, zaczyna się powtarzać coraz częściej, co w konsekwencji może wpływać na zmianę trybu pracy naszego metabolizmu, a najczęściej obniżenie jego aktywności. Regularność spożywania posiłków jest szalenie istotnym elementem naszego trybu życia, który ma ogromny wpływ nie tylko na nasze ogólne samopoczucie, ale i również stan zdrowia. Powszechnie za optymalną liczbę spożywanych w ciągu dnia posiłków, uznaje się 5 dań, spożywanych stałych odstępach czasowych: 2-3 godzinnych (w odniesieniu do godziny spożycia pierwszego posiłku), jednak z racji indywidualności każdego z nas, najlepiej skonsultować poprawność swoich nawyków żywieniowych ze specjalistą. Dietetyk dokładnie określi dzienne zapotrzebowanie i udzieli porady w zakresie doboru odpowiednich grup produktów oraz ich łączenia.

Po pierwsze - poznaj swój organizm!

Jeśli odczuwasz głód – nie odmawiaj sobie posiłku, wręcz przeciwnie, to sygnał, że nasz organizm potrzebuje dodatkowej dawki energii do dalszej pracy. Nasz organizm dobrze wie co jest dla niego najlepsze i czego potrzebuje, dlatego wysyła nam pewne sygnały W przypadku opóźniania godzin spożywania kolejnych posiłków, czy też ich pomijania, nasz metabolizm systematycznie spowalnia swoją pracę, zabezpieczając tym samym organizm przed utratą energii do pracy, dlatego też w krytycznym momencie deficytu zaczyna on korzystać ze zgromadzonych zapasów.

Jak jeść co 3 godziny?

  • Śniadanie to podstawa! –szacuje się, że jego kaloryczność powinna wynosić: 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Jest to jednak określenie książkowe i bardzo ogólne, dlatego wartość energetyczna posiłku śniadaniowego jest ustalana zgodnie z naszym trybem życia bądź ewentualnym celem diety, który chcielibyśmy osiągnąć. Pierwszy, a zarazem, najbardziej kluczowy posiłek w ciągu dnia, należy spożywać najpóźniej 1,5 godziny po obudzeniu. Powinniśmy poświęcić mu maksymalnie dużo uwagi i skupić się na odpowiedniej kompozycji produktów. Posiłek powinien być przygotowany w taki sposób, aby zawierał produkty ze wszystkich grup żywnościowych. Zakładając, że dieta ma 2000 kcal śniadanie powinno dostarczać około 500 kcal.
  • II śniadanie – to około 5 – 10 % dziennego zapotrzebowania energetycznego Posiłek,a raczej przekąska ma za zadanie podtrzymać energię, którą zapewniło nam wcześniej zjedzonego śniadania. W roli tej, świetnie sprawdzi się połączenie jogurtu naturalnego z ulubionym owocem lub z dodatkiem płatków zbożowych.
  • Obiad – niewątpliwie powinien dostarczać największą liczbę kalorii. Zakładając, że dieta ma 2000 kcal obiad to 35- 40 % dziennego zapotrzebowania czyli aż 700 kcal. Należy pamiętać aby nie jeść go zbyt późno, najlepiej około godz 16 w ten sposób nie obciążymy przewodu pokarmowego na noc. Posiłek musi być wartościowy i zdrowy. W pierwszej kolejności należy ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu np. zastąpić mięso smażone – gotowanym oraz ograniczyć uwielbiane przez nas sosy do potraw gdyż często są bombą kaloryczną. Optymalny posiłek powinien zawierać chude mięso lub ryby, warzywa oraz różnego rodzaju kasze, ryż lub ziemniaki. To mit że powinniśmy eliminować ziemniaki z naszych posiłków – jeden średni ziemniak to zaledwie 60 kcal.
  • Podwieczorek – to 5-10 % dziennego zapotrzebowania. W tym wypadku najlepszym wyborem będą warzywa. Dlaczego nie owoce? Ponieważ zawarte w nich cukry proste łatwiej i sprawniej odłożą się w naszym organizmie w postaci trudnej do redukcji tkanki tłuszczowej. Świetną i pożywną propozycją są warzywne koktajle z sezonowych warzyw. Spróbujcie :)
  • Kolacja – To ostatni posiłek w ciągu dnia. Powinien dostarczyć ok 15-20 % dziennego zapotrzebowania energetycznego. Powinna być spożywana nie później niż 2-3 godz przed snem. Ważne aby była lekkostrawne i niezbyt obfita – powinna dostarczać około 300 kcal. Błędem jest odmawianie sobie kolacji, ponieważ może być skutkiem wieczornego podjadania co niestety oddala nas do osiągnięcia docelowego efektu.

Kiedy przyzwyczaimy nasz organizm do zdrowych nawyków i będziemy jadać zdrowo i regularnie, możemy być spokojni, że dostarczana energia będzie w 100% wykorzystana i unikniemy w ten sposób odkładających się na naszym ciele zbędnych kilogramów.

Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Wzmocnij swoją odporność i nie...

Najczęstszym powodem naszej choroby są odczuwalne dla naszego organizmu wahania temperatur. Jednak istnieją naturalne sposoby dzięki którym możemy się zabezpieczyć przed bakteriami...

Czytaj dalej

Jak zmobilizować się do...

„Od jutra zaczynam regularnie ćwiczyć” – to jedno z naszych głównych postanowień. Jednak gdy przychodzi do jego realizacji, okazuje się, że wprowadzenie tego założenia w...

Czytaj dalej

Jaką kaloryczność wybrać?

Decydując się na dietę często stajemy przed pytaniem Jaką kaloryczność wybrać? Ustalając kaloryczność, oprócz planów i celu, jakie przed sobą stawiamy, należy mieć również...

Czytaj dalej