Kasza – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Udostępnij

Kasza to jadalne nasiona zbóż, występujące w postaci rozdrobnionej lub po prostu oczyszczonej z łuski. Gryczana, jęczmienna, kuskus czy bulgur... Tym, co wyróżnia kaszę i sprawia, że posiada ona wyjątkowo wysoką wartość odżywczą, jest fakt, że zawiera ona sporą ilość skrobi oraz błonnika, a także liczne witaminy, makro- i mikro-elementy oraz białko. Wyróżnia się wiele rodzajów kasz, ale te po które sięgamy najczęściej to:

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna powstaje z ziaren jęczmienia zwyczajnego. Do jej odmian należą: pęczak, perłowa czy łamana. Niewątpliwą zaletą kaszy jęczmiennej jest wpływ na pracę układu wydalniczego, dzięki czemu usuwa z naszego organizmu zbędne metabolity i delikatnie go oczyszcza. W składzie kaszy pojawia się również błonnik, który potęguje występowanie witaminy PP, przez co obniża się zawartość cholesterolu. Z czym kasza jęczmienna smakuje najlepiej? Oczywiście z warzywami, najlepiej zaś z sezonowymi.


Kasza gryczana

Kasza gryczana powstaje z nasion gryki,. Można wyróżnić jej dwie odmiany: paloną i niepaloną – pierwsza z nich ma bardziej intensywny smak i ciemniejszy kolor. Na tle innych kasz wyróżnia ją to, że obniża ciśnienie krwi, dlatego jest wskazana dla osób borykających się z nadciśnieniem. Zawiera ona również znaczną ilość przeciwutleniaczy, które odpowiadają za usuwanie wolnych rodników, a także błonnika, dzięki czemu lekarze zalecają jej spożywanie podczas problemów z jelitami. Kasza gryczana jest bezglutenowa, świetnie smakuje w połączeniu z warzywami (w tym z sosem warzywnym), doskonale sprawdza się również jako farsz.


Kasza jaglana

Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu przez co można polecić ją osobom chorującym na celiakię. Dostarcza dużą ilość krzemu, który nie tylko korzystnie wpływa na skórę, włosy czy paznokcie, ale także na wzmocnienie stawów. Również duża ilość witaminy E i lecytyny wpływają na naszą koncentrację i pamięć. Kaszę jaglaną podawać można z warzywami, owocami, a nawet z mlekiem.


Kasza bulgur

Kasza bulgur otrzymywana jest z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum. Występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Kasza bulgur wspomaga leczenie anemii ze względu na bogactwo żelaza i kwasu foliowego. Również zawiera składniki mineralne, takie jak: potas, który obniża ciśnienie krwi, wapń – niezbędny dla skurczu serca oraz magnez, który rozszerza tętnice, a tym samym chroni przed zawałem. Kasza bulgur może być dodawana do zup, dań słodkich czy słonych.

Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Dieta redukcyjna,–czyli kilka...

Dieta niskoenergetyczna dedykowana jest szczególnie osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością. Jest ona oparta o zmniejszenie ilości spożywanych kalorii w wartości ok.500-1000...

Czytaj dalej

Czym jest Hashimoto?

Zapalenie tarczycy Hashimoto - przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego – choroba o podłożu immunologicznym często współistniejąca z innymi schorzeniami...

Czytaj dalej

Co jeść na kolacje. Czego unikać...

Kolacja na diecie – to zagadnienie zastanawia wiele osób będących na tzw. redukcji. Odpowiedź wydawałaby się bardzo prosta: należy unikać fast food, słonych przekąsek i innych...

Czytaj dalej