Kasza – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Udostępnij

Kasza to jadalne nasiona zbóż, występujące w postaci rozdrobnionej lub po prostu oczyszczonej z łuski. Gryczana, jęczmienna, kuskus czy bulgur... Tym, co wyróżnia kaszę i sprawia, że posiada ona wyjątkowo wysoką wartość odżywczą, jest fakt, że zawiera ona sporą ilość skrobi oraz błonnika, a także liczne witaminy, makro- i mikro-elementy oraz białko. Wyróżnia się wiele rodzajów kasz, ale te po które sięgamy najczęściej to:

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna powstaje z ziaren jęczmienia zwyczajnego. Do jej odmian należą: pęczak, perłowa czy łamana. Niewątpliwą zaletą kaszy jęczmiennej jest wpływ na pracę układu wydalniczego, dzięki czemu usuwa z naszego organizmu zbędne metabolity i delikatnie go oczyszcza. W składzie kaszy pojawia się również błonnik, który potęguje występowanie witaminy PP, przez co obniża się zawartość cholesterolu. Z czym kasza jęczmienna smakuje najlepiej? Oczywiście z warzywami, najlepiej zaś z sezonowymi.


Kasza gryczana

Kasza gryczana powstaje z nasion gryki,. Można wyróżnić jej dwie odmiany: paloną i niepaloną – pierwsza z nich ma bardziej intensywny smak i ciemniejszy kolor. Na tle innych kasz wyróżnia ją to, że obniża ciśnienie krwi, dlatego jest wskazana dla osób borykających się z nadciśnieniem. Zawiera ona również znaczną ilość przeciwutleniaczy, które odpowiadają za usuwanie wolnych rodników, a także błonnika, dzięki czemu lekarze zalecają jej spożywanie podczas problemów z jelitami. Kasza gryczana jest bezglutenowa, świetnie smakuje w połączeniu z warzywami (w tym z sosem warzywnym), doskonale sprawdza się również jako farsz.


Kasza jaglana

Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu przez co można polecić ją osobom chorującym na celiakię. Dostarcza dużą ilość krzemu, który nie tylko korzystnie wpływa na skórę, włosy czy paznokcie, ale także na wzmocnienie stawów. Również duża ilość witaminy E i lecytyny wpływają na naszą koncentrację i pamięć. Kaszę jaglaną podawać można z warzywami, owocami, a nawet z mlekiem.


Kasza bulgur

Kasza bulgur otrzymywana jest z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum. Występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Kasza bulgur wspomaga leczenie anemii ze względu na bogactwo żelaza i kwasu foliowego. Również zawiera składniki mineralne, takie jak: potas, który obniża ciśnienie krwi, wapń – niezbędny dla skurczu serca oraz magnez, który rozszerza tętnice, a tym samym chroni przed zawałem. Kasza bulgur może być dodawana do zup, dań słodkich czy słonych.

Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Pudełkowe jedzenie nie tylko dla...

Powszechnie kojarzone jest przede wszystkim ze sportowcami. Ma pomóc poprawiać wyniki, kontrolować odpowiednie bilansowanie posiłków, sprawiać aby trening był rzeczywiście...

Czytaj dalej

Węgiel aktywny-, czym jest i co...

To całkowity fenomen ostatnich miesięcy, i chociaż jakiś czas temu nie były do końca znane jego właściwości zdrowotne- obecnie zyskuje coraz większe grono zastosowań, nie tylko w...

Czytaj dalej

Jedzenie co 3 godziny - zasady

Pośpiech…to niestety zmora XXI wieku. Aby wykonać wszystkie zadania, które zaplanowaliśmy sobie w danym dniu, często rezygnujemy z czegoś dla nas „małoistotnego”...

Czytaj dalej