Kawa - za co ją kochamy i jakie są jej walory zdrowotne?

Udostępnij

Espresso czy americano ? Kawa z ekspresu, kawiarki lub french pressa, z mlekiem — lub bez. Wariantów jej parzenia jak i podania jest mnóstwo, jednak czy jesteśmy świadomi jej właściwości?

Espresso czy americano ? Kawa z ekspresu, kawiarki lub french pressa, z mlekiem — lub bez. Wariantów jej parzenia jak i podania jest mnóstwo, jednak czy jesteśmy świadomi jej właściwości? Jakie są jej sekrety, jaki ma wpływ na nasz organizm? Sprawdźmy wspólnie dlaczego to taki wyjątkowy napój!

Okres pandemii jest szczególnym, kiedy to tęsknimy za spotkaniami z bliskimi i przyjaciółmi. To właśnie przy filiżance aromatycznej kawy mogliśmy porozmawiać, pożartować, ale i czasem rozwiązać jakiś codzienny dylemat. Na pewno nie spowoduje ona podniesienia ciśnienia krwi, nawet w czasie najbardziej burzliwej rozmowy. Owszem, kofeina zawarta w kawie ma właściwości pobudzające, zwiększa naszą czujność, ale nie wpływa na stały wzrost ciśnienia tętniczego. W związku z tym kawa nie powoduje nadciśnienia. Badania wskazują także, że pijąc napoje z kofeiną, nie jesteśmy bardziej narażeni na nadciśnienie niż osoby, które kawoszami nie są. Regularne picie kawy przyczynia się do obniżenia ryzyka śmierci ogółem, w tym przede wszystkim z powodu chorób układu krążenia i układu pokarmowego, do czego doszli naukowcy ze Japonii oraz Stanów Zjednoczonych. Z czego wynika jej ochronne działanie na organizm? Prawdopodobnie związane jest ono z synergistycznym oddziaływaniem kofeiny, diterpenów i przeciwutleniaczy zawartych w kawie. Zalety picia kawy udowodnione zostały niezależnie od regionu jej spożywania oraz sposobu przygotowania. Według naukowców, picie kawy w umiarkowanych ilościach (od 3 do 5 filiżanek dziennie) nie tylko nie szkodzi sercu, ale też wspiera nasz układ sercowo-naczyniowy.

Jeśli natomiast chcielibyśmy poruszyć temat o zdrowotnych mitach na temat kawy:

  • nie pomaga ona wytrzeźwieć, ani nie wypłukuje magnezu z organizmu
  • picie kawy nie ma wpływu na metabolizm alkoholu i nie pomaga w szybszym trzeźwieniu. Zdecydowanie lepiej nie mieszać kawy z alkoholem, bo pobudzenie, jakie daje kofeina, może zaburzyć nasze postrzeganie trzeźwości.
  • W odniesieniu do magnezu → kofeina ma nieznaczne, krótkotrwałe działanie moczopędne. To właśnie owa moczopędność jest źródłem krzywdzącej i nieprawdziwej teorii, mówiącej, że kawa usuwa z organizmu składniki mineralne, np. magnez. Umiarkowane spożycie kawy nie prowadzi do odwodnienia i nie narusza równowagi elektrolitowej.
Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Co zamiast mięsa? Dieta...

Dieta wegetariańska – zyskujący na popularności trend czy korzystna dla naszego zdrowia zmiana nawyków żywieniowych? W tym wpisie pragniemy przyjrzeć się bliżej diecie, która...

Czytaj dalej

Catering dietetyczny wege – jak...

Dieta wegetariańska cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Wynika to z kilku powodów. Po pierwsze, większość ludzi rezygnuje z mięsa ze względów ideologicznych. Sprzeciwiają...

Czytaj dalej

Superfoods

Charakteryzuje je wysoka zawartość składników odżywczych białka, witamin, składników mineralnych czy błonnika. Włączenie ich do jadłospisu może ograniczać ryzyko występowania...

Czytaj dalej

Szanowni Państwo,

Serdecznie przepraszamy wszystkich klientów Pure and Fresh za przerwę w funkcjonowaniu firmy. Sytuacja ekonomiczna i Sars Cov 2 zmusiła nas do nagłego przerwania działalności. Wszystkich klientów najmocniej przepraszamy, podejmujemy w jak najszybszym czasie zwrotu kwot za niezrealizowane Zamowienia. Wszelkie pytania proszę kierować na adres mail: office@pureandfresh.pl

Życzymy Państwu dużo zdrowia!

Z poważaniem
Team Pure & Fresh