Nie taki gluten straszny, jak go malują, czyli wszystko, co powinniśmy wiedzieć o diecie bezglutenowej.

Udostępnij

Dieta bezglutenowa – jej popularność stale wzrasta, a eliminacja glutenu nie zawsze podyktowana jest czynnikami zdrowotnymi. Powszechnie uważa się, że dieta bezglutenowa ma pozytywny wpływ na zdrowie. Przyjrzyjmy się bliżej nowemu stylowi odżywiania i odpowiedzmy na nurtujące pytanie – dla kogo dieta bezglutenowa będzie odpowiednia? Czy podążanie za trendami może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie?

Dieta bezglutenowa – czym tak naprawdę jest gluten? Fakty i mity, które powinieneś poznać!

Gluten to białko roślinne, które występuje w zbożach tj. pszenica, żyto oraz jęczmień.

FAKTY, które powinieneś poznać:

  • FAKT: Gluten występuje nie tylko w zbożu.
    Należy pamiętać, że gluten znajdziemy także w żywności przetworzonej tj. w gotowych sosach i daniach, słodyczach, piwie, pieczywie i jogurtach, a nawet w niektórych lekach.
  • FAKT: Dieta bezglutenowa będzie odpowiednia dla osób chorych na celiakię.
    Osoby chore na celiakię powinny bezwzględnie unikać glutenu, ponieważ nawet jego małe ilości mogą być dla nich bardzo szkodliwe.
  • FAKT: Produkty bezglutenowe są wysokoprzetworzone.
    Produkty bezglutenowe mogą zawierać substancje zagęszczające, a zamienniki glutenu w nich występujące zazwyczaj mają wyższą kaloryczność.

Najbardziej popularne MITY:

  • MIT: Dieta bezglutenowa to dieta, którą mogą stosować wszyscy.
    Dieta bezglutenowa jest skierowana do osób chorych na celiakię, osób mających alergię na gluten bądź jego nietolerancję. Eliminowanie glutenu z diety przez osoby zdrowe może przyczyniać się do niedoborów składników mineralnych i witamin m.in. witaminy A, C oraz z grupy B!
  • MIT: Dieta bezglutenowa wspomaga redukcję masy ciała.
    Należy podkreślić, że dieta bezglutenowa nie jest dietą redukcyjną. Jeśli w trakcie jej stosowania występuje zauważalne zmniejszenie masy ciała, może to mieć związek ze zwiększoną starannością w dobieraniu produktów podczas przygotowywania posiłków.
  • MIT: Produkty bezglutenowe nie mają smaku.
    Dieta bezglutenowa nie musi być mdła. W dzisiejszych czasach wraz z nieustannym rozwojem technologii smak i konsystencja produktów bezglutenowych może dorównywać ich odpowiednikom, co ma wpływ na poprawienie komfortu życia osób chorych na celiakię oraz tych, które mają alergię na gluten lub jego nietolerancję.

Dieta bezglutenowa – dla kogo będzie odpowiednia?

Wprowadzenie każdej diety eliminacyjnej, jaką bez wątpienia jest także dieta bezglutenowa, powinno być bezwzględnie skonsultowane z lekarzem bądź dietetykiem. Nagłe i często nieuzasadnione wykluczenie glutenu może skutkować trudnościami w diagnostyce, gdy istnieje wrażliwość na to białko, a także w znaczącym stopniu przyczyniać się do niedoborów składników mineralnych i witaminy A, C i B w organizmie.

Konieczne jest wykluczenie glutenu z diety w przypadku osób zmagających się z:

  • Celiakią (dieta bezglutenowa musi być stosowana przez całe życie)
  • Alergią na gluten (dieta bezglutenowa wprowadzana jest czasowo)
  • Nadwrażliwością na gluten (dieta bezglutenowa wprowadzana jest czasowo)

Dieta bezglutenowa zalecana jest także jako wspomaganie leczenia w chorobach takich jak:

  • Zespół jelita drażliwego
  • Cukrzyca typu
  • Hashimoto
  • Autyzm
  • ADHD

Jakie są objawy celiakii, alergii i nietolerancji glutenu?

Należy pamiętać, że celiakia i alergia na gluten to dwa odrębne zaburzenia, które mieszczą się w pojęciu nietolerancji pokarmowych i nie należy ich ze sobą mylić. W zależności od rodzaju schorzenia objawy mogą się od siebie różnić.

Celiakia charakteryzuje się występowaniem zaburzeń takich jak:

  • wzdęcia i bóle brzucha
  • tłuszczowe lub wodniste biegunki
  • utrata masy ciała
  • objawy niedoborowe (np. uporczywa anemia) będące efektem zespołu złego wchłaniania

Objawy alergii na gluten:

  • wymioty
  • biegunki
  • zmiany skórne (m.in. mające charakter atopowego zapalenia skóry)

Objawy nadwrażliwość na gluten:

  • ból brzucha
  • wysypka
  • bóle głowy
  • uczucie ciągłego zmęczenia
  • biegunka
  • wzdęcia
  • zaparcia

Objawy tych schorzeń są do siebie zbliżone, przez co rozpoznanie konkretnego przypadku może być utrudnione. Jedyną potwierdzającą metodą jest wykonanie specjalistycznych badań zleconych przez specjalistę – lekarza lub dietetyka.

Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Dieta sportowa – czy jest w...

O tym, że odżywianie ma bardzo ważne znaczenie dla sportowca nie trzeba nikogo przekonywać. Bardzo łatwo zaprzepaścić godziny treningu źle zbilansowanym posiłkiem. Dlatego tak...

Czytaj dalej

Jak żywić się w weekend?

Weekendowa pułapka dopada wszystkich. Jak w nią nie wpaść? Jak przestrzegać diety przez CAŁY tydzień?

Czytaj dalej

Catering dietetyczny a odchudzanie

Każdy posiłek, który jemy w ciągu dnia powinien być pełnowartościowy, zawierać: białko, węglowodany złożone, dzienną dawkę witamin i błonnika. Catering dietetyczny daje...

Czytaj dalej