Nie taki gluten straszny, jak go malują, czyli wszystko, co powinniśmy wiedzieć o diecie bezglutenowej.

Udostępnij

Dieta bezglutenowa – jej popularność stale wzrasta, a eliminacja glutenu nie zawsze podyktowana jest czynnikami zdrowotnymi. Powszechnie uważa się, że dieta bezglutenowa ma pozytywny wpływ na zdrowie. Przyjrzyjmy się bliżej nowemu stylowi odżywiania i odpowiedzmy na nurtujące pytanie – dla kogo dieta bezglutenowa będzie odpowiednia? Czy podążanie za trendami może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie?

Dieta bezglutenowa – czym tak naprawdę jest gluten? Fakty i mity, które powinieneś poznać!

Gluten to białko roślinne, które występuje w zbożach tj. pszenica, żyto oraz jęczmień.

FAKTY, które powinieneś poznać:

  • FAKT: Gluten występuje nie tylko w zbożu.
    Należy pamiętać, że gluten znajdziemy także w żywności przetworzonej tj. w gotowych sosach i daniach, słodyczach, piwie, pieczywie i jogurtach, a nawet w niektórych lekach.
  • FAKT: Dieta bezglutenowa będzie odpowiednia dla osób chorych na celiakię.
    Osoby chore na celiakię powinny bezwzględnie unikać glutenu, ponieważ nawet jego małe ilości mogą być dla nich bardzo szkodliwe.
  • FAKT: Produkty bezglutenowe są wysokoprzetworzone.
    Produkty bezglutenowe mogą zawierać substancje zagęszczające, a zamienniki glutenu w nich występujące zazwyczaj mają wyższą kaloryczność.

Najbardziej popularne MITY:

  • MIT: Dieta bezglutenowa to dieta, którą mogą stosować wszyscy.
    Dieta bezglutenowa jest skierowana do osób chorych na celiakię, osób mających alergię na gluten bądź jego nietolerancję. Eliminowanie glutenu z diety przez osoby zdrowe może przyczyniać się do niedoborów składników mineralnych i witamin m.in. witaminy A, C oraz z grupy B!
  • MIT: Dieta bezglutenowa wspomaga redukcję masy ciała.
    Należy podkreślić, że dieta bezglutenowa nie jest dietą redukcyjną. Jeśli w trakcie jej stosowania występuje zauważalne zmniejszenie masy ciała, może to mieć związek ze zwiększoną starannością w dobieraniu produktów podczas przygotowywania posiłków.
  • MIT: Produkty bezglutenowe nie mają smaku.
    Dieta bezglutenowa nie musi być mdła. W dzisiejszych czasach wraz z nieustannym rozwojem technologii smak i konsystencja produktów bezglutenowych może dorównywać ich odpowiednikom, co ma wpływ na poprawienie komfortu życia osób chorych na celiakię oraz tych, które mają alergię na gluten lub jego nietolerancję.

Dieta bezglutenowa – dla kogo będzie odpowiednia?

Wprowadzenie każdej diety eliminacyjnej, jaką bez wątpienia jest także dieta bezglutenowa, powinno być bezwzględnie skonsultowane z lekarzem bądź dietetykiem. Nagłe i często nieuzasadnione wykluczenie glutenu może skutkować trudnościami w diagnostyce, gdy istnieje wrażliwość na to białko, a także w znaczącym stopniu przyczyniać się do niedoborów składników mineralnych i witaminy A, C i B w organizmie.

Konieczne jest wykluczenie glutenu z diety w przypadku osób zmagających się z:

  • Celiakią (dieta bezglutenowa musi być stosowana przez całe życie)
  • Alergią na gluten (dieta bezglutenowa wprowadzana jest czasowo)
  • Nadwrażliwością na gluten (dieta bezglutenowa wprowadzana jest czasowo)

Dieta bezglutenowa zalecana jest także jako wspomaganie leczenia w chorobach takich jak:

  • Zespół jelita drażliwego
  • Cukrzyca typu
  • Hashimoto
  • Autyzm
  • ADHD

Jakie są objawy celiakii, alergii i nietolerancji glutenu?

Należy pamiętać, że celiakia i alergia na gluten to dwa odrębne zaburzenia, które mieszczą się w pojęciu nietolerancji pokarmowych i nie należy ich ze sobą mylić. W zależności od rodzaju schorzenia objawy mogą się od siebie różnić.

Celiakia charakteryzuje się występowaniem zaburzeń takich jak:

  • wzdęcia i bóle brzucha
  • tłuszczowe lub wodniste biegunki
  • utrata masy ciała
  • objawy niedoborowe (np. uporczywa anemia) będące efektem zespołu złego wchłaniania

Objawy alergii na gluten:

  • wymioty
  • biegunki
  • zmiany skórne (m.in. mające charakter atopowego zapalenia skóry)

Objawy nadwrażliwość na gluten:

  • ból brzucha
  • wysypka
  • bóle głowy
  • uczucie ciągłego zmęczenia
  • biegunka
  • wzdęcia
  • zaparcia

Objawy tych schorzeń są do siebie zbliżone, przez co rozpoznanie konkretnego przypadku może być utrudnione. Jedyną potwierdzającą metodą jest wykonanie specjalistycznych badań zleconych przez specjalistę – lekarza lub dietetyka.

Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Co jeść przed treningiem

Zdarza się, że osoby które regularnie trenują nie widzą u siebie oczekiwanych zmian. Okazuje się, że litry potu wylewane na siłowni, kilometry pokonane na bieżni, czy codziennie...

Czytaj dalej

Wzmocnij swoją odporność i nie...

Najczęstszym powodem naszej choroby są odczuwalne dla naszego organizmu wahania temperatur. Jednak istnieją naturalne sposoby dzięki którym możemy się zabezpieczyć przed bakteriami...

Czytaj dalej

Zdrowa dieta dla ucznia

Grupą szczególnie wrażliwą na skutki niezbilansowanego żywienia są dzieci oraz młodzież. Jest to związane z okresem dojrzewania, w którym wzrasta zapotrzebowanie na energię,...

Czytaj dalej