Dieta bezglutenowa – jej popularność stale wzrasta, a eliminacja glutenu nie zawsze podyktowana jest czynnikami zdrowotnymi. Powszechnie uważa się, że dieta bezglutenowa ma pozytywny wpływ na zdrowie. Przyjrzyjmy się bliżej nowemu stylowi odżywiania i odpowiedzmy na nurtujące pytanie – dla kogo dieta bezglutenowa będzie odpowiednia? Czy podążanie za trendami może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie?
Dieta bezglutenowa – czym tak naprawdę jest gluten? Fakty i mity, które powinieneś poznać!
Gluten to białko roślinne, które występuje w zbożach tj. pszenica, żyto oraz jęczmień.
FAKTY, które powinieneś poznać:
-
FAKT: Gluten występuje nie tylko w zbożu.
Należy pamiętać, że gluten znajdziemy także w żywności przetworzonej tj. w gotowych sosach i daniach, słodyczach, piwie, pieczywie i jogurtach, a nawet w niektórych lekach. -
FAKT: Dieta bezglutenowa będzie odpowiednia dla osób chorych na celiakię.
Osoby chore na celiakię powinny bezwzględnie unikać glutenu, ponieważ nawet jego małe ilości mogą być dla nich bardzo szkodliwe. -
FAKT: Produkty bezglutenowe są wysokoprzetworzone.
Produkty bezglutenowe mogą zawierać substancje zagęszczające, a zamienniki glutenu w nich występujące zazwyczaj mają wyższą kaloryczność.
Najbardziej popularne MITY:
-
MIT: Dieta bezglutenowa to dieta, którą mogą stosować wszyscy.
Dieta bezglutenowa jest skierowana do osób chorych na celiakię, osób mających alergię na gluten bądź jego nietolerancję. Eliminowanie glutenu z diety przez osoby zdrowe może przyczyniać się do niedoborów składników mineralnych i witamin m.in. witaminy A, C oraz z grupy B! -
MIT: Dieta bezglutenowa wspomaga redukcję masy ciała.
Należy podkreślić, że dieta bezglutenowa nie jest dietą redukcyjną. Jeśli w trakcie jej stosowania występuje zauważalne zmniejszenie masy ciała, może to mieć związek ze zwiększoną starannością w dobieraniu produktów podczas przygotowywania posiłków. -
MIT: Produkty bezglutenowe nie mają smaku.
Dieta bezglutenowa nie musi być mdła. W dzisiejszych czasach wraz z nieustannym rozwojem technologii smak i konsystencja produktów bezglutenowych może dorównywać ich odpowiednikom, co ma wpływ na poprawienie komfortu życia osób chorych na celiakię oraz tych, które mają alergię na gluten lub jego nietolerancję.
Dieta bezglutenowa – dla kogo będzie odpowiednia?
Wprowadzenie każdej diety eliminacyjnej, jaką bez wątpienia jest także dieta bezglutenowa, powinno być bezwzględnie skonsultowane z lekarzem bądź dietetykiem. Nagłe i często nieuzasadnione wykluczenie glutenu może skutkować trudnościami w diagnostyce, gdy istnieje wrażliwość na to białko, a także w znaczącym stopniu przyczyniać się do niedoborów składników mineralnych i witaminy A, C i B w organizmie.
Konieczne jest wykluczenie glutenu z diety w przypadku osób zmagających się z:
- Celiakią (dieta bezglutenowa musi być stosowana przez całe życie)
- Alergią na gluten (dieta bezglutenowa wprowadzana jest czasowo)
- Nadwrażliwością na gluten (dieta bezglutenowa wprowadzana jest czasowo)
Dieta bezglutenowa zalecana jest także jako wspomaganie leczenia w chorobach takich jak:
- Zespół jelita drażliwego
- Cukrzyca typu
- Hashimoto
- Autyzm
- ADHD
Jakie są objawy celiakii, alergii i nietolerancji glutenu?
Należy pamiętać, że celiakia i alergia na gluten to dwa odrębne zaburzenia, które mieszczą się w pojęciu nietolerancji pokarmowych i nie należy ich ze sobą mylić. W zależności od rodzaju schorzenia objawy mogą się od siebie różnić.
Celiakia charakteryzuje się występowaniem zaburzeń takich jak:
- wzdęcia i bóle brzucha
- tłuszczowe lub wodniste biegunki
- utrata masy ciała
- objawy niedoborowe (np. uporczywa anemia) będące efektem zespołu złego wchłaniania
Objawy alergii na gluten:
- wymioty
- biegunki
- zmiany skórne (m.in. mające charakter atopowego zapalenia skóry)
Objawy nadwrażliwość na gluten:
- ból brzucha
- wysypka
- bóle głowy
- uczucie ciągłego zmęczenia
- biegunka
- wzdęcia
- zaparcia
Objawy tych schorzeń są do siebie zbliżone, przez co rozpoznanie konkretnego przypadku może być utrudnione. Jedyną potwierdzającą metodą jest wykonanie specjalistycznych badań zleconych przez specjalistę – lekarza lub dietetyka.