Orzechy – dlaczego powinniśmy je jeść?

Udostępnij

Czy orzechy są zdrowe? Tak! Zawierają wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Wspomagają też redukcję masy ciała, ponieważ wywołują uczucie sytości w naszym organizmie. Niestety wiele osób niesłusznie wyklucza je ze swojej diety ze względu na ich kaloryczność. Przeczytajcie nasz wpis i dowiedzcie się, jaki wpływ na nasze zdrowie ma regularne spożywanie orzechów.

Wpływ regularnego spożywania orzechów na nasze zdrowie

Orzechy są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy takich jak m.in. karoteny, resweratrol czy luteina. Udowodniono, że związki występujące w orzechach zapewniają ochronę przed nowotworami, chorobami serca, chorobą Alzheimera oraz infekcjami wirusowymi i grzybiczymi.

Orzechy to także dobre źródło składników mineralnych takich jak mangan, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor, miedź i selen, a także witamina E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Występujący w nich naturalnie niski poziom sodu i wysoki poziom potasu pomagają w regulowaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Orzechy dostarczają wielu korzyści osobom z cukrzycą typu II, ponieważ pomagają zmniejszyć ogólny indeks glikemiczny w diecie. Po dodaniu ich do posiłków bogatych w węglowodany spowalniają przechodzenie posiłku przez jelita, obniżając tym samym poziom glukozy we krwi po jedzeniu. Co więcej, substancje fitochemiczne znajdujące się w skórkach orzechów spowalniają trawienie węglowodanów.

Orzechy – które są najzdrowsze?

Orzechy zawierają dużo składników odżywczych mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Przyjrzyjmy się bliżej rodzajom orzechów i zawartych

  • Migdały: białko, mangan, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen, witamina E, witaminy z grupy B, kwas foliowy
  • Orzechy brazylijskie: błonnik, selen, miedź, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo, fosfor, cynk, witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe MUFA
  • Orzechy nerkowca: białko, żelazo, mangan, potas, miedź, żelazo, magnez, cynk, selen, witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe MUFA, zeaksantyna
  • Orzechy laskowe: błonnik, kwasy tłuszczowe MUFA, mangan, potas, wapń, miedź, żelazo, magnez, cynk, selen, kwas foliowy, witamina E
  • Orzechy ziemne: kwasy tłuszczowe MUFA, kwas p-kumarowy, resweratrol, miedź, mangan, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen, witamina E, witaminy z grupy B, kwas foliowy
  • Makadamia: kwasy tłuszczowe MUFA, błonnik, fitosterole, wapń, żelazo, magnez, mangan, cynk, selen, witaminy z grupy B
  • Pekan: błonnik, kwasy tłuszczowe MUFA, mangan, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen, kwas elagowy, beta-karoten, luteina i zeaksantyna, witamina E, witaminy z grupy B
  • Orzechy piniowe: kwasy tłuszczowe MUFA, mangan, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen, witamina E, aminokwas argininy, witaminy z grupy B, kwas foliowy
  • Pistacje: białko, kwasy tłuszczowe MUFA, sterole roślinne, resweratrol, karoten, witamina E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, miedź, mangan, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen
  • Orzechy włoskie: kwas omega-3, melatonina, witaminy E, karotenoidy, związki polifenolowe

Czy orzechy są tuczące?

Orzechy zawierają korzystne dla zdrowia jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo istotne w procesie odchudzania. Dieta odchudzająca, która zawiera orzechy, jest bardziej skuteczna od tej, która ich nie uwzględnia. Orzechy mają niski indeks glikemiczny, zawierają białko i błonnik, dzięki czemu uczucie sytości jest odczuwane znacznie dłużej – utrzymanie regularności w diecie jest łatwiejsze poprzez wyeliminowanie chęci podjadania między posiłkami.

Orzechy – jak często powinno się je jeść?

Jak często powinniśmy jeść orzechy? Według norm żywienia w diecie osób zdrowych tłuszcz powinien stanowić od 30 do 35% dziennej energii. 100 g orzechów dostarcza od 44 g do 76 g tłuszczu. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zaleca dzienne spożycie orzechów w ilości 42 g (czyli ok. 300 kcal pochodzących z tłuszczu) – jest to równowartość garści orzechów, którą powinniśmy spożywać każdego dnia. Należy jednak pamiętać, że orzechy nie powinny być dodatkiem do naszej diety, a stanowić jedynie zamiennik innych spożywanych przez nas produktów.

Podsumowując, orzechy to nie tylko smaczna przekąska i ciekawy dodatek do naszych dań. Orzechy to przede wszystkim bogactwo składników wspierających pracę naszego mózgu i serca, a także układu nerwowego i krwionośnego. Nie zapominajmy o orzechach – już dzisiaj włączmy je do swojej diety, by cieszyć się zdrowiem, lepszą odpornością i smukłą sylwetką!

Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Catering dietetyczny a odchudzanie

Każdy posiłek, który jemy w ciągu dnia powinien być pełnowartościowy, zawierać: białko, węglowodany złożone, dzienną dawkę witamin i błonnika. Catering dietetyczny daje...

Czytaj dalej

Czym jest Hashimoto?

Zapalenie tarczycy Hashimoto - przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego – choroba o podłożu immunologicznym często współistniejąca z innymi schorzeniami...

Czytaj dalej

Catering dietetyczny wege – jak...

Dieta wegetariańska cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Wynika to z kilku powodów. Po pierwsze, większość ludzi rezygnuje z mięsa ze względów ideologicznych. Sprzeciwiają...

Czytaj dalej