Do owoców jagodowych zaliczamy m.in: truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny, agrest, porzeczki oraz poziomki. Są one nieocenionym źródłem:
- antyoksydantów wykazujących działanie przeciwnowotworowe
- witamin: C,A,E i K oraz witamin z grupy B
- pektyn (frakcji błonnika pokarmowego)
- składników mineralnych takich jak: potas, wapń, magnez i żelazo
Ponadto owoce jagodowe:
- Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, dlatego są zalecane dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością
- Zapobiegają chorobom oczu, chroniąc wzrok przed zwyrodnieniem plamki żółtej
- Zawierają fitoestrogeny, które mogą łagodzić menopauzę oraz objawy PMS, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów hormonozależnych
- Pomagają ustabilizować ciśnienie tętnicze krwi
A co najważniejsze są niskokaloryczne, więc możemy się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia ! :)