Pieczone pączki marchewkowe

Udostępnij

Szukasz alternatywnej, zdrowej wersji pączków?Chciałbyś bez wyrzutów sumienia świętować tłusty czwartek? Mamy dla Ciebie oryginalny przepis na niskokaloryczne pączki bez smażenia. Idealne połączenie marchewki, imbiru oraz skórki pomarańczowej zachwyci niejednego smakosza. Aromat pieczenia na długo unosi się w całym domu. To idealny deser dla osób dbających o sylwetkę.

Pieczone pączki marchewkowe

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej typ 2000 (lub wymieszać z mąką kokosową)
  • 60 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 25 g oleju kokosowego
  • 60 ml ciepłego mleka 2% lub mleka ryżowego/kokosowego
  • 1-2 łyżki stewii (lub ok. 110g cukru trzcinowego lub kokosowego)
  • ½ łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 150 g puree z marchewki

Składniki na nadzienie:

  • ulubiony dżem (najlepiej własnej roboty)
  • Dodatkowo (jeśli wolicie słodszą wersję):
  • 100 g daktyli
  • 30 g oleju kokosowego
  • sok z pomarańczy
  • opcjonalnie kakao

Przygotowanie puree z marchewki:

Umytą marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości, mielimy na gładkie puree.

Przygotowanie ciasta na pączki:

Olej kokosowy rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (nie może być gorące) i również odstawiamy. W misce mieszamy puree z marchewki, jajko, żółtko, rozpuszczony olej kokosowy, stewię (lub cukier), przyprawy oraz skórkę pomarańczową. Wlewamy mleko z drożdżami i ciągle ucierając wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy kilka minut na posypanym mąka blacie, przekładamy do posmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na posypanym mąką blacie (ok. 1 ½ cm grubości) i za pomocą szklanki wycinamy okrągłe pączki, które układamy na wyłożonej papierem formie do pieczenia. Blachę z pączkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na 1 godzinę do wyrośnięcia. Do środka wkładamy ulubione nadzienie, zaklejamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Blachę z pączkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut.

Lukier daktylowy:

Daktyle zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy do namoczenia na ok.20 min. Odcedzamy z nadmiaru soku. Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku, dodajemy namoczone daktyle i ewentualnie kakao. Miksujemy na gładką masę (jeżeli będzie zbyt gęsty dodajemy pozostały sok pomarańczowy).
Ocena: 3, na podstawie: 30 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Dania z grilla

Unoszący się w powietrzu zapach grilla to pewny znak, że nadchodzi lato. Piękna pogoda i ciepłe wieczory skłaniają nas, aby ten czas spędzić na zewnątrz. Chętniej też...

Czytaj dalej

AWOKADO – zielone masło

Właściwie smaczliwka wdzięczna – owoc rosnący w tropikalnych częściach Ameryki Środkowej i Południowej. Choć jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, a jego smak nie jest...

Czytaj dalej

Pieczone pączki marchewkowe

Szukasz alternatywnej, zdrowej wersji pączków?Chciałbyś bez wyrzutów sumienia świętować tłusty czwartek? Mamy dla Ciebie oryginalny przepis na niskokaloryczne pączki bez...

Czytaj dalej