Wielkanoc w wersji fit – czy to możliwe? Przedstawiamy kilka porad jak odchudzić Święta Wielkanocne

Udostępnij

Święta to wyjątkowy okres, który spędzamy w rodzinnym gronie. Najczęściej celebrujemy go przy stole zastawionym rozmaitymi potrawami, które kuszą swoim smakiem oraz wyglądem przez co często spożywamy więcej kalorii niż zakładaliśmy. Tradycyjne potrawy Wielkanocne cechują się wysoką kalorycznością, a także dużą zawartością soli oraz tłuszczów nasyconych, co dodatkowo czyni je ciężkostrawnymi i może wiązać się z dolegliwościami trawiennymi. Niestety w praktyce bardzo ciężko odmówić sobie wielkanocnych przysmaków. Najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest zaplanowanie menu w taki sposób, aby na świątecznym stole znalazły się „odchudzone” lekkostrawne potrawy.

Dietetyczne potrawy na święta - zasady

Poniżej nasze sposoby, które sprawią, że święta będą zdrowsze i mniej kaloryczne, a nam nie przybędą zbędne centymetry:

  1. Często pierwszym produktem, który kojarzy nam się jako nieodłączny element dań Wielkanocnych jest majonez, którego używamy do jaj ale także do sosów sałatkowych. Jeżeli nie chcemy z niego rezygnować całkowicie na rzecz jogurtu greckiego wymieszajmy go z jogurtem – np. w proporcji pól na pół (ta sama zasada dotyczy ograniczenia ilości śmietany). Natomiast do sałatek użyjmy sosów na bazie oliwy.
  2. Ograniczmy także dodatek żółtego sera, makaronu, ryżu czy ziemniaków do sałatek. Do obiadu wybierzmy świeże lub gotowane warzywa bez zbędnych dodatków.
  3. Tradycyjne dania warto mocno doprawić pieprzem, papryką w proszku, chili, kminkiem, majerankiem, oregano, bazylią, imbirem, lubczykiem, czubrycą zieloną oraz innymi ziołami, aby zwiększyć tempo przemiany materii, ograniczając tym samym konieczność dosalania potraw.
  4. Wybierajmy chude mięso. Z klasycznych mięs dobrym wyborem będzie polędwica, chuda szynka czy schab. Zrezygnujmy ze spożywania pasztetów mięsnych, kiełbasy, salami oraz tłustych produktów, takich jak boczek. Dobrymi dodatkami do mięs będą chrzan oraz ćwikła, które ułatwiają trawienie.
  5. W święta dodatkowo jesteśmy kuszeni wspaniałymi wypiekami, takimi jak babki, mazurki czy makowce. Niestety, są one zarówno bardzo kaloryczne, jak i ciężkostrawne. Rezygnując ze słodyczy moglibyśmy bez większych wyrzeczeń zachować sylwetkę sprzed świąt, jednak ciężko sobie wyobrazić święta bez deserów. Do przygotowania ciast warto użyć pełnoziarnistych mąk oraz zamienników cukru (np. stewia czy ksylitol). Część mąki dodatkowo można zamienić mielonymi orzechami. Niech na stole zagoszczą świeże owoce, którymi można udekorować lub nawet zastąpić ciasto.
  6. Pamiętajmy także o zasadzie różnorodności spożywanych produktów oraz umiarkowanych porcjach w spożywaniu każdego produktu.
  7. Zazwyczaj najbardziej obfitym posiłkiem jest Wielkanocne śniadanie, postarajmy się zatem, aby jego podstawą były świeże, wiosenne warzywa, które dostarczą dużo witamin, minerałów oraz błonnika, zapewniając uczucie sytości i ograniczając nasz apetyt dzięki czemu łatwiej będzie zrezygnować z pozostałych potraw.
  8. Nie zapominajmy także o odpowiednim nawodnieniu – warto wybrać średniozmineralizowaną wodę lub samodzielnie przygotować wodę smakową – z ulubionymi owocami, mięta, melisą. Dobrym rozwiązaniem będą także napary z ziół.
  9. Pamiętajmy, że bardziej kaloryczne i ciężkostrawne są potrawy smażone, z dodatkiem panierki, ciasta czy gęstych sosów, przygotujmy je więc w lżejszej formie – wybierzmy pieczenie, duszenie, gotowanie.
  10. Unikajmy słodkich i wysokokalorycznych alkoholi, takich jak nalewki, likiery, ajerkoniaki, drinki, wódka czy piwo. Dużo lepszą alternatywą będzie wypicie kieliszka czerwonego wytrawnego wina.
  11. Po wspólnym posiłku w ciągu dnia warto udać się na długi rodzinny spacer.

W tym roku zafundujmy sobie oraz swoim najbliższym zdrowe święta, dzięki którym pozostaniemy w dobrym nastroju!

Życzymy Państwu zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

Zespół PURE&FRESH

MAZUREK Z KREMEM KAKAOWYM

Składniki spód:

  • 180 g płatków owsianych
  • 50 g oleju kokosowego / klarowanego masła
  • 2 łyżki siemienia lnianego / 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki syropu daktylowego / 3 łyżki miodu
  • 30g ulubionych suszonych owoców

Składniki krem:

  • 2 miękkie awokado
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml mleka roślinnego

Sposób przygotowania spód:

Zmiel płatki owsiane, dodaj mielone siemię lniane i wymieszaj z 4 łyżkami gorącej wody. Foremkę o średnicy ok. 10 cm wypełnij ciastem i piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Sposób przygotowania krem:

Wszystkie składniki zmiel na gładki krem. Krem przełóż na wystudzone ciasto i udekoruj ulubionymi owocami.

FIT BABKA JOGURTOWA

Składniki spód:

  • 250 g mąki jaglanej
  • 4 jajka
  • 15g mielonego siemienia lnianego
  • 60 ml oleju ryżowego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 120 g ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • laska wanilii

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Jajka ubij na puszystą masę, dodaj ksylitol, dodaj olej i jogurt i delikatnie wymieszaj. Następnie porcjami powoli dodawaj mąkę jaglaną z proszkiem do pieczenia miksując masę na wolnych obrotach, na koniec dodaj ziarna wanilii. Piez w formie na babkę przez 45 minut.

JAJKA FASZEROWANE

Składniki spód:

  • Z cukinią i cebulą - Cebulę pokroić w drobną kostkę doprawić solą i pieprzem i zeszklić na patelni. Dodać startą cukinię, doprawić tymiankiem, natką pietruszki smażyć dopóki nie odparuje. Można dodać miękki kozi ser. Wszystko wymieszać z żółtkami.
  • Z suszonymi pomidorami i serem feta - Suszone pomidory drobno posiekać, ser rozgnieść i wymieszać z żółtkami.
  • Z awokado - Miąższ z dojrzałego awokado wyjąć łyżką, doprawić czosnkiem, papryka chili, sokiem z limonki oraz świeżą kolendrą. Wszystko wymieszać z żółtkami.
  • Z pieczarkami i cebulą - Cebulę pokroić w drobną kostkę doprawić solą i pieprzem i zeszklić na patelni. Dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki, doprawić natką pietruszki smażyć dopóki nie odparuje. Wszystko wymieszać z żółtkami.
  • Z wędzonym łososiem - Łososia pokroić w drobną kostkę, dodać musztardę oraz koperek i wymieszać z żółtkami (można dodać suszone pomidory/awokado/chili).
  • Z tuńczykiem - Tuńczyka w sosie własnym wymieszać z musztardą, doprawić pieprzem i wymieszać z żółtkami.
  • Z twarogiem oraz ostropestem plamistym - Chudy twaróg zmielić z jogurtem naturalnym doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz mielonym ostropestem plamistym (można dodać ulubione zioła). Wszystko wymieszać z żółtkami
  • Z burakami - Ugotowanego buraka obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać chrzan. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać z żółtkami.

Sposób przygotowania spód:

Jajka ugotuj na twardo. Przekrój na połówki, wyjmij żółtka i rozgnieć widelcem. Wybrany farsz wymieszaj z żółtkami (w razie konieczności dodaj jogurt naturalny) i nakładaj w miejsce po żółtku. Każdą wersję można udekorować gęstym jogurtem i posypać szczypiorkiem oraz rzeżuchą.

Ocena: 5, na podstawie: 8 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Zamienniki cukru

Często nie wyobrażamy sobie naszych domowych wypieków bez dodatku cukru. Spożywanie dużych ilości cukru zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób układu...

Czytaj dalej

Dania z grilla

Unoszący się w powietrzu zapach grilla to pewny znak, że nadchodzi lato. Piękna pogoda i ciepłe wieczory skłaniają nas, aby ten czas spędzić na zewnątrz. Chętniej też...

Czytaj dalej

Wielkanoc w wersji fit – czy to...

Święta to wyjątkowy okres, który spędzamy w rodzinnym gronie. Najczęściej celebrujemy go przy stole zastawionym rozmaitymi potrawami, które kuszą swoim smakiem oraz wyglądem przez...

Czytaj dalej