Sałatki dietetyczne – łatwe przepisy dla każdego!

Udostępnij

Sałatki dietetyczne nie muszą być nudne! Jeśli chcesz zredukować masę ciała, osiągnąć wymarzoną sylwetkę i cieszyć się zdrowiem zadbaj o urozmaicenie swojej codziennej diety. Dobrymi posiłkami, które łatwo i szybko można przyrządzić w domu są sałatki dietetyczne. Możemy je zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub zjeść między służbowymi spotkaniami. Wegetariańskie, z tuńczykiem lub kurczakiem urozmaicą nasze codzienne menu, dostarczą wartości odżywczych i pozytywnie wpłyną na nasz organizm! Potrafią być naprawdę sycące i zaspokoić głód na wiele godzin.

Dobrze skomponowane sałatki dietetyczne powinny zawierać białko, węglowodany złożone, tłuszcz oraz błonnik. Co więcej, ich przygotowanie jest naprawdę proste. Do ich wykonania niepotrzebne są wyjątkowe zdolności i kulinarne doświadczenie. Wystarczy trochę wyobraźni i kilka dostępnych w supermarketach składników, aby skomponować sałatki dietetyczne pełne smaku i zdrowia.

Goszczą one w naszych codziennych zestawach w wielu wersjach i odsłonach. Nie brakuje nam pomysłów na nowe kompozycje. Dzisiaj postanowiliśmy się nimi z Wami podzielić! Poniżej przedstawiamy trzy łatwe przepisy na sałatki dietetyczne, które królują w naszej ofercie.

Sałatka z tempehem oraz komosą ryżową i sosem orzechowym

Składniki:

  • Tempeh 50g
  • Olej sezamowy 5g
  • Sok z pomarańczy 40g
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek 1g
  • Imbir świeży 1g
  • Masło orzechowe 5g
  • Papryczka chilli 2g
  • Sok z limonki 5g
  • Sos sojowy 5g
  • Syrop klonowy 5g
  • Kapusta czerwona 40g
  • Ocet ryżowy 2g
  • Komosa ryżowa 25g
  • Ogórek 40g
  • Sałata lodowa 30g
  • Sezam czarny
  • Szczypior 2g

Sposób przygotowania:

  1. Tempeh po wyjęciu z opakowania wkładamy na 2 minuty do wrzącej wody.
  2. Następnie wyjmujemy go i pozostawiamy do ostygnięcia. Kroimy w kostkę 2x2 cm. Zalewamy świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i olejem sezamowym, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie pozostawiamy do zamarynowania.
  3. Czosnek, chilli, imbir, sok z limonki, sos sojowy, masło orzechowe i syrop klonowy blendujemy na gładko.
  4. Kapustę czerwoną szatkujemy, solimy i kropimy octem ryżowym. Pozostawiamy ją w naczyniu, aż zmięknie, a następnie dokładnie odsączamy i kropimy olejem sezamowym.
  5. Komosę ryżową gotujemy. Ogórka kroimy w słupki, kroimy drobno szczypiorek, prażymy sezam.
  6. Tempeh odsączamy z marynaty, która się nie wchłonęła. Nie wylewamy jej. Tempeh pieczemy na złoto-brązowy kolor.
  7. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, polewamy resztą marynaty, a na koniec dodajemy sezam oraz szczypiorek.

Sałatka z tuńczykiem, ogórkiem, mango, wakame oraz teriyaki

Składniki:

  • Tuńczyk z puszki w sosie własnym 100g
  • Sok z limonki 15g
  • Sól
  • Pieprz
  • Ocet ryżowy 10g
  • Sezam biały 2g
  • Sos Worcetershire 5g
  • Sos sojowy 3g
  • Wakame 15g
  • Cebula czerwona 20g
  • Mango 40
  • Papryczka chilli
  • Sałata lodowa 30g
  • Ogórek 60g
  • Sezam czarny 2g
  • Szczypiorek 3g
  • Bulion warzywny 10g
  • Czosnek 1g
  • Imbir 1g
  • Skrobia ziemniaczana 0,5g
  • Sos sojowy 3g
  • Makaron gryczany

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka polewamy sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odkładamy do lodówki.
  2. Wakame zalewamy ciepłą wodą i po około 10 min odcedzamy. Następnie łączymy składniki marynaty (ocet ryżowy, sezam biały, sok z limonki, sos Worcetershire, sos sojowy) i dodajemy do wakame. Odkładamy do lodówki.
  3. Łączymy składniki sosu (bulion warzywny, czosnek, imbir, ocet ryżowy, skrobia ziemniaczana oraz sos sojowy). Mango obieramy i kroimy w bardzo cienkie pół-plasterki. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
  4. Jabłko kroimy w cienkie paski, mieszamy z sokiem z limonki i czarnym sezamem.
  5. Wakame kroimy w paseczki.
  6. Makaron gryczany gotujemy 8 minut.
  7. Wszystkie składniki układamy w kolejności: sałata lodowa, wakame, tuńczyk, mango z cebulą, jabłko z sezamem.

Sałatka z kurczakiem i humusem oraz komosą ryżową

Składniki:

  • Kurczak 100g
  • Czosnek
  • Oregano
  • Koper włoski
  • Sól
  • Cebula czerwona 20g
  • Fasolka szparagowa zielona 40g
  • Papryka czerwona 50g
  • Sałatka mix 40g
  • Siemię lniane 1g
  • Ciecierzyca sucha 50g
  • Czosnek
  • Oliwa z oliwek 5g
  • Pasta Tahini 2g
  • Sok z cytryny 2g
  • Sól
  • Bazylia 2g
  • Miód 1g
  • Natka pietruszki 1g
  • Olej rzepakowy 5g
  • Komosa ryżowa 20g

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyścić z błonek, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i koprem włoskim, skropić i natrzeć oliwą. Odłożyć do zamarynowania.
  2. Paprykę pokroić na części, usunąć nasiona, doprawić solą, pieprzem i oliwą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  3. Kurczaka pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Paprykę kroimy w paski i pieczemy.
  4. Komosę ryżową należy wsypać do garnka, wlać 2/3 szklanki wody i gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut, aż będzie miękka i wchłonie cały płyn. W połowie gotowania dodać fasolkę. Otworzyć, całkowicie odparować, dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w paski upieczoną paprykę oraz poszatkowane zioła.
  5. W miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny oraz miód, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wlać do sałatki i wymieszać.
  6. Na dno salaterki włożyć poszatkowaną sałatę, następnie komosę ryżową, obok położyć hummus i posypać siemieniem lnianym.

Przepis na hummus

  1. Ugotować ciecierzycę.
  2. Zmiksować ją blenderem wraz z oliwą z oliwek, pastą tahini, czosnkiem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny stopniowo dolewając zimną wodę (ok. 1-2 łyżek do uzyskania odpowiedniej konsystencji).

Życzymy smacznego i mamy nadzieję, że te trzy przepisy na nasze pyszne sałatki dietetyczne zachęcą Cię do spróbowania pozostałych dań z naszej oferty. Sprawdź nasze pakiety dietetyczne na https://www.pureandfresh.pl/nasze-diety

Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Jaką kaloryczność wybrać?

Decydując się na dietę często stajemy przed pytaniem Jaką kaloryczność wybrać? Ustalając kaloryczność, oprócz planów i celu, jakie przed sobą stawiamy, należy mieć również...

Czytaj dalej

Czym jest Hashimoto?

Zapalenie tarczycy Hashimoto - przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego – choroba o podłożu immunologicznym często współistniejąca z innymi schorzeniami...

Czytaj dalej

Wygoda i zmiana nawyków...

W „DIECIE PUDEŁKOWEJ” nie chodzi tylko o chudnięcie Już 20 000 osób, szczególnie w dużych miastach, korzysta z tej formy żywienia. Spośród jej wielu zalet np.: skutecznego...

Czytaj dalej