Węgiel aktywny-, czym jest i co właściwie powinniśmy o nim wiedzieć?

Udostępnij

To całkowity fenomen ostatnich miesięcy, i chociaż jakiś czas temu nie były do końca znane jego właściwości zdrowotne- obecnie zyskuje coraz większe grono zastosowań, nie tylko w przemyśle spożywczym.

Węgiel - nie tylko na zatrucia

Dotychczas składnik ten znany był głównie za sprawą swoich właściwości odtruwających. Coraz częściej jednak, dostrzegamy jego wszechstronność w zastosowaniu. Od niedawna triumfy święcą m.in. czarne smoothie, batoniki, lody, makarony, czy lemoniady, spożywane w celu przeprowadzenia tzw. detoksu lub oczyszczenia organizmu. Skąd wzięła się ta idea?

Węgiel jest związkiem zdolnym przyciągać oraz pochłaniać cząsteczki substancji, które są dla nas szkodliwe. Można powiedzieć, że w ten sposób naturalnie oczyszcza nasz organizm z toksyn, co jest najbardziej istotnym elementem w procesie detoksykacji. Dobrze wiadomo, iż węgiel istotnie ułatwia wchłanianie składników odżywczych zawartych w pożywieniu oraz sprzyja powstaniu w układzie trawiennym warstwy ochronnej, która zabezpiecza nas przed działaniem szkodliwych substancji. Często sięgają po niego biegacze (z uwagi na częstotliwość występowania biegunek podczas biegu), imprezowicze (potrafi złagodzić objawy kaca) oraz osoby mające wysoki cholesterol. Właśnie z tego względu spożywanie węgla zaleca się w przypadku zatruć lub przedawkowania niektórych leków. Czarny koktajl lub po prostu pastylka może również zabezpieczyć nas przed przykrymi skutkami zjedzenia np. spleśniałej żywności.

Jaką formę wybrać?

Węgiel aktywny jest dostępny pod różną postacią. Najczęściej występującą są: rozpuszczalne w wodzie tabletki bądź proszek. Jako składnik żywności, węgiel wpływa na zmianę koloru, jednak konsystencja i smak pozostają bez zmian.

Jak powstaje czarne jedzenie?

Oryginalna barwa produktów spożywczych to nie zasługa czarnej magii ani wyjątkowo silnych, sztucznych barwników. Odpowiada za niego właśnie węgiel aktywny, który bez problemu możemy nabyć w aptekach pod postacią tabletek. Powstaje on w torfu, łupinek kokosowych lub drewna. Bardzo drobno starty i dodany do jedzenia węgiel zmienia jego kolor bez większego wpływu na jego konsystencję. Co bardzo ważne, węgiel aktywny nie ma zdecydowanego smaku, którym s tłumiłby naturalne aromaty produktów spożywczych, dlatego stanowi idealny dodatek, do eksperymentów kulinarnych.

Stop- co za dużo, to nie zdrowo !

Jak wiadomo, każdą substancję aktywną, jak i między innymi wspomniany węgiel, powinien być stosowany z umiarem. W przypadku osób, zmagających się z rozstrojem żołądka oraz innymi chorobami układu trawiennego, niebezpieczeństwo może przewyższać korzyści. Warto pamiętać, że zbyt częste spożywanie węgla aktywnego może doprowadzić do wystąpienia nieprzyjemnych efektów ubocznych, takich jak zaparcia czy też wymioty. Z tego właśnie względu przed rozpoczęciem węglowego detoksu warto skonsultować się z lekarzem.

Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Superfoods

Charakteryzuje je wysoka zawartość składników odżywczych białka, witamin, składników mineralnych czy błonnika. Włączenie ich do jadłospisu może ograniczać ryzyko występowania...

Czytaj dalej

Jak żywić się w weekend?

Weekendowa pułapka dopada wszystkich. Jak w nią nie wpaść? Jak przestrzegać diety przez CAŁY tydzień?

Czytaj dalej

Jak żywić sie w podróży?

Podróżowanie to nie tylko okres wakacji, co raz częściej robimy krótkie wyjazdy weekendowe czy spędzam po kilka godzin w samochodzie. Dłuższe podróże sprzyjają złym nawykom.

Czytaj dalej