Właściwości herbat

Udostępnij

Herbata jest drugim po wodzie, napojem na świecie, po który sięgamy najczęściej. Wiele osób pije ją codziennie, nie poprzestając na jednej filiżance. Dostępne są rodzaje herbat, od popularnej czarnej, zielonej czy czerwonej, po te mniej znane, takie jak: biała czy żółta. Smak oraz aromat herbaty zależy od sposobu jej parzenia. Każdą z herbat należy parzyć w innej temperaturze. Dzięki piciu właściwie zaparzonej herbaty zyskujemy jej wiele dobroczynnych właściwości.

Herbata czarna

Jest bardzo popularna i wybierana przez nas najczęściej. Zawiera dużą ilość teiny, która działa pobudzająco jak i łagodząco na błonę śluzową. Picie czarnej herbaty zaleca się podczas biegunek oraz innych dolegliwości gastrycznych. Zawiera również wysoką zawartość fluoru dzięki temu działa ochronnie przed próchnicą oraz przeciwdziała powstawaniu płytki nazębnej. Picie czarnej herbaty obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko chorób serca, zawarte w herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne.

Herbatę czarną najlepiej parzyć w 96°C przez 2-3minuty.

Herbata zielona

Charakteryzuje się wysoką zawartością najsilniejszych z dostępnych antyoksydantów, dlatego zalecana jest w profilaktyce z nowotworami, miażdżycą i alergiami. Picie zielonej herbaty zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL.Wykazuje również właściwości hamujące procesy zapalne, zwiększa odporność organizmu, oraz działa przeciwbakteryjnie. Zielona herbata, tak jak czarna, chroni przed próchnicą i powstawaniem płytki nazębnej. Przynosi ulgę osobom borykającym się z nadkwasotą, a dodatkowozawiera witaminy: C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Działa moczopędnie, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu. Herbatę zieloną można parzyć dwa, a nawet trzy razy. Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco, z drugiego zaś uspokajająco.

Herbatę zieloną należy parzyć w temperaturze 65-85°C przez 1-3minuty

Herbata czerwona

Jest popularna ze względu na właściwości odchudzające oraz oczyszczające. Pobudza wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje prace jelit. Reguluje ciśnienie krwi poprawiając krążenie oraz obniża poziom cholesterolu. Czerwona herbata zawiera dużą ilość związków mineralnych i mikroelementów tj. fluor, wapń, mangan i teiny.

Herbatę czerwoną najlepiej parzyć w 96 °C przez 2-3minuty.

Herbata biała

Herbata biała bogata jest w przeciwutleniacze, dzięki temu spowalnia proces starzenia, a także chroni przed nowotworami. Zwiera bardzo wysoką zawartość witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność oraz wspomaga organizm w walce z przeziębieniami. Herbata ta wykazuje działanie pobudzające, z uwagi na wysoką zawartość kofeiny może stanowić zamiennik kawy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz zmniejsza stężenie cholesterolu, zapobiega miażdżycy. Biała herbata ma również działanie antybakteryjne i antywirusowe.

Zalecany czas parzenia białej to od 2 do 5 minut w temperaturze 80-95 °C

Herbata żółta

Zawiera katechiny i kwercetynę, czyli substancje o silnych właściwościach przeciwrodnikowych. Ma działanie moczopędne, dzięki temu usuwa substancje szkodliwe z organizmu. Poprawia również trawienie i nie podrażnia żołądka. Ma niską zawartość kofeiny, więc można pić ją w godzinach wieczornych.

Zalecany czas parzenia to 3minuty w temperaturze 80-85 °C

Ocena: 5, na podstawie: 2 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Catering dietetyczny a odchudzanie

Każdy posiłek, który jemy w ciągu dnia powinien być pełnowartościowy, zawierać: białko, węglowodany złożone, dzienną dawkę witamin i błonnika. Catering dietetyczny daje...

Czytaj dalej

Węgiel aktywny-, czym jest i co...

To całkowity fenomen ostatnich miesięcy, i chociaż jakiś czas temu nie były do końca znane jego właściwości zdrowotne- obecnie zyskuje coraz większe grono zastosowań, nie tylko w...

Czytaj dalej

Właściwe odżywianie kluczem do...

Zdrowie człowieka determinowane jest przez różnorodne czynniki. Na wiele z nich nie ma niestety bezpośredniego wpływu. Styl życia w największym stopniu bezpośrednio determinuje...

Czytaj dalej