Zdrowe i smaczne przekąski – BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA!

Udostępnij

Większość z nas dąży do osiągnięcia zgrabnej sylwetki, jednak często, nawet podczas przestrzegania zdrowej i zbilansowanej diety, ciężko wystrzec się nam podjadania.

Najprostszym sposobem, aby nie spożywać dodatkowych przekąsek pomiędzy posiłkami oraz aby ograniczyć uczucie niekontrolowanego „napadu głodu” jest regularne odżywianie. Stałe pory i odstępy między posiłkami zapewniają stałe stężenie glukozy we krwi i uchronią przed jej gwałtownym spadkiem. Nagłe uczucie głodu skłania nas do spożywania niezdrowych i przetworzonych przekąsek.

Oto nasze propozycje niskokalorycznych i jednocześnie wartościowych produktów, po spożyciu których nie musimy mieć wyrzutów sumienia:

  1. Świeże warzywa i owoce – możemy je spożywać w całości lub krojone – w formie sałatek na przykład z dodatkiem naturalnego jogurtu;
  2. Koktajle owocowe, warzywne lub owocowo-warzywne – z dodatkiem wody, mleka, mleka roślinnego lub wody kokosowej. Możemy dodać do nich także płatki, orzechy lub nasiona dzięki czemu będą bardziej sycące;
  3. Batoniki/ciasteczka musli (domowej roboty) – z dodatkiem suszonych owoców, orzechów lub nasion. Cukier zastępujemy bananem lub daktylami;
  4. Orzechy – są niezwykle odżywcza przekąską jednak, ze względu na ich kaloryczność nie powinniśmy przekraczać porcji 30g (około garści);
  5. Pieczone chipsy warzywne – przygotowane z dodatkiem ulubionych przypraw (na przykład czosnku, pieprzu, chili, soli), możemy je przygotować z jarmużu, marchewki, pietruszki, buraka, selera oraz topinamburu.
Ocena: 4, na podstawie: 25 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Superfoods

Charakteryzuje je wysoka zawartość składników odżywczych białka, witamin, składników mineralnych czy błonnika. Włączenie ich do jadłospisu może ograniczać ryzyko występowania...

Czytaj dalej

Błonnik w diecie

Błonnik odgrywa ważną rolę w odchudzaniu, ponieważ nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym i jednocześnie nie podlega wchłanianiu. Występuje w warzywach, owocach,...

Czytaj dalej

Zdrowa dieta dla ucznia

Grupą szczególnie wrażliwą na skutki niezbilansowanego żywienia są dzieci oraz młodzież. Jest to związane z okresem dojrzewania, w którym wzrasta zapotrzebowanie na energię,...

Czytaj dalej