Większość z nas dąży do osiągnięcia zgrabnej sylwetki, jednak często, nawet podczas przestrzegania zdrowej i zbilansowanej diety, ciężko wystrzec się nam podjadania.
Najprostszym sposobem, aby nie spożywać dodatkowych przekąsek pomiędzy posiłkami oraz aby ograniczyć uczucie niekontrolowanego „napadu głodu” jest regularne odżywianie. Stałe pory i odstępy między posiłkami zapewniają stałe stężenie glukozy we krwi i uchronią przed jej gwałtownym spadkiem. Nagłe uczucie głodu skłania nas do spożywania niezdrowych i przetworzonych przekąsek.
Oto nasze propozycje niskokalorycznych i jednocześnie wartościowych produktów, po spożyciu których nie musimy mieć wyrzutów sumienia:
- Świeże warzywa i owoce – możemy je spożywać w całości lub krojone – w formie sałatek na przykład z dodatkiem naturalnego jogurtu;
- Koktajle owocowe, warzywne lub owocowo-warzywne – z dodatkiem wody, mleka, mleka roślinnego lub wody kokosowej. Możemy dodać do nich także płatki, orzechy lub nasiona dzięki czemu będą bardziej sycące;
- Batoniki/ciasteczka musli (domowej roboty) – z dodatkiem suszonych owoców, orzechów lub nasion. Cukier zastępujemy bananem lub daktylami;
- Orzechy – są niezwykle odżywcza przekąską jednak, ze względu na ich kaloryczność nie powinniśmy przekraczać porcji 30g (około garści);
- Pieczone chipsy warzywne – przygotowane z dodatkiem ulubionych przypraw (na przykład czosnku, pieprzu, chili, soli), możemy je przygotować z jarmużu, marchewki, pietruszki, buraka, selera oraz topinamburu.