Wygoda i zmiana nawyków żywieniowych to podstawy

Udostępnij

Doskonale wiemy, że kluczem do zdrowej i szczupłej sylwetki jest przede wszystkim nasz sposób odżywiania. Wszelkie przyprawy, które dodajemy w celu uzyskania odpowiedniego smaku, koloru lub aromatu sprawiają, że chętniej spożywamy dane produkty. Jako przyprawy stosuje się nasiona, owoce, liście, korzenie a także pędy i łodygi. Przyprawy poza elementem smakowym, posiadają także mnóstwo prozdrowotnych wartości, poniżej przedstawiamy właściwości kilku z nich:

Imbir

Doskonale sprawdza się jako przyprawa ułatwiająca odchudzanie. Dzięki swoim właściwościom wpływa na wzrost temperatury ciała, wspomaga trawienie oraz sprawia, iż organizm zużywa więcej energii. Dzięki temu imbir znacząco przyspiesza proces spalania tłuszczu. Posiada on także działanie rozkurczowe oraz wspiera wydzielanie soków żołądkowych. Dzięki oddziaływaniu na lepsze ukrwienie mózgu korzystnie wpływa na wydolność umysłową, wspomagając pamięć i koncentrację. Łagodzi bóle głowy, w tym migreny. Oleje znajdujące się w imbirze posiadają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz przeciwgorączkowe. Wykazuje także działanie przeciwwymiotne, doskonale sprawdzając się w chorobie lokomocyjnej.

Pieprz

Pieprz w pierwszej kolejności zaostrza smak potraw. Posiada także właściwości zdrowotne oraz wspomagające redukcję masy ciała. Spożywanie go wpływa na procesy trawienia, przyspieszając spalanie tłuszczu a także blokuje geny, które są odpowiedzialne za tworzenie się nowych komórek tłuszczowych.

Pieprz Cayenne

Wykazuje silne działanie rozgrzewające, dzięki czemu przyspiesza tempo metabolizmu, wspomaga procesy trawienne oraz wzmaga proces spalania tłuszczu. Wpływa także na poprawę krążenia oraz wykazuje działanie bakteriobójcze. Znajduje także zastosowanie przy problemach żołądkowych przeciwdziałając nudnościom.

Gorczyca

Posiada właściwości termogeniczne (rozgrzewające), dzięki czemu przyspiesza tempo metabolizmu wpływając korzystnie na proces odchudzania. Wykazuje działanie przeciwzapalne w przypadku chorób żołądka oraz jelit, jest także doskonałym środkiem na zaparcia i wzdęcia.

Żeń-szeń

Wpływa na zwiększenie energii i koncentracji. Poprawia wytrzymałość a także zapobiega gromadzeniu tłuszczu w komórkach. Jest skutecznym przeciwutleniaczem (unieszkodliwia wolne rodniki w naszym organizmie, zmniejszając ryzyko powstania nowotworów).

Kurkuma

To jedna z najbardziej cenionych i wartościowych przypraw, posiadająca właściwościowości lecznicze. Jest naturalnym antyoksydantem, usuwa z organizmu wolne rodniki, dzięki czemu wpływa pozytywnie na witalność a także zapobiega powstawaniu nowotworów. Kurkuma działa również przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i oczyszczająco. Chroni wątrobę przed czynnikami toksycznymi, obniża cholesterol oraz reguluje poziom glukozy we krwi. Dodatkowo dzięki bardzo intensywnej żółtej barwie, szczypta kurkumy poprawia wygląd potraw.

Cynamon

Dzięki zawartości żelaza, wapnia, błonnika i manganu zapobiega wrzodom żołądka, infekcjom a także obniża poziom glukozy we krwi. Minimalizuje przyswajanie tłuszczu, wzmaga trawienie oraz wydłuża uczucie sytości. Wykazuje także działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Wpływa na łagodzenie stresu i lęku, działa uspokajająco.

Bazylia

Wpływa na korzystne przyswajanie składników odżywczych. Wzmacnia żołądek, przeciwdziała niestrawności, łagodzi wzdęcia, wykazuje działanie rozkurczowe a także łagodzi nudności i wymioty. Działa kojąco na układ nerwowy w sytuacjach stresu. Dodatkowo pobudza krążenie oraz działa przeciwzapalnie.

Czosnek

Wpływa korzystnie na układ krążenia, obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi. Przeciwdziała powstawaniu zakrzepów, miażdżycy, zawałów oraz komórek rakowych. Wzmacnia układ immunologiczny skutecznie zwalczając bakterie i wirusy. Niweluje dolegliwości trawienne. Wspomaga oczyszczanie organizmu, wzmaga zwłaszcza usuwanie metali ciężkich. Wpływa także na regulację poziomu cukru we krwi.

Koperek

Wykazuje działanie rozkurczowe dzięki czemu ma zastosowanie w bólach brzucha. Przeciwdziała niestrawności oraz wzdęciom. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne. Wspomaga układ moczowy, usuwa nadmiar wody z organizmu a także oczyszcza organizm z toksyn i obniża ciśnienie krwi. Zmniejsza apetyt oraz wspomaga trawienie, korzystnie wpływając na odchudzanie.

Mięta

Wykazuje działanie rozkurczowe, wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia i przeciwdziała niestrawności. Zapobiega nudnościom i wymiotom. Wspomaga pracę wątroby. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo. Łagodzi ból głowy oraz działa relaksująco, jest pomocna w stanach napięcia psychicznego oraz problemów ze snem.

Oregano

Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz przeciwgrzybiczo. Wspomaga działanie żołądka, wątroby i pracę jelit oraz przeciwdziała wzdęciom. Obniża ciśnienie krwi. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Wykazuje korzystne działanie w stanach napięcia psychicznego oraz problemów ze snem.

Szałwia

Dzięki działaniu antyseptycznemu wspomaga walkę z infekcjami, bólem gardła oraz przeziębieniem. Wzmacnia nasz system immunologiczny oraz działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz odkażająco. Pobudza przemianę materii oraz wspomaga procesy trawienne. Ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy – ma działanie uspokajające, łagodzi stany nerwowości, lęku i apatii.

Ocena: 4, na podstawie: 34 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Superfoods

Charakteryzuje je wysoka zawartość składników odżywczych białka, witamin, składników mineralnych czy błonnika. Włączenie ich do jadłospisu może ograniczać ryzyko występowania...

Czytaj dalej

Najczęściej popełniane błędy...

Nawyki żywieniowe kształtujemy od najmłodszych lat, wykorzystując je w dorosłym życiu. Część z nich przyswajamy obserwując zachowanie rodziców.

Czytaj dalej

FIT piknik - czyli majówka w...

Majówka to okres sprzyjający spontanicznym wyjazdom oraz spotkaniom z przyjaciółmi, na których ciężko jest nam oprzeć się kalorycznym pokusom. Jak przygotować się na wiosenne...

Czytaj dalej