Blog

15 Styczeń 2019

Kasza – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Kasza to jadalne nasiona zbóż, występujące w postaci rozdrobnionej lub po prostu oczyszczonej z łuski. Gryczana, jęczmienna, kuskus czy bulgur... Tym, co wyróżnia kaszę i sprawia, że posiada ona wyjątkowo wysoką wartość odżywczą, jest fakt, że zawiera ona sporą ilość skrobi oraz błonnika, a także liczne witaminy, makro- i mikro-elementy oraz białko. Wyróżnia się wiele rodzajów kasz, ale te po które sięgamy najczęściej to:

Czytaj więcej
25 Październik 2018

Przyprawy, które pomogą nam przetrwać jesień

Coraz krótsze dni, zimne noce i chłodne poranki, deszcz, a do tego świadomość, że kolejne naprawdę ciepłe dni w naszej szerokości geograficznej przyjdą dopiero za pół roku… Jesień to pora roku, w której ciężko o optymizm i codzienną energię. Nie ma wątpliwości, że najlepszymi lekarstwami są aktywność fizyczna i odpowiednia dieta. Ta z kolei może być wzbogacona o naturalne, energetyczne „dopalacze” – przyprawy.

Czytaj więcej
28 Wrzesień 2018

Błonnik w diecie

Błonnik odgrywa ważną rolę w odchudzaniu, ponieważ nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym i jednocześnie nie podlega wchłanianiu. Występuje w warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych a także roślinach strączkowych.

Czytaj więcej
17 Wrzesień 2018

Jedzenie co 3 godziny - zasady

Pośpiech…to niestety zmora XXI wieku. Aby wykonać wszystkie zadania, które zaplanowaliśmy sobie w danym dniu, często rezygnujemy z czegoś dla nas „małoistotnego” –najczęściej z posiłków.

Czytaj więcej