Ciasteczka korzenne

Udostępnij

Przepis na pyszne ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

Składniki (ok. 40 sztuk):

  • 100 g masła
  • 50 g miodu
  • 1 małe jajko
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100g mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawa piernikowa
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z miodem na puszystą masę, dodać jajko i jeszcze chwilę ubijać.
Dodać obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawy i miksować do momentu połączenia się składników w jednolitą masę.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i za pomocą forem wyciąć ciasteczka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasteczka piec ok. 10 minut.
Ocena: 4, na podstawie: 26 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Dania z grilla

Unoszący się w powietrzu zapach grilla to pewny znak, że nadchodzi lato. Piękna pogoda i ciepłe wieczory skłaniają nas, aby ten czas spędzić na zewnątrz. Chętniej też...

Czytaj dalej

Pieczone pączki marchewkowe

Szukasz alternatywnej, zdrowej wersji pączków?Chciałbyś bez wyrzutów sumienia świętować tłusty czwartek? Mamy dla Ciebie oryginalny przepis na niskokaloryczne pączki bez...

Czytaj dalej

Jak wybrać najzdrowszą formę...

Czym kierować się wybierając bochenekchleba? Złocistą barwą skórki czy dodatkiem ziaren i pestek? A może lepiej upiec go samemu? O tym jak poradzić sobie z jego wyborem w natłoku...

Czytaj dalej