Ciasteczka korzenne

Udostępnij

Przepis na pyszne ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

Składniki (ok. 40 sztuk):

  • 100 g masła
  • 50 g miodu
  • 1 małe jajko
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100g mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawa piernikowa
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z miodem na puszystą masę, dodać jajko i jeszcze chwilę ubijać.
Dodać obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawy i miksować do momentu połączenia się składników w jednolitą masę.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i za pomocą forem wyciąć ciasteczka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasteczka piec ok. 10 minut.
Ocena: 4, na podstawie: 26 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Pieczone pączki marchewkowe

Szukasz alternatywnej, zdrowej wersji pączków?Chciałbyś bez wyrzutów sumienia świętować tłusty czwartek? Mamy dla Ciebie oryginalny przepis na niskokaloryczne pączki bez...

Czytaj dalej

Przepisy na dietetyczne dania z...

Zdrowe dania nie muszą być skomplikowane. Wystarczy odrobina wyobraźni i z prostych składników można stworzyć ciekawe propozycje na dietetyczne posiłki do pracy. Przedstawiamy Wam...

Czytaj dalej

AWOKADO – zielone masło

Właściwie smaczliwka wdzięczna – owoc rosnący w tropikalnych częściach Ameryki Środkowej i Południowej. Choć jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, a jego smak nie jest...

Czytaj dalej