Ciasteczka korzenne

Udostępnij

Przepis na pyszne ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

Składniki (ok. 40 sztuk):

  • 100 g masła
  • 50 g miodu
  • 1 małe jajko
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100g mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawa piernikowa
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z miodem na puszystą masę, dodać jajko i jeszcze chwilę ubijać.
Dodać obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawy i miksować do momentu połączenia się składników w jednolitą masę.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i za pomocą forem wyciąć ciasteczka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasteczka piec ok. 10 minut.
Ocena: 4, na podstawie: 26 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Zamienniki cukru

Często nie wyobrażamy sobie naszych domowych wypieków bez dodatku cukru. Spożywanie dużych ilości cukru zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób układu...

Czytaj dalej

Dania z grilla

Unoszący się w powietrzu zapach grilla to pewny znak, że nadchodzi lato. Piękna pogoda i ciepłe wieczory skłaniają nas, aby ten czas spędzić na zewnątrz. Chętniej też...

Czytaj dalej

Przepisy na dietetyczne dania z...

Zdrowe dania nie muszą być skomplikowane. Wystarczy odrobina wyobraźni i z prostych składników można stworzyć ciekawe propozycje na dietetyczne posiłki do pracy. Przedstawiamy Wam...

Czytaj dalej