Czym zastąpić cukier?

Udostępnij

Cukier to obok soli prawdziwa „biała śmierć”. Przyczyna się do zwiększenia masy ciała, ale również powstawania próchnicy czy nadmiernego pobudzenia organizmu. Warto wspomnieć również o tym, że cukier zwiększa ryzyko chorób serca czy powoduje cukrzycę. Wpływa na funkcjonowanie mózgu – uzależnia, powoduje niepokój, osłabia pamięć i koncentrację.

Zamienniki cukru. Na co zamienić cukier, aby było zdrowiej?

Ksylitol to niskokaloryczny, naturalny środek słodzący otrzymywany z kory brzozy. Wygląda i również smakuje jak cukier, a ma 40% mniej kalorii niż cukier. Ważne jest również to, że ma niski indeks glikemiczny – co oznacza, że jest znakomity dla osób chorych na cukrzycę i insulinooporność. Pomimo tego, że jest słodki to zapobiega próchnicy i poprawia mineralizację szkliwa. Oznacza to, że ksylitol jest zdrową altenatywą dla tradycyjnego słodzenia.

Stewia – to naturalna substancja słodząca, która jest słodsza od 250 do 450 razy od zwykłego cukru, dlatego powinniśmy spożywać jej bardzo niewielkie ilości. Warto wspomnieć, że stewia nie dostarcza żadnych kalorii. Polecana jest szczególnie dla osób walczących z dodatkowymi kilogramami, ale uwielbiających cukier.

Miód – ma podobną kaloryczność do cukru białego, ale jest słodszy – zatem używamy go mniej. Naturalny miód zawiera dużo cukrów redukujących – głownie fruktozę i glukozę, dzięki czemu miód odpowiedni jest dla diabetyków. Warte uwagi jest to, że właściwości miodu hamują powstawanie próchnicy.

Syrop daktylowy – czyli inaczej daktylowy miód to zagęszczony sok otrzymywany ze słodkiego miąższu owoców palmy daktylowej. Ze względu na dużą kaloryczność i znaczną słodkość owoców powinniśmy spożywać ok. 1/3 mniej niż standardowego cukru. Miód daktylowy zawiera sporo potasu, który pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Dostarcza wiele witamin, które obniżają stres oksydacyjny będący przyczyną chorób metabolicznych takich jak cukrzycy czy otyłość.

Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Co jeść na kolacje. Czego unikać...

Kolacja na diecie – to zagadnienie zastanawia wiele osób będących na tzw. redukcji. Odpowiedź wydawałaby się bardzo prosta: należy unikać fast food, słonych przekąsek i innych...

Czytaj dalej

Dieta redukcyjna,–czyli kilka...

Dieta niskoenergetyczna dedykowana jest szczególnie osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością. Jest ona oparta o zmniejszenie ilości spożywanych kalorii w wartości ok.500-1000...

Czytaj dalej

Wygoda i zmiana nawyków...

W „DIECIE PUDEŁKOWEJ” nie chodzi tylko o chudnięcie Już 20 000 osób, szczególnie w dużych miastach, korzysta z tej formy żywienia. Spośród jej wielu zalet np.: skutecznego...

Czytaj dalej