Czym zastąpić cukier?

Udostępnij

Cukier to obok soli prawdziwa „biała śmierć”. Przyczyna się do zwiększenia masy ciała, ale również powstawania próchnicy czy nadmiernego pobudzenia organizmu. Warto wspomnieć również o tym, że cukier zwiększa ryzyko chorób serca czy powoduje cukrzycę. Wpływa na funkcjonowanie mózgu – uzależnia, powoduje niepokój, osłabia pamięć i koncentrację.

Zamienniki cukru. Na co zamienić cukier, aby było zdrowiej?

Ksylitol to niskokaloryczny, naturalny środek słodzący otrzymywany z kory brzozy. Wygląda i również smakuje jak cukier, a ma 40% mniej kalorii niż cukier. Ważne jest również to, że ma niski indeks glikemiczny – co oznacza, że jest znakomity dla osób chorych na cukrzycę i insulinooporność. Pomimo tego, że jest słodki to zapobiega próchnicy i poprawia mineralizację szkliwa. Oznacza to, że ksylitol jest zdrową altenatywą dla tradycyjnego słodzenia.

Stewia – to naturalna substancja słodząca, która jest słodsza od 250 do 450 razy od zwykłego cukru, dlatego powinniśmy spożywać jej bardzo niewielkie ilości. Warto wspomnieć, że stewia nie dostarcza żadnych kalorii. Polecana jest szczególnie dla osób walczących z dodatkowymi kilogramami, ale uwielbiających cukier.

Miód – ma podobną kaloryczność do cukru białego, ale jest słodszy – zatem używamy go mniej. Naturalny miód zawiera dużo cukrów redukujących – głownie fruktozę i glukozę, dzięki czemu miód odpowiedni jest dla diabetyków. Warte uwagi jest to, że właściwości miodu hamują powstawanie próchnicy.

Syrop daktylowy – czyli inaczej daktylowy miód to zagęszczony sok otrzymywany ze słodkiego miąższu owoców palmy daktylowej. Ze względu na dużą kaloryczność i znaczną słodkość owoców powinniśmy spożywać ok. 1/3 mniej niż standardowego cukru. Miód daktylowy zawiera sporo potasu, który pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Dostarcza wiele witamin, które obniżają stres oksydacyjny będący przyczyną chorób metabolicznych takich jak cukrzycy czy otyłość.

Ocena: 5, na podstawie: 1 opinii

Catering dietetyczny, przeczytaj więcej na naszym blogu

Jaką kaloryczność wybrać?

Decydując się na dietę często stajemy przed pytaniem Jaką kaloryczność wybrać? Ustalając kaloryczność, oprócz planów i celu, jakie przed sobą stawiamy, należy mieć również...

Czytaj dalej

Orzechy – dlaczego powinniśmy je...

Czy orzechy są zdrowe? Tak! Zawierają wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Wspomagają też redukcję masy ciała, ponieważ wywołują uczucie sytości w naszym...

Czytaj dalej

Hashimoto

Należy jeść 4-5 posiłków dziennie (w zależności od pory wstawania i zasypiania), w regularnych odstępach czasu. Ostatni posiłek należy spożyć około 3 godziny przed snem.

Czytaj dalej